En bloggare och fotografs arbetsdag

 
 
Jag tänkte att ni skulle få följa med mig hur det kan vara att arbeta som fotograf och bloggare en dag. Alla mina dagar ser olika ut beroende på vad som kommer in och vad jag bestämmer mig för att göra. Jag har haft svårt att förstå att bloggen blivit ett jobb, men efter 8 år så är det numera ett jobb och jag har lärt mig mer och mer stå upp för det. Så nu får ni hänga på och se hur en arbetsdag kan se ut för mig.
 
På morgonen när jag vaknar, kollar jag av mailen och scrollar igenom sociala medier som facebook, instagram och bloggen. Jag har dagen före förberett ett inlägg där jag skriver om att livet är sannerligen den bästa gåvan. Dagen innan har cancergalan gått på tv och det har skapat många tankar hos mig som jag vill dela med mig av. Jag publicerar också ett inlägg som jag förberett i samarbete med MayBeauty. Bilder har fotas och texten är redan klar och godkänd av företaget. Detta har tagit mig 3 timmar men jag har också passat på att ha lite ansiktsbehandling i badrummet. Inlägget ligger sedan hela dagen.
 
 
Jag hoppar sedan ur sängen, är med mina barn en stund. Elin följer med mig till stan och ska till skolan där jag har bokat en Salt Glow behandling på mitt favoställe p.a.u.s. P.a.u.s ägs av min vän Anna och de har också annonsplats på min blogg ( en logga). Behandlingen är en saltskrubb som gör huden len och fin och jag ligger och bara njuter. Huvudet har ofta lite svårt att släppa jobbet och under tiden funderar jag på hur jag skulle kunna sälja något som kan gynna cancerfonden. Vilket typ av produkt och hur ska jag gå vidare, det är en av mina drömmar. Jag tänker också många andra saker som gäller både mitt privatliv och företaget. När jag springer eller är på behandling så kommer ofta många kreativa tankar. 
 
 
En behandling /massage i månaden unnar jag mig,  sånt som inte kunde förr när barnen var små, när jag studerade, jobbade 75 % i butik eller som förskollärare men nu tycker att jag kan det. Jag kan styra min tid och jag kan dessutom dela min dag med er. När jag kommer ut från den mysiga behandlingen så färgar jag även brynen. Under tiden så hinner jag svara på mail om vilken storlek jag ska ha på ett klädesplagg som jag ska visa upp framöver. Jag skickar också meddelande till butiken Sprudla att jag ska fota bilder på fredag och en rabattkod ska delas ut. 
 
 
Efter jag varit på p.a.u.s går jag och äter lunch med mig själv. På vägen dit delar jag en bild på instagram som är också ett socialt nätverk i mitt företag. Jag har kört fasta och börjar bli lite hungrig. När jag sitter på matstället så köper jag mina första aktier. Jag har funderat på att öka mitt pensionsspar i år igen, men blivit inspirerad av Isabellla Löwengrip att istället börja spara i aktier. På jullovet har jag läst på hur man ska göra och det blir HM och Skanska. På min lunch kollar jag åter igen av mailen ( får ca 50 st om dagen) , jag läser den och rensar varje timme för jag gillar inte att det blir en massa kvar till kvällen. Svarar på dem som jag känner att jag kan göra från mobilen. Jag svarar också på frågor och kommentarer på bloggen. Min agent i Stockholm ringer och undrar om jag har en bild som kan vara framsida i Tyskland på tidningen Landleben, den ska vara med vårblommor. Vi bestämmer jag ska skicka några när jag kommer hem.
 
 
Sedan går jag på stan några timmar innan jag sätter mig på ett cafe för att åter igen kolla av mailen, jag delar också ett litet klipp på insta direkt.  Elin ska hämtas efter skolan vid tåget så jag kan lika gärna sitta kvar i stan så kan hon följa med mig hem direkt. Jag svarar ett företag som vill ha samarbete i vår angående trädgård och växter. Vi kommer överens och detta och det kommer ni få se framöver. På vägen hem stannar jag också på Ica för att köpa påsar och frimärken till de böcker som ska skickas till kunder.
 
 
När jag kommer hem sätter jag igång med maten och under tiden den står i ugnen så sätter jag mig på kontoret. Jag skickar faktura till min agent som säljer i Norden ( det tar 50 % av inkomsten för detta) på två reportage som sålts i Norge och Sverige i december. Jag skickar också faktura till MayBeauty som har inlägg på min blogg samma dag. Det räcker som lön till mig en vecka, som företagare måste man få in dubbelt så mycket då hälften går till skatt och moms, men å andra sidan kan man dra kvitton på saker som rör företaget. Fördelen i mitt företag är att jag har låga omkostnader, mitt hus är min lokal, jag har inga stora lager med varor som kostar, jag kan ta med mig jobbet vart jag än åker, men jag är heller aldrig riktigt ledig. (Vad som man bör tänka på med företag kan vi ta i ett annat inlägg) Jag har en revisor som sköter min papper och en faktura på 4500 kr väntar också på att bli betald för några månaders bokföring. 
 
Jag mailar också och berättar med en annan anställd på min agentbyrå i Norden som undrar över andra vårbilder som en norsk tidning är intresserad av och hon ska kolla om vi kan sälja dem även i Finland. Hon undrar också om jag fotat några nya reportage nu när Elin är bättre. Jag berättar att jag ska börja redigera på torsdag då jag har hemmadag. Jag får också ett meddelande från min skribent att texten till ett annat jobb som är sålt i Tyskland är klart på fredag.
 
Jag letar bilder som min agent i Tyskland vill ha och mailar 5 st som kanske kan passa, vi får se vad de tycker. Jag mailar också svar till de personer som vill köpa min bok, och på kvällen trillar de in några fler förfrågningar (har inte orkar sälja den när Elin varit sjuk) Jag fixar också kvitton till min bokföring, kollar av hur mycket skatt och moms som jag ska betala in den 12:e januari och så ta upp förmånsbeskattning , jag betalar en faktura för det faktureringssystem som jag använder. 
 
 
 
När fiskgratängen är klar kommer mannen hem och vi byter om för att gå på x-fit. Kalle och Philip kör i gymmet och jag tränar gruppträning. När vi kommer hem så för jag in dagens bilder under tiden som jag dukar och Kalle värmer maten. När jag ätit så sätter jag mig och fixar detta inlägget och när det är klart är klockan 22:31 och det är dags att sova annars blir Kalle galen att jag inte släcker datorn i sängen 🙂 
 
Lite så här är mitt liv hela tiden, privatliv, bloggliv och fotografliv går ihop. Idag ska jag träffa Cecilila Möller som är min vän och kollega. Vi ska berätta lite vad som hänt sista tiden och så har lite pepptalk. Man behöver träffa många vänner då och då annars blir man väldigt ensam i detta jobb. Under tiden tittar ni in och läser, klickar, inspireras, köper osv och jag kan tjäna en del av min inkomst på reklam, klick och deal. På torsdag ska jag redigera julreportagebilder som jag fotat i december och på fredag ska det fotas lite till bloggen tillsammans med Elin. Sedan är det ju så här att man vet aldrig vad som trillar in i veckan. En del samarbeten har jag genom reklambyråer, en del mailar och en del kan jag styra själv. Sedan gäller det också att boka några nya reportage framöver och fundera på om man ska gå på Formex, borde boka möten som jag skjutet på osv och i eftermiddag komma hem tlll att fota nya bilder och skriva nya inlägg innan solen går ner, vill helst ha minst två om dagen.
 
Hoppas ni tyckte det var roligt att följa en jobbdag kan se ut för mig….
 
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

13 reaktioner på ”En bloggare och fotografs arbetsdag”

 1. Vad kul att läsa om en typisk dag för dig! Är också egenföretagare och driver företaget hemifrån, men inom redovisning och även om mina dagar kräver lite mer "sitta hemma vid datorn och alla pärmar":)älskar jag friheten som det ger och möjligheten att jobba de tider som passar just mig och min familj. Superinspirerande verkligen och du är så himla duktig på det du gör!

 2. Oj,det verkar vara intensivt att vara bloggare och fotograf även om Du varvar med en del annat!Skulle inte passat mig(tillhör nu den "tärande" delen av befolkningen) men som tur, är så är vi ju alla olika!
  Tack för att jag fick följa Dig!
  Kram /Lena

 3. Härligt att få ta del av en dag! Känns som ett "vanligt" jobb på många vis, då man ska svara på mycket mail, ha koll på ekonomi, analyser, fakturera och annat. Sånt jag gör om dagarna typ 😄. Får jag ge en läsares perspektiv? Ett dilemma hos mig är dock att soc medier tar alldeles för mycket tid av mitt liv, säkerligen mkt vanligt. Jag bloggade mycket mer själv förr. Då famns inte allt det andra, FB och IG o alla flöden. Jag känner mig väldans mätt på allt ibland och hinner inte alls läsa alla inlägg, inte minst bloggar. Så de som uppdaterar alltför ofta får jag beta av en 5-6 inlägg åt gången. Då känns det tråkigt att kommentera ett som är "gammalt" fastän det känns mest betydelsefullt för mig kanske. Det där att känna sig ständigt efter… i allt det här har jag nog tappat bort mitt eget bloggande. Så, från en läsares perspektiv! 😄 Kram

  1. Jag känner igen känslan med mätt, jag tycker själv om att blogga och skriva men läser inte andra bloggar varje dag. Jag går in när jag känner jag vill, annars måste jag lägga tid att jobba eller inspireras på andra sätt. Jag behöver inte lägga två inlägg för statistiken tex. för jag har ofta lika många ändå, men jag har mycket jag vill berätta. Så för mig är fokus på mitt och dela det och sedan läser jag andra om jag hinner och vill 🙂 Kram bästa Milla.

 4. Jättekul att få en inblick hur en arbetsdag för en bloggare kan se ut. Som svar på Millans kommentar tycker jag om bloggar som gör fler än ett inlägg per dag. Fortsätt gärna med det. Däremot så har jag minskat antalet bloggar jag läser och valt ut några få som jag tycker ger mig något att läsa, där din är en. Men jag läser bloggarna, inte instagram och Facebook, det skulle ta allderles för mycket tid.

 5. Ett jättetrevligt inlägg och intressant att läsa om hur en dag ser ut hos dig. Jag har också gjort precis som Agnethas kommentar här ovan att jag följer inte alls många bloggare numera, då det tar alldeles för mycket tid, men din har jag följt nu i flera år. Jag har en fråga och det är det här med dina "agenter". Hur gick det till när du kom i kontakt med dem och hur fungerar det arbetet? Kram Ing-Mari

 6. Härligt i lägg!
  Jag läser andras bloggar men de ska handla om annat än "mitt" tema (motivation och träning). Ditt liv är långt ifrån mitt och det är roligt att läsa.
  Söker den vanliga människan med skrattrynkor och livserfarenhet och absolut inte småbarnsblogg. Ha ha ha 🙂

  1. Du hittar boken under arkiv Fyra årstider här på bloggen, annars bara maila mig adress högst upp så skickar jag med förskottsinbetalning 200 kr inklusive frakt. Kram Lotta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *