Saffranssemlor

 
Har ni provat saffranssemlor någon gång….mmmm  säger jag bara. Det måste ni pröva. Gör små så blir de inte så mäktiga att äta. Detta receptet ger 20 st mindre saffranssemlor. 
 
 
(Recept från tidningen Hembakat, Lindas bakskola) 
 

Ca 20 st

Deg

½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
florsocker

Fyllning
ca 200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–8 dl vispgrädde

 

Gör så här 

1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.

3. Forma runda bullar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. 

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

6. Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm ur bottnen på bullarna. Mosa ihop mandelmassa med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.

7. Spritsa visad grädde på bullarna.

8. Lägg på locken och pudra florsocker över bullarna.

 
 
Fina skärbrädan finns här 
 
Hoppas det gav lite inspiration till fikat, kommer mer en annan dag!
 
Kram Lotta
 
 …………………………
Mer bakning hittar du här om du scrollar neråt

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

10 reaktioner på ”Saffranssemlor”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *