Daddelbollar och morotsbröd

Igår bakade jag en massa olika saker för att ta med till fjällen. Här kommer två av recepten som jag gjorde. Dadelbollarna var supergoda, jag gjorde om receptet lite.

Daddelbollar

50 gr smält smör, 16 st dadlar, 2 och 1/2 dl havregryn, 2 msk kakao, 2 msk kallt starkt kaffe, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl sesamfrön, flingsalt

  • Dela och kärna ur dadlarna. Lägg dadlar och övriga ingredienser utom sesamfröna i mixerbunken. Mixa till en slät smet. Rulla 12 bollar av smeten.
  • Smält smöret i en liten kastrull. Vispa hela tiden tills smöret blivit brynt och doftar nötigt. Låt svalna i en värmetålig skål. Häll smöret i en mixerbunke.
  • Häll i de andra ingredienserna
  • Rulla dadelbollarna i sesamfrön, strö över lite flingsalt

Morotsbröd

5 dl mjölk, 50 gr jäst, 25 gr smör, 2 tsk salt, 2 msk honung, 3 dl finrivna morötter, 13 dl lantvetemjöl, 1 ägg, 1/2 dl solroskärnor,


  • Värm mjölken till fingervärme, max 37°.
  • Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
  • Jäs under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Nu önskar jag er en solig och fin fredag ☀️. Jag ska packa ihop här stänga av datorn och ta en ledig dag.

Kram Lotta

Vårnyheter här 🥰

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

2 reaktioner på ”Daddelbollar och morotsbröd”

  1. Hej Lotta. Tack för underbart konto!
    Men något stämmer inte med receptet på dadelbollarna. Kokosflingor? Står inte med i receptet. Samt ordningen på hur man gör….
    Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *