Bara gör det…

Jag fick en fråga hur man kommer igång att springa. Ett enkel svar på det är bara gör det! Jag har aldrig gillat att träna innan jag bestämde mig att ändra min kost och leva ett sundare liv med motion. Jag kan bara utgå från mig själv hur mitt år har ändrats från att inte orka och vilja gå ut och gå, till att vilja och ha lust.

Mina råd är : Börja med att gå, orkar du springa 500 meter är det bra. Ge dig inga skuldkänslor för du klarar så lite. Utan var stolt över det du klarar av, tävla inte mot någon om du vet att du inte är en tävlingsmänniska. Jämför dig inte med andra, Försök att röra på dig minst två gånger i veckan. Spring inte på tid, du behöver inte ens veta hur långt, bara du gör det. Ha musik i lurarna som får dig att må bra, mycket lättare tycker jag att springa till musik.

Det viktigaste är att du kommer ut, ju mer och oftare du gör det desto oftare vill du röra på dig. Försök att ta en längre runda för varje månad. Varva gärna att springa med annan motion så du inte tröttnar. Jag tycker fortfarande att 5 km ibland är jättejobbigt, det är inte jämt roligt..men det är himla härligt när man gjort det. Hitta inte på ursäkter att det är kallt, eller dåligt väder..bara gör det!

Kom ihåg att allt sitter i hjärnan, så säg snälla saker till dig själv och va lite envis. Alla kan på sitt sätt, det är bara upp till dig själv att bevisa det om du vill. 

Lycka till
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

13 reaktioner på ”Bara gör det…”

 1. Hej, håller helt med dig. Man får bestämma sig, det är lite som att gå till jobbet. Vissa måndagar är det inte toppen, men man gör det.

  Jag brottas med att komma igång med löpningen varje vår (på vintrarna är det stavgång som gäller).

  Först åker jag till Löplabbet och köper ett bar bra joggingskor. Det finns inga genvägar, jag måste ha bra skor annars får jag ont i benhinnorna.

  När sommartiden kickar in och det är ljusa kvällar är det dags för komma-igång-projektet: Då är det tre gånger i veckan som gäller. Varken mer eller mindre.

  Jag har inga krav på hur långt jag springer i början. Min första ”springvår” var jag glad om jag sprang någon kilometer, ibland gick jag hälften… Men ut tre gånger i veckan skulle jag!

  Efter ett par veckor känns det ok att ta sig ut, efter en månad brukar jag längta ut i spåret. Efter ett tag är 5 km överkomligt.

  Andra tips är Runkeeper eller annan app som håller reda på hur mycket rör sig och som kan peppa lite längs vägen om man vill.

  Och att lyssna på radio. Sommarpratarnas podversioner i öronen är min favorit. Hellre det än musik.

 2. Precis. Just Do It. Som Nikes slogan. Precis som man har vissa arbetsuppgifter man inte gillar men ändå måste göra. Tänk inte efter om du har lust eller inte, bara gör! Så småningom VILL du träna!

 3. Bra jobbat! Bra musik eller att passa på att lyssna på något som jag missat på radion är perfekt i lurarna! Sen är det bara att gå, jogga eller springa. Gör det du är bäst på! Idag vaknade jag 05.45 och kunde inte somna om! På med träningskläderna och ut! När det är dags att väcka barnen är träningen avklarad för dagen.

 4. Jag blev jätteinspirerad av det här inlägget. När jag var yngre sprang jag jättemycket, men sen tappade jag bort det. Nu kände jag att det verkligen är dags att ta tag i det igen. Det är ju världens bästa känsla efteråt. Det är som du säger bara att bestämma sig.

 5. Jäpp, så är det. Man får inte fundera för mycket utan bara göra det :-). Och precis som du skriver, är man inte van vid träning så gäller det att börja lugnt och öka successivt, man kommer över den där gränsen att det känns jobbigt och tråkigt efter ett tag :-).

  Du är så duktig som kommit dit du är idag, heja dig!

  Ha en bra helg! Kram Jennifer

 6. Nu blir jag så himla inspirerad att snöra på löpardojorna och ta en runda, ja i helgen får det nog bli. Har varit latare än lat de sista åren, men nu ska jag ta mig i kragen och göra som du säger!! Dvs sluta med undanflykter och bara göra det!!! Fin helg!! Kraaaam Paula

 7. Yes!
  Nu åker skorna på (som är nyköpta för min nya löparsatsning)och ut fast det börjar mörkna. Varför vänta tills imorgon?
  Kram på dig och trevlig helg!
  // Fia

 8. Visst är det så =) Jag började ändra om mitt liv och kosten för ca 3 veckor sedan, och denna gången fungerar det, första rundan kom jag inte långt alls, men gav mig beröm för det, sen gick jag 1 mil med pappa 2 dagar, fast med vilodag mellan, nästa gång jag sprang gick det bättre, och sen bättre och igår kom jag hur långt som helst, härlig känsla =) Och nu längtar jag efter att komma ut igen. Stor kram och ha en toppen dag

 9. TACK för ett inspirerande inlägg Lotta! Även ni andra som skrivit Nu banne mig ska jag ge mig ut på jogg runda även om det bara blir 500m i snöblasket Kram o ha en skön lördag Rita

 10. Precis så är det! När jag har haft ett längre uppehåll är det ren disciplin i början. Planera in vilka dagar och bara göra det. Efter ett tag kan man inte vara utan sina rundor!:) jag föredrar att springa utan musik och bara låta tankarna flyga iväg. Löpningen är för mig ett andningshål och ett sätt att rensa hjärnan på.
  Idag ska jag iväg och springa 2 mil med ett gäng andra löpare. Mycket roligare att springa långt tillsammans med andra!:)
  Kram

 11. I höstas när jag började springa tänkte jag ” bara den här gången” när det kändes jobbigt att komma iväg. Bara den här gången ska jag motstå lusten att sätta mig i soffan. Nästa gång kan jag sätta mug istället. Men så tänker man likadant varje gång, och till slut har man fått in vanan. Jag tänkte även likadant vad gäller fika, avstå bara den här gången. Då känns det som att man sätter upp små mål istället för stooora.

  Dessutom får man tänka att hur kort sträcka man än går så är det bättre än att inte gå alls! Inte ställa för höga krav.
  Ninaerica

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *