Igår fixade Elin en enkel och supergod äpplekladdkaka. Tänkte vi skulle tipsa om den nu när det finns så mycket äpplen i trädgården. Vi valde att ha vaniljsås till.
(Recept från tidningen Hembakat)
10–12 bitar
4 ½ dl strösocker
200 g smör, smält
3 ¾ dl vetemjöl
1 ½ msk vaniljsocker
2–3 äpplen
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.
2. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet. Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar. Vattniga äpplen kan ge lite längre gräddningstid. Känn med en provsticka när kakan är klar beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna innan servering.
Åh så gott de såg ut. Själv har jag testat med både rabarber och körsbär men aldrig med äpplen. Så de får det nog bli nästa gång. Kram och tack för tipset.
Å smart, kan ju ha massa olika frukter i. Kram Lotta
Mmm…Elins äppelkaka det lät smarrigt, får bli till fredags fikat 😉 vackra bilder lotta…man blir helt "glad i hela kroppen" som nån sade så klokt/kram på er/
Åh, den där är jättegod!:P
Kan tipsa om vispad grädde med kanel i till… är också jättegott! 🙂
Såg gott ut, redigt gott ut…
Åh vad kul att du la ut det, tack!! Ska testa och göra en kväll nu. Har en liten nervös 7-åring som börjar 1:an imorgon så det här blir nog bra då!
Åh den ser jättegod, måste pröva att göra den. Vad fin dekoration med äpplet.
kram Maggan