Tekakor och pressgurka

Innehåller annonslänkar

Jag behöver tid hemma nu när jag bara går och pysslar med mitt och baka till fikat i kören var en perfekt morgon igår. Först sov jag så himla bra så jag vaknade tidigt och satte igång. Det sådan ro för själen att veta att man får en ledig dag och greja med vad man vill.

Min kamera är fortfarande trasigt så det får bli mobilbilder.

Handduk här

Goda och enkla tekakor

Det blev tekakor som var väldigt goda , jag penslade lite kaffe på dem när de kom ut ur ugnen också.

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg. Pensla med lite kallt kaffe.

Pressgurka

På smörgåsarna ikväll ska jag ha lite pressgurka, jag gjorde dubbel sats

1  färsk gurka, 3 krm salt, 2 msk ättiksprit (12%), 1 dl vatten, 2 msk socker, 1/2 krm vitpeppar, 2 msk hackad persilja

Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.Öppna timer: 30 minuter

Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.

Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

Igår efter keramiken hade vi ingen hundvakt så jag besökte aldrig barnen men åkte hem och sov och nu väntar två dagar hemma med att bara greja och pyssla och fota jobb osv. Jag ska börja plocka ordning här och sedan ut.

Det ska bli så kul att äntligen få börja städa och inreda växthuset. Lite saker dit är på väg men jag ska köpa ett bord framöver och en stor bänk, så länge har jag nog lite möbler jag kan ta på vårt lager och här inne. Den här fina lyktan kommer i två storlekar. Massor av lyktor kommer det gå åt av olika slag och de här blir fina utomhus.

Ha nu en skön och fin höstdag 🍂

Kram Lotta

Gulligt pepparkakshus här och prydnadsgran här

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

1 reaktion på ”Tekakor och pressgurka”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *