Duell.. Kitchen Aid och Assistent Orginal

 
Nu har jag lite enkelt tänkt att ge min jämförelse av Kitchen Aid och Ankarsrum assistent orginal. Detta är bara mina tankar och vad jag tycker..så tycker du på något annat sätt så skriv gärna det.
 
 
När det kommer till bakning så är det mycket roligare och lättare att baka med en assistent. De kostar en del men är väl värd pengarna när man har en. Bakmässigt så anser jag att Assistent orginal är bättre. I en assistent orginal kan du baka på två satser bröd och låta jäsa i bunken. Bunken är på 7 l och klarar 1.5 l degvätska.

Den släpper lätt på kanterna och degen blir väl knådad och motorn känns stark. Det är även lätt att hälla i mjöl medan maskinen är på.
 
 
I kitchen Aid så fastnar ofta degen på sidorna vilket är irreterande, men lätt att ordna med en slickepott. Det är även svårt att hälla i mjöl när maskinen är på. Hälften hamnar gärna utanför bunken, men det finns ett plastskydd som gör att mjölet ska hamna i bunken. Krångligt tycker jag. Bunken är på 4.83 liter och klarar upp till 7.5 dl degvätska. Bakar du mycket så är det att föredra en Assistent orginal. Den har dessutom en tystare motor som min man duktigt konstaterat och ”hoppar” inte lika mycket på köksbänken.
 
 
 
Utseendemässigt så tilltalar Kitchen Aid mig mer, med sina något runda former. Den är helt enkelt snygg att bara se på. Nu har assistent orginal kommit med en rad pastellfärger och har därför även de mer att erbjuda, men Kitchen Aid är ändå min favorit.


Om man jämför vispning (inga bilder) så tycker jag att Kitchen Aid är bättre. Här byter du bara till en snygg ballongvisp och vispar i samma skål, medan du i Assistent Orginal måste byta till en plastskål och även tillhörande visp. Jag tycker det är jobbigt att ha koll på fler delar.


Avslutningsvis har jag provat och äger nästan alla assistent orginal tillbehör vilket jag inte har med KA. En assistent vilken du än väljer går att använda till så mycket mer än bakning. Det finns massor av bra tillbehör till båda dessa maskiner vilket skära potatis till potatisgratäng är en av mina favoriter.

Båda maskinerna har sina för och nackdelar. Jag använder dem flera gånger i veckan och de är min bästa hjälpreda i köket förutom min man då:-) Det är bara för dig att hitta din favorit. Det är min jämförelse av dessa två maskiner med önskemål från er bloggläsare. Det finns mer assistenter, men dessa två räcker gott för mig. Som ni förstår så vill jag inte vara utan någon av dem.
 

 
Lycka till med er bakning!
 
Recepten på bröden hittar ni här och Toscanabrödet på baksidan av en påse durum vetemjöl.
 
Ha det så bra
 
Kram Lotta
 
Mer bakning hittar du här om du scrollar 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

27 reaktioner på ”Duell.. Kitchen Aid och Assistent Orginal”

 1. Hej Lotta!
  Jag har en traditionell assistent sedan 1985. Den håller ännu!
  Dottern har en Kitchen Aid.
  Jag är allt bra sugen på en Kitchen Aid själv!!!
  Vad är det du har bakat? (Vilket recept?). Bröden ser sååå….. goda ut!
  Ha en bra helg!
  /Jeanette H.

 2. Hallå Lotta!

  Nu blir jag sugen på att baka!
  🙂

  Jag tycker precis som du.
  Min röda Kitchen står alltid framme på bänken.
  Den hederliga assistenten tycker jag oxå var bättre att baka i.
  MEN jag tröttnade på att den tog så mycket plats i skåpet.Tung å jobbig att ta fram till varje bak.
  Lite slött kanske.

  Så jag sålde den!
  Men bra var den.

  Tack för att du delar med dej av ditt liv.

  Kram
  Linda

 3. Åhhh jag är så sugen på en jag med.
  Men tur är väl att det inte lgger på priolistan nu för jag skulle inte kunna bestämma mig.
  Vill kunna baka stora satser men gillar utseeendet på KA mer.

  Ja ilandbeskymmer på hög nivå.
  Ha en fin söndag kära du.
  Kram Lina

 4. Så bra att du skriver om dina maskiner. Jag hade behövt få läsa det när jag gick i köpastankar. Tack och lov hittade jag en butik där försäljerskan var ett proffs och lyckades pejla in vad jag var ute efter. Då lärde jag mig att man alltid behöver upprätta en kravlista med det viktigaste överst, när man ska handla. Man blir oftast nöjd med köpet då. Jag klarade inte av en maskin där man riskerar att klämma fingarna (!) så det gick före allt annat 😉

 5. Håller med dig…
  Har en Kitchen Aid som jag älskar men saknar det där med storbak. Så jag funderar även på att investera i en Assistent Original. Använder min Kitchen Aid dagligen och tillbehören är otroligt bra. Kan rekommendera min favorit – Pastamaskin-tillsatsen. Gör pastadegen – låt vila några timmar – ”kavla” pasta i pastamaskinen. Bara att välja lasagneplattor, band- eller vanlig spagge. Men som sagt jag saknar storbak så en ny investering blir det troligen framöver.
  Kram Agneta

 6. Vilken bra jämförelse du har gjort. Tror att du är lite av expert på detta. Jag skulle också vilja ha båda, har ”bara” en matberedare nu, och den börjar packa ihop. Priset är bara lite väl häftigt på båda två, men man får väl se det som en investering…//kram maria

 7. Jag har en gammal assistent som jag fått av svärfar. Mitten 80-tal säkert, men bra. Han behövde den inte längra sa han. Bara jag bakade lite bullar åt honom ibland. Men den rymmer bara en 1/2 liter. Jag skulle vilja ha en ny mordern och större. Så tack för tipsen som du gav här. Brödet såg jättegott ut. Ha en bra söndag.
  Kram mamma C

 8. Vad bra att få läsa din tankar och reflekitoner över båda maskinerna. Jag bakar mkt och har länge tänkt köpa en assistent. Får se vad det blir för märke, kanske någon av dessa. KA är ju helt klart snyggast iaf.

  Ha en fin söndag!

 9. Älskade Lotta ♥

  Du är bara för gullig!

  Och tack för tipsen om bakmaskiner. Jag vill också skaffa mig en och har man ingen erfarenhet så är det till STOR hjälp att få tiprs av ett proffs ;-).

  Ha nu en underbar dag min vän ♥

 10. Godmorgon mästerbagar'n! Jag hade önskat mig en assistent original när jag gjorde dubbel sats bullar, vilket jag alltid gör när jag bakar. Först har jag en stor mortel till kardemummakärnorna, sen blandar jag degen i en stor bunke (stora Margretheskålen) men den räcker inte till för jäsningen så då får jag hälla över den ojästa degen i en stor keramikskål… Många bunkar bli det, och kletiga fingrar.

  Jag hade bakat vårt eget matbröd om jag haft en assistent, som det är nu blir det för mkt kladd.

  Jag hade inte kunnat ha den snygga KA:n framme eftersom vi har för lite avställningsyta så det formsköna hade inte spelat någon roll för mig!

  Ha en riktigt skön söndag hela familjen, vi ska påskpyssla lite!

  Kramar/L

 11. Hej på dig!

  Va tiden går fort!

  Jag känner av nu behovet av en maskin i köket… Eller bara så är jag suuugen på en sådan! 🙂

  Bakade igår trekornsbrödet…. Åh, vad det var god!

  Snart är det dags att träffas och få fina bilder!!! Det känns så skönt ska jag säga! 🙂

  kramar till dig, Lotta!
  Olg@

 12. Kul jämförelse!
  Jag älskar min Kitchen Aid, den lyser upp hela köket med sin närvaro. Men jag kan som du bli lite sur på att den inte rymmer 1l. vätska för ibland vill man baka dubbel sats och det blir inte riktigt bra.
  Just nu är jag sugen på ”glaskannan” som ersättare till plåtkannan. Samma storlek tyvärr men en aningens fräckare!
  Ha det bra!

 13. Hmm, jeg holder en knapp på Kitchen Aid, har en cremefarget selv. Jeg er superfornøyd med den. Mulig den kunne vært brukt litt oftere 🙂
  Søndagsklem fra meg

 14. Tack för jämförelsen, jättebra och ungefär som man kan tänka sig, den snyggaste är inte alltid bäst…själv har jag en gammal assistent, som jag bara använder en gång om året…(peppakaksdeg) för den är för tung att dra fram varje gång man bakar bullar, vilket jag gör för hand = godare bullar enligt mig också då man inte riskerar att ta i för mycket mjöl. Däremot står ju en KA högst på önskelistan för köksprylar, just för att den är sååå snygg!

 15. Hej Lotta, och tack för jämförelsen mellan Kitchen Aid och Assisten original! Nu är det bara att tänka på vilken skulle passa mig bäst och börja spara pengar för den.

  Utseendemässigt håller jag med din åsikt, Kitchen Aid ser jättefin ut!:)

 16. Hej Lotta!

  Kitchen Aid är inte gjord för bull och matbrödsdegar den är gjord för att vispa och röra (har för klen motor).
  Ankarströms ska man satsa på om man vill baka mycket men även om man har en gammal Electrolux assisten för det troliga här är att de gamla tillbehören passar till Ankarströms assistent.

  Har du en gammal Bosch assistent ska du satsa på en sådan eftersom tillbehören passar på nya modeller (ibland kan en adapter behövas)
  Min mamma har en 50 årig gammal assisten som fortfarande fungerar av det här märket och min nya kan använda mammas gamla tillbehör det kallar jag för kvalite.

  Så en vettig köksmaskin ska passa ens behov så tänk noga på vad ni vill ha i köket…
  En snygg maskin eller kanske en snygg maskin som klarar allt 😉

  Må nu bäst och baka snyggt!

  Kram från Bullbakar mamman i Stockholm

 17. Jag har min mammas gamla Elektrolux Assistent från 50-talet. Den går som en klocka och fungerar utmärkt trots att den har några år på nacken 🙂 Något annat som jag tycker är häftigt är att det fortfarande finns reservdelar att köpa till den, snacka om kvalitet! 🙂

 18. Tack för detta!! Jag tycker KA:n är ljuvlig att titta på, men den andra assistenten är ju lite retro och tuff. Kanske man skulle satsa på en sån istället då den kan ta större degar. Jag kan tycka att den är snygg att ha framme på bänken också likt KA:n 🙂

  Kramar

 19. ”Om man jämför vispning (inga bilder) så tycker jag att Kitchen Aid är bättre. Här byter du bara till en snygg ballongvisp och vispar i samma skål, medan du i Assistent Orginal måste byta till en plastskål och även tillhörande visp. Jag tycker det är jobbigt att ha koll på fler delar.”

  Va?
  Man kan gott och väl vispa i stålbunken med den vita rullen.
  Duh

 20. Hej, denna tråden har ju några år på nacken men jag läste den ändå nu när jag är på g att köpa assistent.
  Det som slår mig är att det här med smak varierar över tid. Jag letade efter en maskin som ska stå framme och hade siktet inställt på KA men jag (och mina vänner som jag hade som smakråd) föll pladask för Ankarsrum!! Nu är det mest färgen som är svår att välja! För oss var det först pga av utseendet, att maskinen är så mycket starkare och tystare var bara en bonus.
  En stort plus för Ankarsrum tycker jag även är hur modellen kommit tillbaka. När Elektrolux la ned sin fabrik efter decennier på samma ort (Ankarsrum, där av namnet) tog de anställda över och började producera en mer kvalitativ assistent efter det tidigare konceptet där så lite som möjligt (inget?) importeras utan består rakt igen av svenska produkter och från svenska underleverantörer. Kämparglöd värt att stötta, heja Småland!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *