Solceller på vintern

REKLAM BIXIA

Den senaste tidens elpriser har gjort att fler och fler börjar fundera på vad man kan göra åt sin egen elsituation. Vi har allablivit bra på att spara på elen för att försöka minska sina elräkningar. I november t ex så minskade Sveriges elförbrukning med ca 10 % jämfört med föregående år. Trots detta så förväntas elräkningarna bli rekordhöga då elpriserna når nya rekordnivåer.

Bor du i hus finns det flera saker du kan göra för att minska ditt energibehov. Du kan se till att dörrar och fönster är täta, kolla över ditt uppvärmningssystem och kanske tilläggsisolera vinden. Det du också kan göra är att börja producera din egen el med solceller på taket. På så sätt minskar du ditt behov av att köpa in el.

Från och med 1 januari 2023 blir det dessutom ännu mer förmånligare att installera solceller. Det ”gröna skatteavdraget” utökas och det innebär att du som installerar solceller kan få 20 % skattereduktion på kostnaden för både arbete och material. Avdraget fungerar på ungefär samma sätt som ROT-avdraget och avdraget sker direkt på fakturan från solcellsföretaget.

Nu i vintertider är det många som även funderar på om solceller verkligen fungerar på vintern? Det korta svaret är ja, bara det är tillräckligt ljust ute producerar de el, förutsatt att själva panelerna inte är täckta med snö. Men den största elproduktionen sker mellan mars till oktober. Så om solcellerna skulle bli snötäckta gör det inte så mycket då den produktion du förlorar inte är särskilt stor då dagarna är väldigt korta så här års.

För dig som vill läsa mer och göra en intresseanmälan om solceller kan kika in HÄR och läsa mer om grönt skatteavdrag HÄR. Om du fyller i en intresseanmälan blir du sedan kontaktad av Bixias solcellsexperter som kan göra en beräkning på vad en anläggning skulle kosta och hur mycket man kan spara.

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *