Träning och kost

Jag har sett på sökfunktionen att ni söker lite mer på hälsa och träning nu igen efter nyår. Jag tänkte tipsa er lite igen för er som är lite nya här på bloggen men jag är absolut ingen expert men kan ge er lite råd. Jag trodde inte att jag var någon träningsmänniska, men den stämpeln hade jag satt på mig själv, men nu tycker jag det är så härligt att röra på mig. Ja inte alla dagar men när det är gjort är det underbart. Det här är hur jag gör just nu, det kanske inte passar dig men jag delar mina tankar här på min blogg.
För mig är träningen det som ger lyckopiller och energi och maten att äta Lchf är det som gör att jag håller min vikt och att jag inte har sug. Om man har tänkt börja med båda så skulle jag rekommendera att tänka över maten först så det inte blir för mycket löften att hålla. När jag bestämde mig för det nya livet så var det för alltid, jag visste att jag fick säga hejdå till mycket sötsaker för annars skulle det inte funka för mig.
Min kropp klarar inte en massa kolhydrater och socker. Om jag äter mycket kolhydrater och socker så mår jag sämre, jag orkar inte lika mycket och jag går upp i vikt. Jag blir också en person som letar sötsaker i skåp och lådor osv. Nu när jag kör lite mer lchf så håller jag vikten ganska stabilt även om det händer saker i mitt liv ( som min dotters cancer) . Det bästa är att jag inte triggas hela tiden att äta kakor, baka, äta massa före middag för jag är så hungrig osv. När man börjar med lchf så är det bra om man kör ganska strikt, det gjorde jag första 6 månaderna men numera kan jag fika om vi har gäster och jag kan äta en bit mörk choklad osv och det går bra utan att jag får sug.
Lchf för mig är att avstå bröd, pasta, ris, saker med socker och potatis just nu. Jag äter inte en massa extra fett osv just nu men om jag ska in i ketos och köra ordentligt då måste jag tillföra mer fett. Jag äter sällan frukost och har fasta fram till 12, det funkar bra med min kosthållning men det skulle inte funka om jag åt vanligt. Så fort jag äter mer kolhydrater blir jag mer hungrig.
Träningen den skiftar hela tiden och den blir olika beroende på årstid och vad jag känner att jag orkar med och hur jag mår. Ju mer jag rör mig ju mer längtar jag att komma ut, men gör jag inget på en vecka så tappar jag lite lusten. Det gäller att alltid göra något, varje vecka så måste jag bara ut och springa , ut och gå och gå på x-fit även om jag inte är sugen. För om jag tränar så blir allt mycket lättare, sedan finns det tillfällen när jag är för trött och då kan jag avstå träning, men för det mesta är jag bara lat.
När jag springer får jag lyckorus och blir glad, när jag tränar x-fit känner jag mig starkare och promenaderna ger glädje och frisk luft tillsammans med en vän. Man måste säga till själv ”Bara gör det” . Det finns tusen ursäkter att inte träna och det gäller att verkligen jobba med sin hjärna. Är man då rundare som jag var när jag började och tyckte allt var tungt så har man ännu mer emot sig. Ta bara på skorna och gör det. Tänk inte.
Jag är ingen tävlingsmänniska och kollar aldrig på tid osv, däremot är jag envis och vill gärna bevisa för mig själv att jag kan klara olika nya saker. Om folk säger något negativt osv att det kommer inte funka osv då driver det mig ännu mer. Blir det en tävling däremot så lägger jag ner. Tävling är förknippat med många jobbiga stunder i gymnastiksal när jag var ung.
När jag började med Lchfkost så fick jag en längtan att vilja röra på mig mer. Varje gång jag varit ute och sprungit tex. så är det viktigt att känna den där glädjen och banka in i huvudet så att hjärnan minns det. Jag blir så där hoppig och tokig när jag sprungit och typ älskar hela världen så springa är viktigt för mig. Jag blir lycklig av att springa och mer kär i livet och i min man. När man börjar träna och när man börjar få ordning på kosten så får man räkna med att det tar tid. För mig tog det 1.5 – 2 år att gå ner 18 kilo, men det gjorde inget för jag hade bestämt mig att gå ner mina kilo och hitta bättre hälsa för hela livet.
I början orkar man inte så mycket men för mig var det ingen fara, jag tävlade inte mot någon. Jag sprang 500 meter och var lycklig för det. Jag fick tips att skaffa bra skor och lite fina kläder och det piggar verkligen upp. När jag tar på mig mina träningskläder så blir jag hon som tränar. Det tog väldigt lång tid för mig att förstå att jag är hon.
Du måste jobba med ditt hjärna för där uppe sitter allt vi gör . Måste våga utmana sig och tänka i andra banor och vara glad för små, små steg, jag hade inte klarat att gå ner allt i vikt om jag inte börjat med lchf . Alla har ju sina grejer och sin kost och sin träning men det här har funkat för mig. Jag är inte superstark osv men jag ganska uthållig och envis.
Just nu äter jag liberal Lchf som det heter och jag tränar ca 3-4 gånger i veckan. Jag ska köra x-fit pass som är grym träning för hela kroppen, men om jag vill hoppa över ett pass och springa istället så går det lika bra. Sedan ser jag promenader som lite extra. Jag är glad att min träning ligger i byn som tar 10 min att åka för mig för jag vill inte lägga tid på att åka till stan osv. för mig ska det gå enkelt och då passar det att springa och så tycker jag om att vara själv och lyssna på musik. Gruppträning tog flera år innan jag vågade.
Lotta för ca 8 år sedan
Det här har jag berättat många gånger tidigare men ni är många som nya här hela tiden , så jag kör det lite igen. Hoppas ni får ett grymt år med det du gillar och för mig ger kost och träning så mycket mer energi att må bra i mitt liv. Det har varit en förmån för mig att jag hade det i mitt liv när Elin fick cancer. Det hjälpte mig många gånger att ut och springa när livet var jobbigt. Känn efter vad som är rätt för dig och var snäll mot kroppen så du inte startar upp för hårt. Jag kommer aldrig bli pinnsmal, det krävs för mycket jobb för det och det är inte det jag siktar på heller men jag vill må bra och känna mig pigg för då blir livet lite roligare. Några kilo mindre fram till sommaren skulle inget göra, men huvudsaken är att jag rör på mig och har redskapen. Lycka till!
Kram Lotta
💗
 Dagens tänkvärda
Det finns inget rätt eller fel sätt
i själens ögon finns bara möjligheter 
( kreativ insikt) 
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

6 reaktioner på ”Träning och kost”

  1. Så många bra tips, Lotta och så … mänskligt. Ibland när man läser hälso/träningstips känner man sig bara så opeppad men du berättar så bra om hur du gör/har gjort och hur det påverkar dig att man blir riktigt sugen. Själv är jag träningsperiodare men jag märker att det går längre och längre tid mellan mina sunda perioder…

  2. Härligt med träning och hälsa . Alla träningstillfällen är bra … 500 meter är bättre än inga… så brukar jag tänka ….. gillar verkligen dina tränings kläder….

  3. Du ger bra tips på hur man ska tänka 😄 Känner att jag verkligen ska ta dom till mig och komma igång mer 😃 Tack!
    Kram Mia

  4. Du har verkligen en bra strategi för att få må bra.
    Det är absolut inte enkelt och självklart någonting. Alltid lika trevligt att kika in här .

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *