Hur kan jag spara på elen?

ANNONS BIxia
 
Någonting jag tänker en del på är hur kan spara el? Med två hus, ett orangeri, pool, spabad och en gammal skola så går det år mycket ström. Jo även om jag har ett samarbete med Bixia att upplysa om närproducerad och förnybar el så har jag ingen rabatt på elen 😉 Jag tänker såklart både miljömässigt och hur jag kan bidra till att minska min elförbrukning och hur kan jag få lägre kostnader? Jag är ingen expert, jag försöker lära mig jag också. 
 
Här kommer lite energispartips som man kan tänka på i sitt hushåll
 
 
Tips om tempratur 
 
Sänk värmen om du reser bort, det gör vi när vi lämnar stugan. Vi drar ner lite så att det inte går åt lite mycket ström och så blir elen lite billigare. Vi sänker värmen på golven och stänger av handukstorken. Använd tätningslister, det här kan vi bli bättre på. Titta över isolering på vinden. Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummen behöver cirkulera 
 
 
Belysning
 
Att ha rätt belysning på rätt ställe gör skillnad. Det kan till exempel vara starkare belysning där du arbetar och mer begränsad allmänbelysning. Det förhindrar onödigt hög energianvändning.
I vissa rum kan det vara en smart investering att installera en dimmer. Vi har dimmer både i stugan och hemma. Du sparar energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning i rummet.Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Använd exempelvis ljussensorer, rörelsevakter eller timer.Till din utomhusbelysning kan du antingen installera en skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset är tillräckligt starkt, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet. Det har vi satt upp i stugan, Har du platser i ditt hem där du kan använda lysrör, som till exempel i förråd eller källare, är det ett optimalt val. Lysrörsarmaturer har en lång livslängd, är energieffektiva och finns med olika färgåtergivning.
 
 
Varmvatten
 
Spara varmvatten, det här är jag lite dålig på för jag älskar duscha länge och varmt, här finns mycket att ändra på…
 
Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. Genom att minska duschtiden från 15 till 5 minuter sparar du 6 kronor per dusch. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig, schamponerar håret eller borstar tänderna. Byt packning på otäta kranar. En kran som droppar kan leda till ökad energiförbrukning motsvarande 700 kWh varje år. Det motsvarar cirka 1000 kronor som går åt till det droppande vattnet. Med snålspolande duschar och kranar kan du minska vattenanvändningen rejält. Du kommer inte märka någon skillnad. Förutom på elräkningen, då vattenförbrukningen minskar med hela 40 procent. Handdiska inte under rinnande vatten, utan använd istället diskpropp eller balja. Detta är jag också dålig på i stugan och kan bli bättre på. Under en kvarts handdisk går det åt ca 75 liter vatten. 
 
 
Tvättmaskin och torktumlare 
 
Tvätta med full maskin. Det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg för sig. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full. Slopa förtvätten om du har lätt smutsad tvätt och använd istället sparprogrammet på din tvättmaskin. Välj om möjligt lägretvättemperatur. Lufttorka tvätten (gärna utomhus) istället för att använda torktumlare eller torkskåp. Det är jag extremt dålig på. Ska bli bättre på att torka tvätten ute på altanen och det doftar så gott också. Anpassa torktiden i torkskåp åt mängden kläder. Mindre kläder torkar snabbare än ett fullt torkskåp. Samma regel gäller för torktumling.
 
Kyl och frys 
 
Låt maten svalna och täck den väl innan den ställs in i kylen eller frysen. Om varm mat ställs in i kylen går det åt onödig energi åt att kyla ned den. Håll rent bakom din kyl och frys. Att regelbundet damma av bakom kylen motverkar att kylaggregat pressas till att jobba hårdare. Frosta av frysen när det är is i den. Två gånger per år brukar vara lagom. En isbelagd frys drar betydligt mycket mer energi än en som är avfrostad.Ska du tina upp mat från frysen? Ta ut den i god tid och låt den tina i kylen så tar du tillvara på kylan. Maten ”mår bättre” av att tinas naturligt i kylen istället för i micron.
Se till att kylen och frysen har täta dörrar eller luckor, och byt gummilisterna om de går sönder.
 
 
Hemelektronik
 
Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag. Då kan du enkelt stänga av alla apparater på samma gång. Viloläge för datorer kan låta bra, men även datorer som sätts i viloläge konsumerar el. Det är därför optimalt att stänga ner datorn då den inte används. Passa på att aktivera datorns energisparfunktion. Nya TV-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Det bidrar till att energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent om det är mörkt i rummet. En extern digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre TV per år. Har du en separat digitalbox bör du undersöka om den kan stängas av utan att du behöver göra en ny kanalsökning varje gång du startar om den. Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för hemelektronik.
 
 
Så det var lite tips från mig och Bixia. Tillsammans skapar vi en hållbar framtid. Bixia hälsar ….
 
”Vi tror på den kraft som uppstår när vi samarbetar mott ett gemensamt mål – genom att spara energi hemma, sparar du både på kostnader och klimatet”

Hör gärna av dig till oss på Bixia om du har fler frågor gällande energispartips, förnybar el eller önskar rådgivning HÄR 

Ha en toppenfin dag och Bixia hälsar Gott nytt år till alla mina läsare 

Kram Lotta 

 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *