Sprid ut din elförbrukning

Många upplever att elräkningen är alldeles för dyr men det finns flera tips för att sänka sin elräkning och en av dem är att sprida ut elförbrukningen under ett helt dygn. Här har jag sammanfattat den text som Bixia nyligen delat och som jag tycker beskriver så bra hur och varför vi bör sprida ut vår elförbrukning.

Genom att sprida ut din elförbrukning över dygnet kan du sänka dina elkostnader och betala ett lägre elpris – oavsett vilket elavtal du har. Det beror på att priset på el, precis som frukten i affären, påverkas av utbud och efterfrågan.

När fler använder el ökar efterfrågan och därmed priset, på samma sätt som priset minskar när färre använder elen eftersom efterfrågan är låg. Genom att sprida ut din elförbrukning över dygnet är du med och minimerar risken för att elpriset sticker i väg och blir högt.

Säg till exempel att du sätter på tvättmaskinen och diskmaskinen, samtidigt som du startar ugnen och tillagar något att äta. Då förbrukar du mycket el på en och samma gång, vilket leder till en hög effekttopp och att elnätet belastas. Det gör också att det blir dyrare för elhandelsbolagen att leverera elen och du får ett dyrare elpris.

Om du i stället tvättar först, lagar mat när kläderna hänger på tork och avslutar med att starta en fullastad diskmaskin blir effekttoppen lägre och elen billigare.

Effektavgift införs senast 2027, mer om det kan du läsa HÄR Den nya prismodellen innebär att din elnätskostnad blir lägre om du sprider ut eller flyttar din elförbrukning, och högre om du använder mycket el på samma gång.

Att vara medveten om hur din elförbrukning påverkar elnätet är därför viktigt och kommer att bli ännu viktigare i takt med att samhällets elbehov ökar och vi får mer förnybar och oplanerbar kraft från sol och vind. Det gäller med andra ord att tänka elsmart.

Sveriges elnät är sammankopplat med andra länder i Europa och vi är en del av den avreglerade europeiska marknaden, vilket innebär att vi både importerar och exporterar el från andra länder. Därför är det inte så konstigt att din elförbrukning faktiskt påverkar elpriset nationellt – och internationellt. Om du använder mycket el under perioder som andra också gör det är du med och drar upp elpriset och vi måste kanske rent av importera el för att den ska räcka till alla. Även det drar upp priset.

På samma sätt är du med och sänker elpriset när du använder elen under perioder som färre gör det. Minskar du dessutom din totala elförbrukning hjälper du till att minska risken för elbrist och minimerar Sveriges behov av importerad el.

Om du arbetar hemma en dag är det oftast bättre och billigare att starta tvättmaskinen mitt på dagen, i stället för tidig kväll när alla andra gör det. Då får du dessutom en välbehövlig paus när tvätten ska hängas. En bra vana för dig med elbil är att ladda den under natten och skippa snabbladdningen när du kommer hem från jobbet. Många maskiner har dessutom timer så även de kan startas på natten .

Läs mer om hur du kan tänka omkring att sprida din elförbrukning HÄR

Fin dag till er 💕

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *