Detär själva längtan..till julafton

 
Det är nu det börjar..det underbara att få pyssla och längta till julafton. Åååå jag bara njuter nu. Vi har pyssel på förskolan, lucia, baka lussebröd och pepparkakor m.m. När jag kommer hem så får jag göra det igen med mina älsklingar. Det är själva längtan som är halva resan tycker jag. Att få tid till att hälla upp en glögg och bara vara.

 
 
Jag avskyr en massa aktiviter och springa i affärer..vill bara vara hemma. Tacka vet jag nätshopping:-)..har jobbat i stor inredningsbutik i 10 år och slagit in julklappar till tusen, varit ledig 2 dagar kring jul osv. ..jag har gjort det färdigt. Det var underbara år..men vad jag längtade hem till lilla flicka..dessa tråkiga arbetstider…kvällar och helger. Mår nästan dåligt av att besöka en massa butiker med folk..har blivit avskräckt.

Jag har sänkt mina krav när det gäller julklappar. Köpte mängder med julklappar förr, men nu ser jag ingen charm med det längre. I vår familj har vi gett varandra en vecka till fjällen 7 dagar tillsammans nästa år *längar*. Det är vår största och bästa julklapp vi kan få. Jag vill åka skidor, ta en bastu, grilla korv och vara nära, nära min man och mina barn. Mina barn vet knappt vad de önskar sig längre. När man som vuxen sänker kraven kring julklappar gör barnen det också. Vi lägger alldeles för mycket press på oss..den perfekta julafton finns inte har jag insett. Det är tiden och enkelheten tillsammans som är jul för mina barn och givetvis julklappar också, men i måttliga mängder.

 
 
Ha det gott!
 
 
 
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

40 reaktioner på ”Detär själva längtan..till julafton”

 1. Du skriver så rätt! Presenterna, städningen och all mat är inte det viktiga. Det är lugnet, närhet, gemenskapen och framför allt Kärleken som är JUL!

  Och det kan väl inte firas bättre än med en resa!?? // Kram Åsa

 2. Vi kör samma ”recept” här. En mysig familjevecka i fjällen blir årets julklapp. Det är tiden tillsammans som är det värdefulla. Fast ett och annat par långkalsonger behövs 😉

  Kram till dig!

 3. Virkelig herlige motiver du viser i dag, Lotta! Jeg falt for det rene i bildene; den røde nisselua, den hvite kurven med amaryllisen, stjernen i bakgrunnen. Vakkert..

 4. Du får julen att låta så underbarbar. Jag som inte firar jul blir sugen på att pynta och pyssla här hemma.

  Och vilken mysig julklapp. Det låter helt underbart att åka iväg och mysa med familjen en hel vecka.

  Kram

 5. Sååå sant! Du skriver alltid så bra och har så fina bilder. Bara älskar dina Maileg tomtar, men har inte skaffat någon egen än…. Skönt med en vecka i fjällen, och visst är det underbart med allt pysslande inför julen! Röstar på dig så klart. Kram Lotta lottashome.blogspot.com

 6. Visst är det så! Det är ju att få umgås med nära och kära i lugn och ro man ser fram emot….och så älskar jag förstås att pyssla och pynta också 😉

  ha det gott, kram Johanna

 7. Du skriver så bra och klokt. Jag vill också bara vara hemma , mysa och ta det lugt. Vackra bilder som alltid. Ska kika in på Ikeas pyssel. Tittade bara som hastigast förrut. Kram Lena/isis

 8. Du är så klok! Vi föräldrar är duktiga på att haussa upp förväntningarna så att barnen gör det också. Lugnar vi ner oss följer de med. En skidresa tillsammans tycker jag låter toppen.
  Visst är det mysigt att bara få vara hemma och mysa och pyssla lite grann.
  Ta hand om dig!
  Kram Therése

 9. Det är så skönt det sista du skriver Lotta, det om julklappar och barnen. Jag har själv fått under åren en allt mer jobbig känsla inför julen. Jag vet inte varför, men jag gillar inte julen. Den är inte stressig, jag har avdramatiset massor och är ingen pysselmamma, men det har jag ju aldrig varit så det är alla vana vid… Våra familjer finns nära och vi har inga konflikter som pyser runt firande (för OJ vad det finns omkring!) så varför det känns jobbigt har jag själv inte förstått… Julklappar har vi inom våra familjer avskaffat till oss vuxna, ger bara en sak vi drar lott om. För värst av allt tycker jag är julklappshysterin, jag mår nästan fysiskt dåligt av att det är så många som mår dåligt av det och inte alls kan ge något… så många människor som mår så dåligt vid jul gör mig ont…
  Våra barn är ju 18 och 16 och de önskar sig knappt något heller, och det är skönt att slippa fokusera allt på det. Och det är ju tiden tillsammans som är den bästa! kram Milla

 10. Jag tänker precis lika. Och välplanerat är hälften gjort, brukar jag säga. Jag börjar i november så kan jag njuta i december…
  HELA december vill jag njuta. Efter julafton är förtrollningen bruten. Det går fort!

  Med julklapparna brukar vi luta mer åt presentkort- och hemlagat hållet. Presentkort på tjänster alltså. Fönstertvätt, biltvätt, däcksbyte och med hemlagat så blir det ofta stickat, eller sytt eller nåt gott. Försöker mer o mer komma bort från det materiella, men det finns nog ändå alltid kvar en del av det…

  Nu i helgen får man braka loss med pyntet, utan att nån tittar konstigt på en! 😀
  Ha det gott, kram, kamomilla

 11. Hej gumman :o)
  Jag tror att du är en av dom som kommit långt i det jag försöker säga Lotta.
  Du verkar ha funnit din ro i vardagen vilket jag avudas dig för.

  Hoopas ni får enn trevlig resa! Det förtjänar du verkligen!

  Kramar Erika

 12. Så kloka tankar! I år ska jag försöka njuta av det du skriver om LÄNGTAN, tack för ditt kloka inlägg!

  Du, måste oxå skriva med tanke på ditt inlägg här nere att: TACK själv, utan dig hade min inriktning på mitt egna företag inte varit fotografering på det sätt som det nu kommer att bli, tack för att du visar att man kan! Jag har alltid haft stylingen varmt om hjärtat och drömt om att skriva för inredningstidningar, men nu tack vare dig har jag vågat utvekla mitt fotande till att börja porträttfotografera. Det är ju lättare att vara egen om man har bredden. TACK för all inspiration!!! Jag glädjs SÅ med dig att du har mycket uppdrag, du är så duktig!!!

  Kram L-L

 13. Håller med… Denna tid är lite magisk tycker jag…Allt pyssel, allt bak, alla träffar med olika människor, alla förberedelser…
  Jobbar själv på fritis och älskar denna tid när man får pyssla så mycket att man faktiskt kan bli trött på det, även om det är svårt.

  Va fint du dekorerat mateus fatet!

  Ha det bäst! Åse

 14. Väldigt kloka ord och tankar…
  Något som jag också börja fundera på är att den perfekta julafton inte finns.
  Man kan som vuxen inte få tillbaka sina barndoms julaftnar och känslan som infann sig då.

  De senaste åren har jag haft för högra krav på mig själv, med att hemmet måste vara i toppform under hela julen och allt måste hinnas med.
  Men med två små barn, så fungerar det inte längre.
  Så i år ska jag försöka njuta av julen tillsammans med familjen och glädjas åt att barnen är glada och lyckliga. =)

  Kram ♥
  Jessica

 15. Helt enig, Lotta..
  masse gaver og ting blir man ikke lykkelig av! Å gi opplevelser som reiser o.l – det er en fantastisk gave! da gir vi hverandre tid, og hva er vel bedre enn det?
  Et nydelig innlegg.. jeg nyter alltid å komme innom til deg…
  Klem J.

 16. Visst är det härligt med jul, speciellt om man som ni kan sänka kraven lite. Nu har vi ju stora barn, så det blir inte samma förväntan tyvärr, men min dotter älskar också traditioner. Tack för dina snälla ord, det värmer från ett proffs 🙂 Kram, Tina

 17. Åh, vilket fint inlägg! Jag håller med dig så, tiden innan julafton är helt underbar, och den längtan man känner … Jag ryser! Det där om att sänka kraven på julen och sig själva är otroligt viktiga, det är hemskt att se människor (kanske oftast småbarnsföräldrar?) som nästan tar knäcken på sig själva för att ordna ”den perfekta julen”. Eller folk som lånar pengar för att ha råd med julklappar! Åh, jag önskar så att folk bara kunde inse att julen blir vad man gör den, det behövs inte en massa dyra presenter och pyssel, det räcker med kärlek och gemenskap. Ta in lite tallris, lägg en röd kudde i soffan, sjunk ned i den med ett glas glögg och titta på en mysig julfilm – där har du julen. Hm, det där lät förresten inte helt fel, jag är ledig idag och det är kanske det jag ska syssla med … 🙂
  /Cecilia

 18. Hej Lotta!
  Första gången jag besöker din blogg, vet inte riktigt hur jag hamnade här, följde förmodligen en länk någonstans som ledde till en annan länk osv 😉

  Du tar enormt fina interiör och inspirationsbilder (och stylar dem väl!) 🙂

  Jag håller med dig om julen, själva upptakten är det roliga! Hemma hos oss har stjärnor och ljusstakar lyst upp i Novembermörkret under ett par veckor redan, varför vänta till första advent? Tiden går så fort, rätt var det är ska julen kastas ut! Även detta med klappars betydelse håller jag med dig om. Att sitta i timmar och öppna klappar som fort skjuts åt sidan för att fortsätta med de oöppnade, det har vi gjort en jul (vår äldstes första) och aldrig mer. Nu har far/morföräldrar, farbröder och mostrar strikta förhållningsregler kring klappar. Jag ser hellre att barnen får ett par olika saker som de får tid att glädjas åt och uppskatta ordentligt, än ett större antal småsaker.

  En vecka i fjällen hela familjen är en riktig guldklapp som kommer att njutas av en lång tid efteråt!

  Släpper man på kraven kring föreställningen av en ”perfekt jul” så får man tid att njuta och faktiskt uppleva en riktigt härlig jul 🙂

  Ser fram emot fler härliga inlägg och fina inspirationsbilder!

  /Diana

 19. Härliga bilder och tänkvärda ord! Du har så rätt i att vi alla borde sänka kraven på julklappar, det är ju inte mängden (eller vad de kostat) som borde vara det viktiga utan tanken bakom! Ingen jul är heller perfekt, där borde vi också kunna sänka kraven lite och istället ge varandra tid tillsammans med nära och kära. För det är ju det viktiga i livet, inte att halvt stressa ihjäl oss för att allt måste vara perfekt, för att sen när julen kommer vara helt slut och inte orka njuta av den…
  Låter härligt med en vecka i fjällen, det kommer garanterat att bli jättemysigt! Det gör en gott att få åka bort lite ibland och bara ägna tid åt varandra och glömma vardagen en stund! 🙂
  Ha en fin onsdag! 🙂

 20. Hej! Jag tycker också att förberedelserna och längtan och pysslet före jul är absolut det bästa. Jag blir alltid lite deppig efter julafton då jag tycker allt är över…
  Tack för att du tog dig tid att meddelade mig om reportaget. Hoppas nu på rätta bilden…

  Kram Magdalena

 21. Hej Lotta! Du är så gullig. I alla fall verkar du vara det. Har inte träffat dig men skulle nog inte bli besviken. Du har ett så jordnära och vackert hem. Jag blir nästan avundsjuk när jag kikar in här på ditt sätt att pyssla och få till det på ett så perfekt trivsamt sätt. Jag avundas din kunskap men gläds åt dig och för allt du lyckats med. Det är ju inte så att du inte kämpat för det. Imponerad!!!

  Jag trivs på din blogg. Jag älskar den, rent ut sagt. Jag vet att jag inte är ensam om det. Dina bilder får en att tråna efter alla fina saker.. hihi Det är som ett hav av massa vackra saker. Jag längtar så efter ett hus för då tror jag att jag skulle kunna vara mer kreativ och få den miljö jag önskar. Jag hittar ingenstans att fota här hemma. Det är för mörkt och inte som jag vill ha det. Knappt några bakgrunder som är vita. Det gör så mycket för ett foto tycker jag. Därför blir det inte så många bilder hos mig.

  Tack för att du har en sån inspirerande blogg. Kram Josefin

 22. JAg håller med dig Lotta! Massor med presenter känns… ja inte viktigt helt enkelt. I år har vi bestämt att vi vuxna (finns än så länge bara ett barn i familjen) ska köpa 1 paket till en person i familjen för max 200 kr. Så alla får ett paket, men det är allt. Sonen får såklart paket av alla – för alla vill å gärna ge ngt till honom, och det är ju mycket barnens högtid, tycker jag. Min man och jag ger inte varandra presenter, det har äl hnt någon gång att vi gett varandra en julklapp, men förra året åkte vi till England istället och i år blir det nog ingenting. Vi delar ändå på allt, och vill mest av allt njuta av varandra på en sådan högtid sm julen. Bara ha det skönt tillsammans med sonen och mysa med ljus, familj och god mat. Det är våran julklapp!

  Stor kram Lotta!

 23. Kunde inte sagt det bättre själv! Blir glad av att läsa hur ni tänker om julen. Vi har de senaste åren kört samma tänk. Vi umgås, äter gott, spelar spel, tar promenader. Barnen får givetvis några presenter men det är inte ”huvudattraktionen” hos oss.

  Fina grejer på IKEA, kul!

  Kram L

 24. Vilken bra julklapp! Här har vi mer och mer börjat diskutera att ge barnen upplevelser istället för en massa saker de ändå aldrig använder. Min mamma gav t ex sonen en biljett till en hockeymatch i födelsedagspresent.
  Jag vill också ha det stressfritt och mysigt innan jul och då blir jag nästan tokig när andra bestämmer över min tid, julfester på jobbet, julavslutningar i skolan och möten på jobbet. Även om julfesterna med barnen är roliga, så kan jag ändå känna en stress över dem.
  Nu planerar jag att pyssla och pynta i slutet av veckan och jag längtar!:)
  Kram

 25. Hej!
  Härligt att se och läsa om dig/er i Aftonbladets julbilaga (tors-sön)
  Ska dricka en kopp kaffe och slå mig ner med tidningnoch njuta….
  Kram Jeanette H.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *