Köksträdgård

Jag tänkte jag skulle försöka svara på era vanligaste frågor omkring min köksträdgård. Den börjar bli klar nu och som jag tänker just nu är det bara lite häck kvar att plantera.
Hur tänkte du när du skapade köksträdgården? 
Jag ville ha en plats att vara på där jag kan odla och som är lätt att sköta. Grus och pallkragar blev det mest av , men för mig är det också viktigt att det är vackert med rabatter osv . Jag tycker om att få fota fina bilder så det behövdes mycket grönt också för att det skulle kännas som en mysig plats.
Köksträdgården gjordes i etapper. Först började vi runt orangeriet och sedan utökade vi på ängen nedanför. Jag grävde bort det mesta gräset själv, men på den stora ytan på ängen fick vi hjälp av en grävmaskin.
Har du markduk under gruset? 
Ja det har jag. Jag grävde bort gräset och köpte markduk på rulle i affären i stan. I själva köksträdgården har jag sedan lagt makadam som det heter är 4/8 och är röd/grått. Den ser ljusgrå ut på bilderna. Vid orangeriet har vi valigt gårdsgrus. Grus kan man beställa på nätet och få hemkört med lastbil.
Vart kan man köpa dina rabattkanter i pil?
De finns på många olika ställen som tex. Odla.nu
Hur går det med att ha hönsen så nära köksträdgården? 
Det går ganska bra. De äter inte så mycket när plantorna börjar bli större, men det gillar att krafsa i rabatter och i jorden om det inte är täckt av växter osv. De gillar däremot inte gruset så mycket så de är mest på ängen utanför. Vi har väldigt stor trädgård, så de kan vara ute i hagen och väljer oftast det. Jag provade med flis först i köksträdgården men det gick inte. De sprätte runt som tokar 🙂.
Hur har du byggt pallkragarna ?
Det är min man och jag som har snickrat dem, det gick jättefort. De är byggda av brädor/panel från sågverket i byn. Jag kan inte exakt måtten på dem men vi har bestämt höjd som passar oss och längd som passar köksträdgården. De är målade med Falu knut och foder timmergrå. Vill man inte bygga finns det ju färdiga att köpa
Hur gör du med jorden?
Jag köpte ett lass jord som kom med lastbil, sedan har jag blandat upp den med gamla löv som jag gräver ner på hösten eller tidigt på våren och så har jag egen kompost ( matrester, hönsskit m.m ) som jag fyller på. ca 20 % kompost i hela pallkragen. Jag hittade också maskar från ett annat ställle som fick bo i pallkragarna.
Vart kan man köpa dina plåtkanter i rabatterna?
Jag hade en granne som fixade dessa åt mig, han jobbar inte med det längre men  man kan gå in till en plåtverkstad som fixar sådana.
Det viktigaste för mig med trädgård och det mesta jag gör är att bara sätta igång och försöka. Man kan göra rätt eller fel och man får prova sig fram. Bra jord underlättar mycket, både i pallkragarna och när du drar upp plantor. Jag har bara odlat så här i två år och jag har nästan ingen kunskap alls men jag provar mig fram och googlar. En del går åt skogen och en del går bra. Idag ska ut i orangeriet och sätta nya frön.
Kram Lotta
💗

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

5 reaktioner på ”Köksträdgård”

 1. Jag har skrivit till dig förr jag är så full av beundran för vad du har skapat. Du har verkligen en talang för det här med odling. Jättefint och som vanligt härliga bilder. ♥️ Mvh Åsa

 2. Hej måste fråga en kanske lite konstig fråga, men har ni problem med sniglar, nu tänker jag mördarsniglar och i såfall hur tänker ni med ert fina köksträdgård.

  1. Hej
   Vi har mördarsniglar men våra pallkragar är höga så det tar lite tid innan de kommer upp. Däremot kan det komma sniglar i jorden och då får man plocka några enstaka. Det är bra med gruset för det gillar de inte så mycket. Just sniglarna är inte ett problem i köksträdgården, men på det förra stället jag odlade vid poolen var det mycket. Kram Lotta

 3. Hur tänker du kring odling osv om ni köper sommarstuga? Jag letar oxå sommarstuga nämligen, och funderar över hur sjutton det ska gå ihop med att rensa/vattna vid huset om jag bor i stugan hela sommaren?

  Ha en fin dag!
  😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *