Polarbröd

 
 
Igår var jag och gjorde reportage hos denna bloggerska, å så inspirerande det var. Familjen har valt ett liv som inte alla andra och det gav mig så mycket nya tankar och inspiration. Vad vill vi med vårt liv, vad vill vi lägga vår tid på osv. 
 
 
 
 
När jag vaknade imorse så kände jag att jag ville baka, har saknat det lite så hittade jag ett lätt recept på polarkakor på Hembakats facebook. Medan barnen åt frukost bakade jag bröd, och när de åkt med skolbussen var jag nästan klar. Det tar inte tid och det luktar så gott! Å nej jag äter nästan aldrig bröd, men det gör ju resten i familjen 🙂
 
 
Polarkakor
Ca 20 st

50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt

Gör så här
1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Låt jäsa under bakduk i ca 10 min.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. Låt svalna på galler under bakduk.

 
 
 
Nej nu är det jobbdag på kontoret bäst att sätta fart. Önskar ni kunde känna lukten…
 
Kram Lotta
 
Mer bakning hittar du här om du scrollar 
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

10 reaktioner på ”Polarbröd”

  1. Åh, Lotta vad härligt ditt kök är! Och vad fint att ha dig här igår, det var verkligen inspirerande och roligt för oss också! Tack för mejl, jag ska svara i morgon! Helt fantastiska bilder 🙂 Kram!

  2. Hej Lotta!
    Har gjort detta recept många gånger men idag råkade jag ta fram fel mjöl och bakar i denna skrivande stund med rågmjöl. Ska bli spännande och se om det blir lika gott som det brukar, fingers cross.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *