Hur börjar man så?

Jag får så mycket frågor på instagram om hur man kommer igång och odla, när man ska veta när man ska sätta vad osv Så här kommer lite första tips från mig. Jag är ingen expert på något sätt, jag googlar, tittar på Youtube och försöker pröva mig fram. Det finns lika många tips som det finns odlare men så här gör jag.
Nu i januari och februari är det dags att börja sätta första fröna för mig. Jag försår då tex kronärtskocka, jätteverbena och chilli. När man ska börja så olika saker står på påsen. När du har bestämt dig vad du vill odla så läs på påsarna. Planera din odling så du är steget före.
Jag försår i krukor nästan allting för jag tycker om att kunna plocka ut det jag odlar på lite olika ställen. Jag tycker det blir fint då också. För mig är odlandet att skapa  en tavla inte bara att producera mat. Tänk på att krukorna ska vara rengjorda innan du sätter igång.
Att använda rätt jord är väldigt viktigt. Kosta på dig lite dyrare jord så trivs plantorna lite bättre. När man börjar så ska man ha såjord. Jag köper Hasselfors S-jord med perlite i som är klar att bara börja så i och så köper jag vermiculite som gör att jorden håller fukten osv. Vermiculit strör jag över när jag sått färdigt.

Jätteverbena

Både kronärtskocka och jätteverbena kan vara lite svåra att dra upp. De är inte det lättaste så lyckas du inte med dessa går det köpa färdiga plantor i affären. En färdig jätteverbena kan du klippa ner och sätta i jord så blir det massa nya plantor.
När plantan börjar växa är det dags att plantera om den till en annan bra jord tex grönsaksjord eller P-jord innan det sedan är dags att plantera ut i pallkragar. Att dra upp plantor kräver tid och en hel del kärlek. Hemma hos oss så har vi det mesta i orangeriet med extra belysning för att plantorna ska trivas och växa till sig. Har man inte det så funkar det även bra att stå inne någonstans och ha lite extra växtbelysning.
Nu har jag sått kronärtskocka och jätteverbena som jag tagit in för de ska stå 18-20 grader varmt och det har vi inte i orangeriet ännu. Om jätteverbena inte vill gro kan man ställa krukorna kallt i tex kylskåp 4-6 veckor innan man tar ut dem igen.
 Att börja odla handlar nog om att bara börja och pröva, att inte vara rädd att göra fel. Jag misslyckas med mycket men mycket blir också väldigt bra.
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

3 reaktioner på ”Hur börjar man så?”

  1. Jätteverbena blommar den hela sommaren? kommer det nya blommor av sig själv eller ska man göra något för att det ska komma nya blommor?
    Jag ska testa att odla dessa, såå vackra… 🙂

    1. Hej. man kan klippa ner em och sätta dessa skott å blir det fler plantor men sedan blommarna de blommor som blir, länge in på sommaren. De kan däremot ta lite tid innan de växer på sig. Kram Lotta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *