Hur börjar man med lchf?

 

 
 
Lotta, jag undrar om du skulle kunna skriva lite mer om när du började äta LCHF. Jag och min man ska börja den 1 feb har vi bestämt. Just nu har vi en övergångstid när vi läser på, testar och förbereder oss mentalt. Vad var svårt och vad var lätt i början och efter ett tag tycker du?
 
Jag har ju skrivit en del om detta men ni är många nya läsare, närmare 1000 om dagen sista tiden så nu kommer lite mer tankar omkring det.
 
Jag började med lchf juni 2012. I mars hade vi varit i fjällen och jag hade dålig kondis och kunde inte knäppa mina pjäxor, det kändes som jag förverkligat så mycket i mitt liv men inte kosten. Jag hade jobbat mycket med att få mitt företag att rulla och inte prioriterat mig. För mig har aldrig utseendet varit så viktigt, jag hade ingen längtan efter en smalare kropp eller få motion då ( bara till mitt bröllop då jag gick ner närmare 20 kilo) Men jag började känna efter 35 år att jag var trött på den där runda Lotta, jag längtade efter att vara en annan person. Jag hade mest bara varit mamma, nu var det dags för en annan person att ta plats. Jag längtade efter att kunna köpa en klänning som bara satt bra och fint.
 
I juni 2012 bestämmer jag mig på en resa till Dalarna att nu är det dags. Min man hade varit hos sin mamma och pappa som börjat äta lchf och de mådde så bra. Jag kunde ingenting om lchf då, men min man som lagar mest mat här hemma hos oss hade läst på och jag äter gärna hans mat. Jag hade slutat på förksolan och körde bara mitt företag och kunde styra min mat som jag ville och mina tider.
 
Så vi började ta bort kolhydrater och lägga till mer fett. Sluta med allt sött osv. Vi lagar samma mat som innan men vi har ett helt annat tänk. Barnen väljer ibland att äta utan kolhydrater , vi köper nästan bara kravmärkt, äter mer fisk och skaldjur osv. Min man äter oftast utan kolhydrater hemma, men inte på jobbet. Barnen får välja som de vill. Vi äter mycket mindre sött.

 
 
 
 
En måltid för mig i början av lchf var
 
Frukost: turkisk youghurt, hallon, ägg, skagenröra, skinka,ost , 1 st finn crisp. Ibland allt , ibland bara något.
 
Lunch : Fisk eller kött, sallad eller kokta grönsaker och 1 dl fet sås, soppa, eller all möjlig mat utan massa kolhydrater.
 
Middag: Samma som lunchen
 
Om jag blev sugen kunde jag unna mig en mörk ruta choklad till kaffet, men väldigt sällan fikabröd och inget vanligt godis alls. Nötter började jag tåla efter ca 6 månader, det hade jag varit allergisk mot i hela mitt liv men det försvann. Så åt jag strikt i 6 månader ungefär för att kroppen skulle bli av med sug och att jag fort skulle se att kilona försvann. I början är det viktigt med de där kilona 🙂 Jag har däremot aldrig brytt mig om kryddor och sånt som man har i maten för det ska smaka, så några kolhydrater har jag alltid fått i mig ändå. Alltid grädde i kaffet. 
 
Om vi var bortbjudna så försökte jag äta lchf, men tog det som bjöds. Jag började också röra på mig tre dagar i veckan, gick en promenad, simmade eller sprang 1 km max. Jag upptäckte att den nya kosten och motion gjorde att jag gick ner i vikt även om jag åt någon enstaka måltid med kolhydrater borta. För en del vet jag nu att det inte funkar. En del människor får sug efter en måltid med kolhydrater eller socker så har det aldrig varit för mig. Kosten gick enkelt , men träningen var inte alltid roligt. 
 
De första veckorna var jag så taggad men kroppen var lite trött, lite ont i huvudet. Men när det försvann var det en välsignelse. Efter 3 veckor hade suget försvunnit. Fantastisk känsla! Med lchf får jag äta massor av god mat och jag har inte sötsug. Det kändes som detta passade min kropp , jag var fri från mitt sötsug. När jag började träna så fick jag endofiner också och blev så mycket mer lycklig som person.
 
 
 
Under mitt första år så affirmerade jag mycket, tex. sa till mig själv ”du är en träningstjej”, du är en tjej som tycker om att röra på dig”. Jag hade bilder som mål så varje gång jag sprang så kom de bilderna upp. Jag gav mig ofta belöning som en fin sak, eller snygga kläder.
 
 
 
Att äta lchf är enkelt, bara ta bort pasta, ris, potatis, bröd, sötsaker och äta färre med frukt. Numera är ost det som är min lyx. En mörkchokladbit. Vi lagar ingen speciell lchf mat alls så det är inte svårt.
 
Efter ett år kom jag in i en kris då hade jag gått ner 10 kilo och kände inte igen den personen i spegeln. Jag ville leva livet igen, den såkallade 40 års krisen kom 2 år för tidigt. Jag har alltid varit en person som tycker om den jag är, vet vad jag vill osv och helt plötsligt så kände jag inte igen mig, vad visste inte vem jag var längre. Jag hade fått så mycket livsglädje, mer galen. Min tid var här och jag ville leva livet. I krisen så fick jag bestämma mig att ge den kärleken på nytt till min man och numera har vi en härligare och tokigare relation och jag är en människa som lever i nuet. 
 
 
 
För mig tog det 2.5 år att gå ner 18 kilo (vet inte exakt vad jag vägde när jag började för jag vägde mig aldrig då). Då hade jag ätit lchf och rört på mig 3 dagar i veckan. Så det går inte på en dag direkt. Man måste fortsätta och fortsätta. Man kommer i platåer när vikten står helt still, det kan gå månader , man ska mäta sig då och inte väga sig. De sista kilona har suttit som berget. Jag är 157 lång och jag behöver inte bli pinnsmal men jag gillade min kropp när den vägde mellan 60-62, så nu har jag 2 kilo kvar ner till det efter jag gick upp när Elin varit sjuk. 
 
Jag skrev tidigare idag om lust, när det kommer till träning och kost kan jag tyvärr inte tänka LUST, då måste jag tänka BARA GÖR DET. Jag vet att jag mår bra av att springa, det skittråkigt ibland och inte alls kul, men bara gör det! Lika med kosten, jag tycker att socker har varit sååå gott. Jag har varit sockerberoende men jag KAN INTE äta socker för då blir jag större och mår sämre och min kropp klarar inte det. Min man kan äta allt, han går inte upp en massa av det, men våra kroppar är olika. Min tål inte socker och kolhydrater det är om en drog för mig. När man tränat tillräckligt länge och ofta så blir det även lust ibland, åtminstone när man gjort det. Jag saknar inte massa fikabröd och vanligt godis längre. 
 
 
Den senaste tiden har min frukost bara varit två ägg i veckorna, och sedan lunch och middag som jag skrev innan. På helgerna äter vi godare frukost och middagar och är jag bortbjuden äter jag vilken mat som helst. 
 
De senaste veckorna när jag vill få bort mina extrakilon så äter jag:
 
Fasta fram till lunch mån-fre
 
Lunch : kan vara plock som skinka, ost, avokado med sallad, en god sås,  fisk/kött med grönsaker och sås och samma till middag till kvällen med lite större portion. Eller vilken mat som helst utan massa kolhydrater.
 
Blir jag sugen på något extra: en bit ost, nötter eller något annat inom lchf. På helgen unnar jag mig lite extra lyx som glass, en bit mörk choklad, ett glas vin osv.Jag har också detoxen som jag har provat i samarbete med Yves Rocher HÄR  som jag ska dricka i 10 dagar. Denna veckan har jag gått ner 1 och 1/2 kilo.
 
Jag rekommenderar att äta ordentligt i början, sedan efter flera månader så känner man om man behöver all mat som man sätter i sig. Ät när du är hungrig. Jag har aldrig gått hungrig med lchf. Om jag vaknar en dag och vill ha frukost då äter jag frukost, är jag inte hungrig så äter jag mitt första mål lunch. Se till att få i dig extra fett, då håller du dig mätt längre och du blir fortare av med kilon. Va inte fetträdd, men överdriv inte. 
 
Efter jag börjat med lchf och träning så har jag en finare hy, jag orkar såklart mer, att hitta på saker med barnen som tex åka pulka är bara kul, jag orkar vara i min trädgård och gräva. Min astma och allergi försvann efter ett år med lchf och jag kan knäppa mina pjäxor. 
 
Jag kan få många frågor om jag varit och kollat mina värden och det har jag inte för jag har aldrig mått så bra som nu, men jag har tänkt att göra en hälsoundersökning. 2011 var en sköterska på vårdcentralen på mig att jag borde tänka på min vikt och nu har jag fixat det och det känns som jag har blivit 10 år yngre. När jag var stor var det aldrig någon som frågade efter mina värden av mina vänner eller på bloggen. Vad hade hänt med min kropp om jag fortsatt?  Diabetes, ledvärk osv jag tänker på vad min mamma och mormor har och haft.
 
Jag har då aldrig mått bättre. Men man ska veta att gå ner med lchf innebär också mycket mentalt. Har du provat att redan bantat osv så kan kroppen vara lite svår, om du inte mår bra så känner kroppen det osv så vi måste alltid tänka att alla kroppar är olika. Det som är bra för mig är kanske inte det bästa för dig. Man behöver inte äta lchf för att gå ner i vikt, man kanske bara vill ha en sund kosthållning. Jag har tidigare bantat med viktväktarna, gick ner 20 kilo till mitt bröllop och gick upp allt efter 1 år, dessutom mer än jag gick ner och det satte sig på andra ställen då. Viktväktarna funkar om man vill gå ner, men att hålla vikten funkar inte för mig, kanske funkar toppen för dig. Eller så är du en person som inte behöver tänka på kost: Grattis i så fall!
 
Det handlar inte om för mig att jag är finare nu än då. Då var jag nöjd med den jag var då, såklart var jag fin då med, jag kände mig fin. Men nu vill jag iinte längre vara den personen, nu vill jag vara den som jag är nu och jag är fin nu med. Vikten har med hälsa att göra och jag känner mig hälsosammare , jag mår bättre och har mer livsglädje. Nu är det jag som bestämmer över sockret och inte tvärtom. 
 
Har du fler frågor, så svarar jag i mina kommentarer. 
 
 
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

36 reaktioner på ”Hur börjar man med lchf?”

 1. Åh vilket peppande och inspirerande inlägg. Ja gick ner 18kg med lchf för 2-3 år sen. Men gick sen upp dem och lite till…. :/ men nu har ja först börjat med att plocka bort socker. O sen fortsätter jag mer på lchf. Har oxå bestämt att inte väga mej. Utan har ett klädesplagg som jag vill kunna använda "mäter mej" efter det….
  Oj vilket konstig kommentar detta blev…. Ville bara säga TACK! För att du inspirerar

  //linda

  1. Kan man skippa vågen är det sunt, vätte att mäta sig ….man får ju inte sluta med lchf då skulle jag med gå upp igen. Men lchf gör att jag kan hålla det. Lycka till denna gång. Du klarar det! Kram Lotta

 2. Har själv börjar äta lchf efter julhelgerna och har även kommit igång med lite träning. Det som jag tycker är svårast hur mycket jag ska äta. Hur stor mängd fisk eller kött och grönsaker? I det stora hela mår jag mycket bra, har fått mer energi. // Eva

  1. Ät tills du är mätt, jag har inte brytt mig om mängd förrän sista året när jag gått upp två kilo. Med lchf tänker man inte mängd på det sättet, men lite extra fett är bra. Kram Lotta

 3. Du är så cool! Du bjuder på dig själv på ett naturligt och unikt sätt. Av de 73 mode/design bloggar jag följer så är det alltid dina inlägg jag alltid läser. Klokt, varmt, ärligt, befriande och rättframt.
  Stor eloge till dig!

 4. Du är den mest fantastiska tjej som finns, tror jag. Vilket pepp, vilken inspirtion, vilken ork. Så mycket du och din familj går igenom. Läser dig varje dag och förundras. Jag tycker du var jättesöt förr också, när du var lite mullig. Är själv väldigt svag för sötsaker och fika. Träna 4-5 gånger i veckan och älskar det. Kram från Inger

 5. Hade skrivit en lååååångt inlägg men det blev så rörigt. Vill bara säga att du är en FANTASTISK inspirationskälla i livet. Tack Lotta! Stor kram

 6. Efter all onyttig mat så har jag nu beställt och fått hem Yves Rochers detox men äter man som vanligt under de 10 dagarna man tar detoxen? Tack för inspiration!!! <3

  1. Du är så duktig Annika som har hällt i ett helt år, beundrar dig! Kommer ihåg hur du tvivlade i början, men nu är många kilo borta, sötsuget borta och många cm och jag tror nog att du mår bättre än innan. Heja dig! Kram Lotta

 7. Hej Lotta!
  Tack för allt som du delar med dig. Du är en sådan härlig förebild.
  Den här detox kuren du tar, hur funkar det? Vad är det bra för?
  Kram till dig o din familj!
  Annica

  1. För mig är Detoxkuren något jag kan ta våren och hösten, det är som en komma igång grej. Jag äter lite mindre (fasta morgon mån-fre) sedan utesluter jag socker och vitmjöl, kolhydrater men jag fortsätter äter enligt lchf. Detox ger energi, rensar ur kroppen, man blir piggare. Kan vara en kickstart för vikten och man äter rätt under tiden. Sedan finns det massor det står på nätet om det om man ska göra det ordentligt. Jag har det bara som ett komplement till kosten, även om jag drar ner på vissa saker i veckorna. Kram

 8. Åh,vilken fantastisk och ärlig berättelse😊. Känner så igen mig i det du skriver så det kändes som du skrev om mig. Jag är som du precis där innan du tog beslutet. Skulle vilja gå kurs hos dig👍för att våga ta steget! Står och tvekar… Men jag vill inte att " rund" ska vara det första ordet människor beskriver mig med🙄. Kram till dig 😊

 9. Liebe Lotta!
  Ich bewundere dein Durchhaltevermögen und nehme mich dich zum Vorbild. Ich verfolge schon länger deinen Blog und du hast mir beim Durchlesen deiner Beiträge sehr schöne, aber auch besinnliche Momente beschert.
  Alles Liebe u. viel Stärke. Margit

 10. Jag bantar aldrig. Och väger normalt. Grattis mig. Men vet du vad? Mitt liv är ändå i te perfekt. Ville bara säga det. Så att man inte tror där ligger en större skatt begravd bakom 165 cm till 59 kg! Lycka kan man få i alla former. Men hälsa och ork kanske gör sig bäst i normalvikt. Undervikt är också ett gissel.

  1. Såklart har vi alla saker vi får jobba med om det inte är vikt kan det vara psykiskt, jag skriver utifrån min vardag och mitt liv och det jag menar att om man inte slipper behöver tänka på mat och vikt är det toppen,. Du kanske är som min man som vill gå upp lite istället, du tänker du på vad du äter också. Det är såklart inte lätt något av det. Kram Lotta

 11. Tack snälla Lotta för ditt utförliga och nyanserade svar. Jag vet inte varför min fråga blev "Anonym" det var inte meningen.
  I veckan ska jag baka lite LCHF brödvarianter så vi har lite att börja med. Avsaknaden av bröd blir nog svårast för min man. För mig blir det nog juice och glass som jag kommer sakna.
  Tack så mycket. 🙂

 12. Härligt inlägg!!
  Jag har hållit på med LCHF stilen i snart 2 år i Mars. Jag och min man kände att vi måste börja tänka på vad man stoppar i sig. Mår förträffligt 😆😆😆 kram

 13. Alltså tack för att du svarade mig och jag ser ju att mitt inlägg inte blev så bra…kanske. Inuti mitt huvud, igår kväll var det helt solklart och fantastiskt. Men det kom ut lite hårt.

  Så jag gör ett nytt försök

  All heder åt dig och din viktresa. Och du är en förebild för många. Och förlåt att jag skrev så klumpigt.

  Det jag nog tänkte att jag ville tillföra var att säga till alla medsystrar att börja vara glad för dig själv redan idag. Och älska hela sig själv även sin vikt! Vi är alla värdefulla och förtjänar lycka.

  Och sen så ville jag säga att där för all del finns miljoner anledningar att komma i form och ha en normal vikt men det har inte med lycka att göra.

  1. Hej, precis rätt. Jag var inte lycklig längre med den personen jag varit och längtade efter en annan Lotta, nu känner jag mig väldigt glad igen. Det gäller att få vara den man vill vara , som jag skrev om vägar för ett tag sedan. Vi måste få vandra på vår egen stig och förstå att alla har vi våra egna vägar. Stor kram Lotta

 14. Ta bort allt jag skrivit. Jag skriver så tokigt.

  Alltså jag vill att du ska veta om din begåvning både som skribent men även som fotograf och jag är helt fullständigt övertygad om att du kan väga 100 kg och vara lika begåvad!

  Jag älskar din blogg. Tonen är så vibrerande och du är så ärlig.

  Jag tror egentligen att jag börjat skriva på detta inlägg för jag blir lite provocerad av att ANDRA människor i min närhet (inte alls du) kan säga till mig när vi umgås och äter lite gott saker som att jag som normalviktig har det så bra och att jag kan äta allt och tänk om dom hade det så fantastiskt lätt som jag….. Jag har det också svårt! Men med annat!

  Jag vill dig väl underbara okända bloggmänniska! Det är bara jag som vill säga att alla är bra.

  Så sudda allt jag skrivit och kom bara ihåg att jag beundrar dig som person…oavsett vikt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *