Överlevnadsstrategier vid kriser

 
Det är så många som undrar hur man kan leva och orka när man har ett sjukt barn. Jag tänker att Elin har ändå ingen kronisk sjukdom, hur gör de som vet att de kommer leva med sjukt barn i hela sitt liv eller andra människor som lever i svåra situationer. Jo man hittar överlevnadsstrategier tänker jag för att få en dräglig och fin tillvaro.
 
Jag använder mig av allt nu som jag har övat på genom åren när jag växt upp och utvecklats, jag tänker dela med mig av dem här.
 
 
 
Ta en sak i taget. tex. när jag kommer hem och huset är stökigt så tar jag ett rum i taget. Om jag har mycket att göra, så betar jag av en sak i taget. Jag bryter ner dagar i en dag i taget, och ibland bryter jag ner timmar i en timme i taget. 
 
Släpp oro, oroa dig inte över det du inte kan påverka. Ta aldrig ut oro i förskott, utan ta istället ut lycka i förskott. Det som kan hända är att du varit lycklig i onödan. Ditt barn känner av oro, så släpp det.
 
Var i nuet och njut av stunden. Om du som jag tänkt dig att plantera blommor, så gör det med glädje. Jag kan inte påverka allt annat just nu så jag planterar mina blommor och är lycklig över det. Ge dig själv stunder men total närvaro, de kommer ge dig mycket styrka inför framtiden. Var bara i stunden.
 
Jämför inte andras ”resor”. Jag läser inte så mycket på andra sidor om cancer tex.  jag tar inte åt mig andras exempel hur deras cancer varit i deras familj. Vi skapar vår resa, utifrån våra erfarenheter och tankar i vår familj. Jämför aldrig andras liv överhuvudtaget, lär dig av andra och skapa din egen resa. 
 
Gör det du tänker. Du har inte begränsat med tid. Gör det du tänker och mår bra av. Lägg inte din tid på att jämföra andras liv, sitt inte med telefonen en hel dag om det är träna du vill göra. Gör det du tänker så kommer du uppleva en tillfredställelse och lycka. 
 
Släpp kontrollen. Du kan inte hålla koll på allt, dela på er och på det som behöver göras. Ta hjälp. Jag har kontroll på att familjen ska må bra, djuren, tvätten, städning m.m min man tar hand om mediciner, viktiga papper, kontakter, matlagning, bygger m.m dela och släpp kontrollen. 
 
Prata och ge kärlek. Fortsätt älska din man fast du har kommit en jobbig situation. Fortsätt älska, via uppskattning, visa omsorg osv. Är det någon gång du behöver det så är det nu! bråka inte om bagateller, det finns inte tid till det. Visa uppskattning. Känn beröring. 
 
Sluta ge dig dåligt samvete. Man kan inte vara överallt samtidigt. Om man är hemma med det friska barnet så får man göra det bästa av det. Att ge sig själv dåligt samvete sänker en bara. 
 
Ge dig belöningar. Var snäll mot dig själv, gör tex. som jag gör idag. En egen göra mig fin dag. Du är värd det.
 
Tillåt dig att vara lycklig. Många kommer fråga dig om tillåter dig att vara ledsen. För min del är det inte ett problem för jag visar alla känslor för alla när jag vill. För mig handlar det om att få tillåta sig att vara glad. Livet får fortsätta som innan, även om det har ändrat sig. Tillåt dig att vara lycklig, lika viktigt som att få vara ledsen. 
 
Prioritera. Vad är viktigast just nu. Blogga, städa, vara med dina barn, handla, osv
Be om hjälp. Finns det någon du kan få hjälp av. Sätt folk att göra matlådor eller att som ber dig att följa med på promenader osv
 
Mat och sömn. Sov så mycket du bara kan och ät mat som ger dig energi. Du mår så mycket bättre. På sjukhuset så sa man att kostnader ökar ofta av snabbmat. Det gäller inte oss, våra kostnader har ökat för äter god och bra mat, nu vill ännu mer bra mat och middagar tillsammans.
 
Hjälps åt. Du kan inte göra allt själv. Är du själv så ta hjälp. 
 
Ge dig tid. Låt dig sitta med ditt kaffe och bara titta om du behöver det. Känn efter. Ge dig tid att bara vara. Jag sitter ofta och bara glor på kvällarna eller går ut och sitter och tittar i trädgården.
 
Pröva nya vägar. När ett barn blir sjukt så får man tänka nytt. Kan man göra på något annat sätt. Precis som jag inte kunde fota innan så lär jag mig nya vägar med cancer. 
 
Behåll din humor. Skratta åt eländet emellanåt, skoja om det. Behåll din humor, den kommer du ha nytta av.
 
Fråga och ställ krav. Om du inte förstår, fråga. Ställ dumma frågor och ställ krav på sjukvård, skola, myndigheter. Se till att få dina rättigheter. Det kommer underlätta. Du vet ditt barns bästa.
 
Välj inte bara bort, utan lägg till. Sluta inte äta goda middagar om det är det man gillar, sluta inte fixa hemma om det man gillar. Ta inte bort det man gillar utan gärna lägg till. Ge inte cancer/sjukdomar/elände ännu mer tråkiga saker, utan ge dem ännu mer roligheter.
 
Gå ut i naturen. Bästa platsen för att må bra. Ge även den som är sjuk så mycket natur som går. Plocka in blommor, sitt ute på altanen, titta på det gröna, känn vinden, känn dofterna, känn regnet. Natur är min egen religion. 
 
Var steget före. Om du hinner så boka upp saker dagar som du gör det du gillar, se till att papper blir skrivna tilll myndigheter så att pengar kommer osv. Allt måste rulla.
 
Håll koll på din ekonomi. Pengar är A och O. Håll ordning så slipper man oro och stress. Spara undan till kris, kolla över försäkringar, fonder m.m 
 
Tycka inte synd om dig, så länge. Att sitta och tycka synd om sig själv är ok ett tag, men sedan kan man göra något kreativt av den tanken. Hur kan jag i denna situation utvecklas, tjäna pengar, får mer tid till mig själv. Kan det här leda till något nytt?
 
Öppna upp dig, tillåt dig känna efter. Gråt när du behöver gråta, skrik när du behöver skrika, prata när du behöver prata. Tillåt dig känna. Framförallt skratta när du behöver skratta. 
 
 
 
 
 
 
Det var en liten lista på hur jag tänker. Idag har jag en göra mig findag, fixar naglar, håret och ögonbryn. Men sedan ska jag in till sjukhuset och byta med min man. Hoppas du har en bra dag!
 
Nu kanske det blir tyst här ett tag för jag kanske stannar på sjukhuset ett par dagar, men då hörs vi snart igen. 
 
Kram Lotta
 
Vår cancerresa kan du läsa mer om här 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

49 reaktioner på ”Överlevnadsstrategier vid kriser”

 1. Jag hoppas att jag kommer ihåg dina kloka tankar om jag/någon närstående skulle gå igenom något liknande som ni gör nu. Beundrar er och fäller alltid en liten tår då jag läser om er kamp men har inte kommit mig för att kommentera förrän nu. Fortsätt kämpa!

 2. Underbara , fina du, sååå tänkvärda saker, jag tar till mig allt och har blivit mycket bättre på att njuta i stunden och välja glädje istället för oro och destruktiva tankar, du är en stor del av det ! Tack och kram till er!
  Anna

 3. Så otroligt fint du skriver, du beskriver så som jag med tror att livet ska vara här och nu! Tänker att du kan spara det du skriver, början till en bok i framtiden. Kram och tänker på dig och din familj!

 4. Hej!
  Jag har oxå haft/har ett liv av mycket sjukdomar och tråkigheter.
  Men givetvis mycket fint och glädjefyllt oxå!
  Jag väljer att tänka att allt det tråkiga gör mig till en mer ödmjuk människa som uppskattar livet mycket mer.
  Hur jobbigt det än är emellanåt så finns det alltid nåt vi lär oss av det.
  Tror att det är meningen med vårt liv här på jorden.
  Kram på er! ❤️

 5. Tack för kloka ord! Det är precis som du skriver… Att leva här och nu och inte ta ut saker i förskott… Stanna upp och bara vara… det gör man alldeles för sällan…

  /Karoline

 6. Så vackert skrivet! Tack för råden. Jag har aldrig kommenterat här tidigare men har följt er resa en tid och jag beundrar din styrka. Man borde skriva ner dina råd med vacker stil på vackert papper, lägga dem i den finaste låda man har, och sedan dra ett råd varje morgon, för att komma ihåg att genom små saker hittar man livets glädjeämnen.

 7. Åh så klokt och bra…jag blir otroligt berörd, allt väsentligt i livet samlat på ett så fint sätt. Betyder mer än du kan ana…Stor kram!/Gunilla

 8. Du är fantastisk och så kärleksfull! Underbara värderingar och jag tar också till mig allt.
  Tänker på er och allt kommer att gå bra!♥

  Kramar
  Adela

 9. Vilka underbara råd! Har du alltid levt så eller har livet "lärt" dig att leva så? Precis så vill jag ha det, är på väg i en neråtgående spiral men nu är det banne mig dags att ta mig i kragen. Nu är det min tur att vara lycklig!!
  Tack Lotta och alla varma kramar till dig och din fina familj ❤

 10. De råden ser jag som livsråd för ett lyckligare och mer harmoniskt liv. Det märks att du jobbat och fortfarande jobbar med din inre utveckling. Många kramar!

 11. Jag tror precis som du att man blir tvingad till att skaffa sig överlevnadsstrategier för man har inget val. Man måste leva vidare trots allt jobbigt runt omkring en. Vad fint att du delar med dig av dina strategier till andra ❤

  Kram

 12. Du är så klok Lotta och jag suger åt mig dina "budskap". Tack för ännu ett bra inlägg och en stor kram till dig. Jag hejar på er! Kram!

 13. Underbart skrivet Lotta! Jag är i den där sitsen att ALLTID leva med ett kroniskt sjukt barn. Vår son har en immunbrist sjukdom som gör att en vanlig förkylning kan sätta punkt för allt. Hur lever man då med detta? Jo man gör som du, man fortsätter leva, se framåt, ha roligt, älska och ta hand om varandra. Och man har INGET val så när någon undrar hur jag orkar tänker jag…. Vad skulle jag annars göra?? Man tänker och är ledsen ibland men så gör man det bästa av det. Just nu är vi i den sitsen att vi måste lämna vår älskade gård, sälja djuren och flytta. Sjukdagarna är många och vi måste orka. Sorgligt på alla vis och ibland bryter jag ihop, men samtidigt är jag glad, planerar för det nya och gläds åt tiden tillsammans som vi kommer få och att inte vara ständigt trött. Det är livet helt enkelt! Jag tycker du och din familj är fantastiska. Fortsätt så så kommer ni varje dag ett steg närmre behandlings slutet. Du inspirerar som delar med dig av er kamp, själv är jag inte där ännu… Jag orkar eller vill inte dela allt om sonen inte på bloggen, men annars pratar vi väldigt öppet om det. Tycker ni är så fina hela familjen. Ge Elin en styrke kram och fortsätt leva som ni redan gör!
  Kram

 14. Ååå lilla starka fina gumman!
  Du är helt makalös..vet du det!
  Stor förebild…
  Tänker på er och hoppas hyon kommer att må bra och orka gå på bröllopet.
  Kraaaam Katarina

 15. Hej Lotta! Vill bara säga att du är en stor förebild i ditt sätt att tänka och leva 🙂 Tänker så mycket på er i kampen mot cancern <3 Gillar ditt positiva sätt och humorn som är så viktig att ta till även i svåra stunder…Jag är övertygad om att ni kommer krossa cancerdjävulen!!! Tillsammans är ni starka!!! Kram från en mamma som inspireras av er båda

 16. Mycket kloka ord Lotta. Vi har en 6-årig dotter som har diabetes typ 1 och lever i en ständig kris. Det går inte en timme utan att vi oroar oss för att hon ska tuppa av och dö under dagen för att någon skolpersonal lämnat henne utan tillsyn eller att hon ska dö på natten för att vi inte vaknar av larmet som säger att vi måste kontrollerna blodsockret. Det gäller att leva i nuet, njuta av stunderna av lycka och unna sig själv lite lyx och egentid i vardagen. Håller tummarna för att Elin blir frisk och mår bättre snart. Stor kram!

 17. Du är så otroligt klok Lotta!
  För visst är det något många säger.. Hur orkar du?
  Men vad är alternativet..? Man gör det man måste och vill och gör det absolut bästa av den situation man är i.
  Ni är verkligen enastående och med det kommer man ju så himla långt!
  Varma kramar Anna

 18. Lotta, du har så skriver så fint och tänker så klokt! Så mycket visdom, hur har du samlat på dig allt det? Jag läser din blogg varje dag och följer er och hoppas att allt kommer att gå bra för Elin och er alla.
  Ska tänka på din lista och dina tankar – även om jag inte har ett barn som har en svår sjukdom.
  Tack,
  Kristina

 19. Otroliga, otroliga finaste Lotta. Så å beundransvärd. Tänk om fler orkade tänka och vara som du, vilken underbar värld vi skulle leva i då. Hoppas verkligen att allt ordnar sig till det allra bästa för Dig och din underbara familj. Kramar från Inger

 20. Fantastiska Lotta! Jag önskar hela din familj all lycka i framtiden. Samt en kämpar kram till Elin – du är världsbäst <3

 21. Helt OTROLIGT vad du är inspirerade!! Vissa kallar sina bloggar för "feel good blogg" men din är absolut nummer 1!! Trots er kamp mot cancermonstret!!
  Jag läser vissa av dina inlägg just när jag kännet att jag behöver en push i rätt riktning. Och det funkar!!
  Just det här inlägget kommer jag absolut läsa om och om igen.
  Lycka till i er kamp!! 💛

 22. Vilken bra lista! Sådant som vi alla borde tänka på lite oftare. Det där med att ta ut lyckan i förskott är något som jag bl a har som ett mantra.
  Kram till dig och dina <3

 23. Blir så rörd av allt du skriver, du har en så vacker inställning till allt och en riktig förebild är du! De skulle finnas flera som dig, med din inställning och dina tankar och funderingar. Du har en så vacker dotter och hon är lyckligt lottad som har just dig som mamma. Att sätta sitt barn före allt annat och ta en dag i taget samt ta vara på allt de fina i livet! Kram till dig och kram till din underbart fina dotter! Ni är riktiga kämpar hela familjen!!

 24. Vilken fin blogg och vilka kloka ord med suveräna budskap!
  Önskar Er all lycka och kärlek genom allt det svåra ni går igenom <3
  Många varma kramar!

 25. Ja, hur gör man för att orka som förälder till ett barn med en svår och kronisk sjukdom? Som du och någon annan skriver, så har man inget annat val än att fortsätta, ta en dag i taget och göra det bästa utifrån sina förutsättningar. Vi har snart tagit oss igenom det första året sedan vi förstod att vår lilla son har Duchennes muskeldystrofi. För oss har det här året först och främst handlat om acceptans. Acceptans över att vår son är svårt sjuk, att det är en progressiv och allvarlig sjukdom, utan botemedel. Acceptans över att kartan över hans, och vår, framtid ritas om. Sedan har det handlat om insikten om att inget går att ta för givet, och att vi därför måste fokusera på här och nu och det som är bra. Vi försöker se möjligheterna istället för alla svårigheter och det som han inte kommer kunna göra. Ja, med andra ord känner jag igen mig i mycket av det du skriver. Ibland känns det som man har fått en högre insikt om livet, en insikt som jag visserligen hade sluppit alla gånger. Kram till dig och din familj

 26. Följer dig på Insta, läser nästan aldrig din blogg men nu klickade jag in via din länk på instagram.
  Tårarna rinner när jag läser din lista, jag blir berörd av den…av dig och ditt tänk. Tack <3
  Varma kramar till dig och din familj

 27. Vill skicka en stor kram, massa styrka och kärlek till dig och din fina familj!!! Du är så klok. Jag tror på tankens kraft och ert positiva tänkande kommer hjälpa er genom detta!!! Kramar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *