Bygga odlingslåda

Jag vill börja med att berätta att min telefon är trasig så inget instagram osv i helgen, ska laga den på måndag.
Nu tänkte jag dela med mig av hur lätt det är att bygga egna odlingslådor eller pallkragar vad man nu vill kalla det. Här är ytan som vi valt som odlingsdel i stugan. Vi har börjat med att lägga stenkross för att få en hård botten. Det har vi inte gjort hemma men det behövdes här.
På stenkrossen lägger vi sedan markduk på de ställen vi ska ha gårdsgrus. Vi kommer också sätta ner träd, buskar, perenner m.m
Vi bygger våra odlingslådor/ pallkragar av panelbrädor ej tryckt
Vi använder dessa storlekar
Höjd 195 mm, tjocklek 21mm
eller 170 mm och tjocklek 21 cm
Reglar 45 *70 mm
Trallskruv
Markduk finns tex  ( min är svart , denna grå)
Målas i Fasad timmergrå
Vi använder panelbrädor och dessa finns att köpa i olika längder. Längden bestämmer du genom att mäta i din trädgård/ köksträdgård. Våra mått på odlingslådor är anpassade efter vår trädgård. I stugan kommer vi ha 2 brädor högt för att inte skymma utsikten, hemma har vi byggt 3 brädor högt på de högsta bäddarna.
När man bygger är det bra att vara på något ställe som det är plant. Vi byggde på bryggan. De här lådorna är byggda på enklaste sättet. Det finns säkert många olika sätt, men så här gör vi.
I mitten på odlingslådan satte vi en extra brädbit så de blir lite stadiga. Vi måttar in odlingslådan i marken och sedan lägger vi markduk runt i kanten så det inte blir så lätt för ogräset att tränga in.
När man börjar med sin köksträdgård så är det ganska rörigt , men man behöver testa, tänka och fundera och gå omkring för att känna in vad som kan bli fint. Imorgon ska vi fortsätta att bygga fler odlingslådor.
I marken var det stubbar kvar så vi valde sätta odlingslådan runt den så vi blir av med dessa stubbar. De ruttnar med tiden när det kommer jord m.m över. Våran stora odlingslåda blev 2,5 meter lång och 1.5 meter bred. Krosset kan ligga kvar längst ner om man vill eller så tar man bort det. Det kommer räcka gott och väl för grödorna i vilket fall. Vi har alltid jord ända upp till kanten. Jag tycker det är fint att blanda grödor med blommor så då är det bra med en större låda.

Just nu när jag skriver det här sitter jag och funderar på vart jag ska sätta lite buskar, kryddland och massa annat. Det ska inte bara vara grus och lådor på ytan utan även andra växter som bryter av så det blir grönt och härligt.

Det här är bara en liten början på en längre process innan köksträdgården är klar. Odlingslådorna kommer målas sedan med Falu färg timmergrå som vi har hemma och sedan fyllas med löv, kompost och jord.  Vi kommer ha självbevattning från sjön så vi slipper vattna.
 ’
Imorgon fortsätter vi lite igen och så har vi målet att få en köksträdgård lika fin som hemma fast mycket mindre.
Kram Lotta
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

5 reaktioner på ”Bygga odlingslåda”

  1. Hej!

    Tack för allt det fina du/ni delar med dig av! Tänk att ha två så fantastiska fina platser där ni kan förverkliga era drömmar. Ni skänker inspiration och glädje! Allt gott:)

    1. Tack , vad roligt du tycker det. Vi får ju ha detta som jobb så det är så kul att få dela allt och visa. Vi tycker det här är rå roligt. Kalle ska ju börja jobba med mig lite och då kommer vi ha ännu lite mer tid att göra sådana projekt tillsammans. Kram ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *