En hälsning från Bixia

Reklam Bixia

Många ställer sig frågan om man vågar plocka fram julbelysningen nu när det har varit höga elpriser än längre tid. Dessutom uppmanas vi till att spara på elen. Att tänka på är att julbelysningen står för en väldigt liten del av elkostnaden, men det förutsätter att man använder energisnåla LED-lampor i belysningen. Så har du inte bytt till LED kan det vara smart att göra det nu hälsar Bixia.

I dessa delvis mörka tider kan det vara värt att se till att vi har det lite ljust och mysigt kring oss. Visst är det viktigt att vara sparsam men att släcka energisnål julbelysning sparar inte in så mycket el som man kan tro. Då kan det vara mer effektivt att jaga kilowattimmar på andra saker som till exempel uppvärmning, varmvatten och vissa hushållsapparater. Däremot är det bra att ha timer på belysningen så att den ändå inte lyser i onödan på dagtid och under natten när vi ändå inte kan njuta av den.

Andra saker man kan tänka på i jul är att använda energin så smart man kan. Använder du ugnen kan du till exempel se till att sätta in julskinkan efter att du har bakat pepparkakorna, så slipper ugnen värmas upp igen. Eller om du har varmluftsugn så kan du grädda flera plåtar på samma gång.

Behöver du tina upp fryst julmat till julbordet? Ta då upp den i god tid och låt den tina i kylskåpet så hjälper den till att minska energiåtgången genom att hålla kylen kall.

Ett annat tips under julhelgen är att släcka skärmarna och se till att umgås istället. Enligt Naturskyddsföreningen kan så mycket som 25 % av privatpersoners elkonsumtion gå till surfande och mediekonsumtion. Så passa på att läsa, leka lekar, lägga pussel och spela vanliga brädspel istället, det blir både roligare och mysigare.

Du finner massa smarta och många fler energitips hos Bixia HÄR

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *