Igår regnade det så jag passade på att plocka hallon. Kalle gjorde hallonsylt och sedan bakade jag bullar.
I bullarna ville jag använda hallonsylten och de blev supergoda. Här kommer receptet
ca 40 bullar eller 4 längder
Vaniljfyllning
- 150 g rumsvarmt smör eller margarin
- 1 dl strösocker
- 2 msk vaniljsocker eller vaniljpasta
Hallonsylt
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
- Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
- Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Baka sedan ut bullarna som passar dig, gör en rulle, kringlor .Bullar tex: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Klicka i lite sylt och strö på pärlsocker. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
När jag gör bullar så tycker jag att mjölet är viktigt, jag använder bra mjöl och så riktigt smör såklart.
Idag blir det gräsklippning och städning.
Kram Lotta
Ohhh men så gott det ser ut =D
ni har sååå fiint o myysigt