50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt
Gör så här
1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Låt jäsa under bakduk i ca 10 min.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Hej Lotta! ska pröva ditt recept bröden ser ju jättegoda ut, ha en fortsatt bra dag!
Kram
Åh, det såg gott! Blir faktiskt sugen att ta fram assistenten!/mittlifjennyaberg
så gott det ser ut.
Ha en fin dag!
Hanna
Man kan riktigt känna doften utav nybakat bröd! Det ser jättegott ut.
Vad spännande att ha varit hos Kammebornia´s och hälsat på. Hörde om katten och musen. Jag hade dött.
Du den lukten känns ända hit och de ser supergoda ut dina bröd.
Kram Helena
Jag riktigt känner doften:) Alltså doften av nybakat bröd måste vara en av mina absoluta bästa dofter. Kul med recept, tack och bock!:)
Kram
Åh, Lotta vad härligt ditt kök är! Och vad fint att ha dig här igår, det var verkligen inspirerande och roligt för oss också! Tack för mejl, jag ska svara i morgon! Helt fantastiska bilder 🙂 Kram!
Oj oj, det är en sann prestation att låta bli att äta bröd när det luktar så gott! Kram!
Hej Lotta!
Har gjort detta recept många gånger men idag råkade jag ta fram fel mjöl och bakar i denna skrivande stund med rågmjöl. Ska bli spännande och se om det blir lika gott som det brukar, fingers cross.
Hoppas de blir bra, min son älskar de bröden . Kram