Jag kom till en vändpunkt

Lotta funderar

Det är ofta jag väljer att göra saker jag tycker är kul..som ger energi. Detta har en bakgrund..och kan förklara varför många tycker att jag/vi hinner så mycket.

För ca två år sedan kom jag till en vändpunkt i mitt liv när jag insåg att en perfekt yta ska inte spegla mitt liv..utan jag vill fylla det med saker & upplevelser jag/ vi tycker om. Jag är född i hem med en pedantisk mamma..men mycket omtämksam och kärleksfull..det var så jag trodde att livet skulle vara..till en dag jag insåg att jag vill inte lägga min energi på en fin fasad och städa jämt..jag vill fylla mitt liv med stunder av inre lycka varje dag….det var så det började.

En kvinna i min ålder med familj som finns i min omgivining fick canser..en mamma , en pappa och 3 barn..och det fick mig att se mitt liv med nya ögon. Vad är det jag vill med mitt liv? Vad är det att sätta värde på i livet? Om jag bara har denna korta tid på jorden..vad vill jag hinna uppleva?…jag började prioritera om. Jag fann att jag la väldigt mycket tid på städning, plockning, en välputsad trädgård och jag la väldig mycket energi på att hålla koll på allt vi skulle göra = full kontroll av att vara kvinna & mamma. Jag upptäckte också att vi ofta hade middagar och stora fester..jag som älskar människor…

Det började med att jag släppte på dem kraven, jag slutade städa varje dag, jag slutade att ha en perfekt kant på mina rabatter, jag slutade framför allt att ha järnkoll på allt som händer…och vad hände…jo jag blev väldigt yrslig..glömmer en massa saker (väldigt ofta) och jag förutsätter att min man klarar lika mycket som jag..men framför allt har jag fått väldigt mycket tid..tid till fylla med liv med saker som ger lycka..som jag förr la på min fina yta. Jag säger inte att det varit lätt..för det har varit smått ångest och kamp varje dag.

I den vardag jag lever idag så lever jag mer spontant..ibland lite väl mycket enligt min man..som inte är så van. Jag tillåter mig själv att vara mer med mina barn, ifrågasätta varför jag säger nej när man kan säga ja, hitta på spontana saker och jag tillåter mig själv till stunder att göra roliga saker som jag mår bra av. Jag upptäckte att jag tidigare i mitt liv satte väldigt höga krav på mig själv och när jag släppte på dem så var det som ett nytt liv kom till mig. Nu lägger vi mer pengar på upplevelser, vi försöker inreda vårt hem på ett billigare sätt..vi målar, trixar och hittar roligare lösningar (förr köpte vi bara nytt). Jag försöker bjuda hem folk utan att städa ihjäl mig och jag upplever att jag lever mer i nuet..ser mer.

I den vardag jag lever nu är jag mer lycklig…och jag känner att jag är inte bara mamma. Mina barn har blivit så stora att jag numera har fått tid till mig själv. Numera kan se på andras lycka och glädjas över den..jag känner väldigt sällan avundssjuka över andras liv eller hem för jag är så nöjd med mitt eget. När jag vaknar på en ledig dag så försöker jag inte fylla den med så många måsten..inte boka upp sig en massa aktiviter utan jag frågar mig istället vad kan vi i vår familj fylla den här dagen med?..vad vill vi?..vad har vi lust med?. Det har resulterat i att min man bygger en trädkoja istället för att måla huset, jag har inrett en massa nya hörn här i huset som jag tänkt på länge och våra barn har fått en mamma och pappa som är mer närvarande.

…och allt startade med något så otäckt som en sjukdom som canser. Som tack och lov inte fått ta denna mammas liv…och för att jag skulle börja förstå att jag har bara denna lilla stund på jorden som är min/ vår och jag har bara nuet som jag kan förändra..det som har varit har varit..men framtiden gör jag som jag vill med..fantastisk tanke..eller hur? När du ser mitt hem i bilder..tänk dig då att jag bara visar det som är fint för dagen..jag är inte mer perfekt än någon annan..

Tack för att jag fick dela dessa tankar med er!

Vad kul att så många vill vara med och tävla om det fina städkitet från Ellis Corner..om du inte varit med ännu kan du göra det här. Är det något du undrar över kan du maila mig här eller besök gärna min inspirationsblogg med lånade bilder My Lovely Four Seasons

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

40 reaktioner på ”Jag kom till en vändpunkt”

 1. Som alltid underbara och tankfulla ord kära Lotta.
  Hemskt att det ibland ska behövas tragiska saker för att få en att vakna till och tänka efter vad som är viktigt.
  Men så är livet…man behöver skakas omi bland för att kunna öppna öveonen och se saker ur ett annat perspektiv.
  jag har skrivit det förut och skriver det igen.
  Det viktiga är att du gör det som känns bäst för dig och din familj. Sina val och beslut påverkar hela personen. Mår man bra i sina val mår alla runtomkring bra oxå. Familjen är viktigast och påverkas av hur mam mår.
  Ha en underbar dag så ses vi snaaart!!! 🙂
  kram kram Lina

 2. Så fint du skriver om detta ”ämne” som jag just nu går igenom imitt inre. Har oxå kommit fram till att det är detta som är livet, vad vill jag fylla det med. Mycket inspirerande att läsa, tack för att du delar med dig!! Kram Anna

 3. Hej Lotta!
  Tack för ett tänkvärt o fint inlägg.

  Vad spännnade med bloggträff idag, ha det så jättekul med tjejerna:)

  Stor kram Jenny

 4. Hej Lotta,

  Tack för mycket tänkvärda ord…jag är på väg dit men inte riktigt ännu. Små små steg i rätt riktning och mina krav sänks med tiden, en befrielse!

  Kram!

 5. Det heter å bli voksen, Lotta med den fine bloggen;-)) Leve sitt eget liv, ha tro på livet og nyte det bitte litt hver eneste dag….

  Jeg kjøpte meg 4×4,og vi hadde en fin BMV i 500 serien.Harehunder, tok jegerprøven. Ikke et menneske i hele verden skulle noensinne få lov å bestemme over meg mer, styre livet mitt!!
  Jeg er der i dag i min 3. bruksbil og med hunder og naturen.

  Et lite dagens sitat til deg…

  Gi hverandre frihet til å utforske-utfordre dagen. Livet er for kort til ikke å være seg selv.
  Ha en god dag;-)) Stå På!!

 6. Hej Lotta!
  Så många tänkvärda ord och tankar igen!
  Nu har jag varit ifån datorn ca en vecka. Så mycket fint och nytt du hade lagt in.
  Grattis Lotta! Ett härligt utekök/planteringsbord till. Helt otroligt! Oh vad mycket annat mysigt du har gjort igen. Saftat, syltat, bakat osv.
  Härligt att du fortfarande inspirerar oss så mycket.
  Tänk inte på att alltid besvara och kommentera. Du gör så mycket för oss osm följer dig. Hoppas att du verkligen känner att vi njuter av din blogg, dina ideér, dina foton och all den inspiration som du ger oss andra.

  Såg en fin text på en blogg igår (Ska kolla upp vem som hade skrivit ner det).
  De sista raderna känner vi nog alla igen, men här var det lite mer.
  Jag delar med mig den till er…

  ”Ta vara på livet och dina nära och kära. Visa dem vad de betyder för dig och ta ingenting för givet.
  Skjut inte upp saker du kan göra idag, imorgon kanske det är för sent.”

  Kramar i massor / Jeanette H.

 7. Hej Lotta,

  Vad härligt att läsa ditt inlägg, när man läser din blogg så ser det ut som att du bara städar och plockar hela dagarna för du har så fint och ordning hemma hos dig. Jag blir glad när jag läser det du skriver för det är ju familjen som betyder ALLT, vad spelar det för roll om huset är städat och skiner om inte man mår bra, men det är klart att jag mår ju bra när jag har det fint runt mig med =).

  Kram rebecca.

 8. Så många tänkvärda tankar! Efter att min pappa fått cancer och sedan gått bort, så har jag också funderat mycket på livet och vad jag fyller det med. Min pappa sa när han fått besked om att det inte fanns mer att göra att ”jag har levt ett bra liv”. Det vill jag också kunna säga den dagen det är dags för mig att lämna den här världen. Och jag vill bli ihågkommen som en person som tog sig tid för nära och kära, inte för att jag hade det perfekta hemmet.
  Ha en bra dag med bloggvänner nu och fortsätt ditt liv som du vill!:)
  Kram

 9. Älskade Lotta!
  Ditt inlägg berör mig djupt i hjärtat!! De här är tankar som snurrar i mitt huvud VARJE dag. Vad är det för mening med livet om det bara ska inehålla en massa måsten?! Som du vet är jag också pedant och det är nog det värsta man kan vara. Speciellt med 3 (snart 4 ) små i hemmet….

  Ständigt denna stress över att allting måste se så jävla bra ut. Fast vi håller på med stor renovering får jag ångest över att gräsmattan inte är perfekt och att det ligger en massa bråte på gården.
  Jag hinner inte med!!!!!!!
  Men en dag var hem till en ”stor” bloggerska med stora barn och arbetslös och inte ens hon han med ett perfekt hem och allra mins en trimmad gräsmatta… Neej sa hon, Jag skiter i trädgården i år! Om hon bara förstod vad det betyder för mig att höra.

  Och jag KAN inte fortsätta med mitt tempo och mina enorma krav på mig själv längre. Min depression ligger kvar i kroppen och var och varannan dag har jag inte kraft att bära min egna kropp ensengång. Vilket inte är så konstigt kanske **fniss**

  Vad är det för liv jag ger mina älskade barn?!!! Jag precis som du har börjat förstå att man måste prioritera det som betyder något i livet för det är som du säger…KORT!

  Och barnen växer upp och flyttar hemmifrån. Tänk dig då vad man har missat??

  Nej, bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete elelr hur ,O)

  Men som du vet sitter uppfostran man fått djuuuupt och tar lång tid att förändra.
  Sen har jag föräldrar som gärna påpekar så fort det ligger det minsta lilla dammkorn hemma eller att gräsmattan ser fööör bedrövlig ut och att vi kanske ska ta oss tid att klippa..

  Så vad säger man?! Kraven man försöker släppa ligger som en tät dimma……

  MEN! Jag har lovat mig själv att efter den här renoveringen ska jag ta det lugnt och bara njuuuta av livet och mina barn! =O)

  Barnens rum får vänta och lysa med tapeternas/råspontens frånvaro ett tag till. Tror inte att de dör av det ,O) Vill nog hellre ha deras mamma vid sina sinnes fulla bruk *ler*!

  Så BRA Lotta!!!!! Att du har kommit till den insikten att livet är värt mer än en städmopp!!
  ÄLSKAR att du delar med dig! Det stärker mig i min szträvan till ett mer njutbart liv och säkerligen en massa med mig!
  Så TACK min vän!

  Ha det nu gott och ta hand om dig!
  Många kramar Erika

  Love you!

 10. Fina ord Lotta.. Efter min sjukdom och då makens födelsemärke visade cancer så gick prioriteringarna åt andra håll. Måna om varandra, om vår tid tillsammans, det där lilla ordet nej och mycket egentid. Så ville vi prioritera vårt hem till fullo och unna oss det där vackra vi ville ha istället för att nöja oss med sånt som man kanske inte kände riktigt för. Att det betyder mer sparande och längre mellan köpen känns helt rätt. Vi är väldigt måna om varandra och står varandra väldigt nära, reser inte så mycket i dagsläget men den tiden kommer nog också.

  kram Mia

 11. Tack för att du delar med dig av dina tankar i ditt fina inlägg.
  Ja det är så sant som du skriver att man måste stanna upp och tänka vad man vill och inte måste. Det är man ju duktig på att samla på sig en massa måsten och hinner man inte med så kommer stressen.
  Tack för ditt inlägg det får en att tänkta till.
  Ha det så gott.
  Kram Carina

 12. Så flott å lese ditt innlegg idag. Jeg har klart å komme til dette punktet for noen år siden, men det er vanskelig hver dag. Mitt hus og hjem er nok ikke strøkent, men jeg har valgt å prioriterer mine barn. Jeg kunne valgt å fortsette i min gamle jobb med mye reising, aupair til barna – men jeg valgte barna. De blir fort store og vi har de jo bare til låns en kort tid før de flytter fra oss. Jeg er opptatt av nået, lev livet fullt ut er viktig. Vi vet ikke hva morgendagen bringer. Jeg tror det er utrolig viktig at man ikke behøver å se seg tilbake å angre på alt man ikke gjorde, men glede seg over det man har gjort. Jeg kommer nok til å foreta andre store grep i livet mitt om ikke så lenge for å leve enda mer opp til dette.
  Ha en fortsatt flott dag!

 13. Förutom städning så tror jag tyvärr att jag platsar in i facket med många måsten, vara duktig, tänka på alla andra först, och inte njuta av den dag som är. Jag vill absolut också bryta det…Har ledsnat på en sån livsstil.
  Tack för bevis på att man faktiskt kan. Hela du är en energikälla ska du veta (fastän jag bara känner dig på andra sidan skärmen)
  Ha en bra dag. Kram kram

 14. Tack för dina ord och tankar. De inspirerar mig så mycket. Jag skulle så gärna vilja leva enligt din filosofi men det är så svårt att släppa taget. Jag kan låta det bli stökigt här hemma men om vi får besök då får jag panik!. Jag har ju problem med ångest och stresssymtom pga att jag alltid vill finnas till för alla och pyssla om allt men det går ju inte.

  Jag kämpar verkligen med det här för att bli frisk och dina ord är underbara att läsa som vanligt.
  Kram!

 15. Åh, så fin och bra påminnelse om att vi alla har ett val om hur vi vill leva… Tack för att du delar med dig av dina tankar (och ditt fina hem! även om det inte är så städat BAKOM kameran…)
  Kram

 16. MÅNGA skulle behöva göra det du gjort!!

  Även jag! Är så lätt att bara stressa på och inte stanna upp och ta sig en funderare på VAD ÄR VIKTIGT!!!

  TACK för dina nyttiga och vikiga ord

  Maliin

 17. Så vackert skeivet..tänk om vi alla kunde släppa lite på de sakerna som städning o andra måstern…så skull vi ng alla må mycket bättre!!

  Har med börjat leva liknande…jag gör det jag/vi tycker är kul, det som ger mig lycka o energi!!
  Städa kan man göra en annan dag;))))

  Folk får ta det somman har det…är ju inte mer än människa..o man kan INTE ha ett perfekt hem med 4 ungar!!Som jag (liksom du) alltid trott!!!

  Man får helt enkelt släppa på gränserna!!Vill ju inte barnen ska uppleva mig som en mamma som bara städar o plockar o stryker tvätt…vill de ska minnas att vi hade KUL med!!!!

  kram o tack för du delar med dig;)))

 18. Tack för att du delar med dig av dina kloka tankar!
  Vi behöver alla en påminnelse om vad som är viktigt här i livet.
  STOR KRAM till dig!
  /Pernilla

 19. Gud, vad klok du är! Jag önskar verkligen att jag kommer dit du är nu, med tid för familjen. Håller på och kämpar, men har en bit kvar.

  Ha det gott, och tack för att du delar med dig av dina tankar.

  KRAM

 20. Vilket fint och tänkvärt inlägg du skrivit. Du skriver mycket fint och kloka ord på din blogg, så det är inte bara de fina bilderna som inspirerar mig att återkomma till din sida!
  Ha det så bra.
  /AK

 21. Ja så är det…ibland gör livet något oväntat som får oss att tänka till!
  Lagom är ju bäst 😉 Sedan ska man ju hitta sitt eget ”lagom” lagom mycket städning, lagom matlagning , lagom m jobb osv…Det som känns som jobb för några kanske känns som avslappning för andra.
  Men det är sååå tänkvärda ord du skriver!

 22. Hej Lotta!

  Du har så rätt och skriver om det så fint. Ibland glömmer man (jag) bort det viktiga i livet men jag är väldigt noga med att alltid återvända till det jordnära. Det finns allt för många ledsamheter i livet för att bara låta det rinna förbi därför tänker jag att jag ska fånga dagen varje dag. Ibland fungerar det bättre och ibland sämre förstås…

  Men det viktiga är ju att man försöker varje dag att vara ”här o nu” och leva livet som annars lätt springer förbi en 🙂

  Kram Jenny

 23. Så fint skrevet og så riktig av deg å gjøre et vendepunkt som var mer riktig for deg!!
  Når man opplever slike ting i livet så begynner man å tenke på hva som egentlig betyr noe her i livet!
  Det er faktisk ikke det ytre som betyr mest…det viktigste er å ha det godt med seg selv!!
  Det er viktig å gripe dagen og se de små gleder i hverdagen!!
  Ofte må det en spesiell hendelse til før man stopper opp og tenker seg om…

  Ønsker deg fine sommerdager:o)

 24. Hej Lotta!

  Mycket kloka ord…och visst känner jag igen mig i det du skriver…..det bor en liten pedant i mig…som så gärna vill ha det fint omkring sig……men så SANT som du säger finns ju så mycket annat som står högre upp på stegen än att städa….och givetvis finns familjen högst upp.

  Vi borde ALLA stanna upp och fundera till som du gjort Lotta!!!!

  Tac for att DU delar med dig av din kloka ord!!!!
  MiaMaria

 25. Tack för dina kloka ord!!!
  Läser din blogg ofta och det är så härligt att se alla vackra bilder och sköna ord här hos dig! Hoppas att din bloggträff blir underbar!!!

 26. Så kloka ord Lotta,som vanligt! Så viktigt att lära sig leva i nuet! Leva för dagen Ta vara på tiden!
  Tänka att varje dag är som ett oskrivet papperblad o det är du som bestämmer vad pappret ska fyllas med idag!
  Sov så gott Lotta!
  Kram
  Anna ”utan blogg”

 27. Hej Vännen tack för dina underbara tankar du delar med dig. Jag försöker själv släppa på mina tyglar och inte ha det dära måsten att städa plocka i mig jämnt. Är själv uppvuxen med en likadan mamma där allt är perfekt och ny städat men jag känner att det tar för mycket av mig själv. Jag hinner inte leva som jag skulle vilja göra och framför allt vara glad och inte en stressad mamma och sur mot min omgivning.
  KRam Tess

 28. Underbara tankar!!! Det är ofta så att det är sjukdomar som får en att tänka till, jag har gått igenom det du beskriver med min mamma som fick hjärnblödning och sen dog min pappa, ja, det var såna vändpunkter i mitt liv. Inget ont som inte har något gått med sig, men det har varit en tuff väg att vandra för att bli klok. Känner igen mig i hjärnkollen, det har varit jag, men nu har jag tack och lov lagt mer på sambon och jag känner igen mig i det yrsliga som du beskriver, men som är otroligt skönt.

  Tack för dina kloka ord!
  Kram L-L

 29. Tack för många tänkvärda ord, jag har varit där jag också. Mitt sista år har varit tufft med en allvarlig sjukdom, så jag ser livet på ett helt annat sätt nu. Som en tjej skrev högre upp:
  ”Ta vara på livet och dina nära och kära. Visa dem vad de betyder för dig och ta ingenting för givet.
  Skjut inte upp saker du kan göra idag, imorgon kanske det är för sent.” Det kunde lika gärna varit jag som skrivit det:-)
  Kram Susanne

 30. Du skriver veldig godt om noe som er veldig snat, og som de fleste opplever på et vis – man kjenner noen som lir berørt – en flott hyllet til livet å leve mens man gjør det – skal ta med meg noen av dine råd – særlig dette med å være med barna, for det er jo nå de er små, og det er trist at de skal huske en mamma som sa nei, eller som aldri hadde tid, for det var så mye annet…
  Klem Hilde

 31. Kära Lotta! Det är ju precis så det är, tyvärr så måste det hända något innan man får upp sina ögon för vad som är viktigt i livet.
  Ganska konstigt egentligen om man tänker efter, vi har bara ett liv, varför då fylla det med alla dessa måsten? Själv har jag släppt massor av detta efter att jag blev sjuk,att ta vara på de korta stunder man mår hyfsat är för mig viktigare än att jaga dammråttor, idag kan jag lämna mitt ostädade hem, och istället ta vara på dagen.
  Lycka till med allt, och ha det jättebra! Kram Marguerithe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *