Leva på sociala medier

 

Hur gjorde du Lotta och gör man för att kunna leva på sociala medier? Det frågar ni ofta. Jag har försökt svara på det så många gånger, men eftersom svaret är att jag knappt vet själv så är det svårt att svara på.

 
Jag tror att det viktigaste har varit att jag bara har haft roligt, jag har inte haft så mycket tankar omkring att jag ska göra si eller så, för då försvinner glädjen och spontaniteten. När man har roligt mår man bra och när man mår bra så förmedlar man glädje. Glädje sprider sig. Att lyckas med sin blogg tar lååååång tid, oftast många, många år med inlägg varje dag. Nu är det mycket svårare att synas på google än hur det var när jag började.
 
Jag började tidigt när det inte fanns så många bloggar ( 9 år sedan ) det var många som länkade min blogg som favorit och därför har min blogg bra SEO träffar och kommer högt på google när jag skriver om saker (jag är inte insatt på detta, men förstått att det är så) 
 
Jag tror texten och mina bilder har spelat så stor roll, att de som läser varit nyfikna på vad som händer och velat komma igen. Att jag är vanlig men ovanlig brukar jag få höra. Väldigt viktigt att vara sig själv. 
 
Att jag bjudit på glädje och sorg och allt mellan himmel och jord kanske varit bra.
 
Jag har inte gjort så himla mycket medvetet, men första åren skrev jag kommentarer på andra bloggar ca 2 timmar om dagen. Att skriva kommentarer och att synas med sin länk till bloggen är viktigt. Det tar väldigt mycket tid,  men det behövs för att synas på google. Att finnas på facebook och instagram tror jag är viktigt, alla kanaler drar in människor till bloggen och det är den jag kan leva på. 
 
Sedan måste man starta företag så man kan fakturera. Jag har nästan aldrig mailat till företag utan de har mailat till mig och vill synas på min blogg. Hur mycket man kan ta betalt är allt från 1000 kr + moms och uppåt. Det beror på hur många besökare man har, hur många sidvisningar osv. Jag måste dra in ca 80000 kr i månaden för att kunna ta ut lön och betala alla räkningar. Hälften av allt du tjänar måste du betala in i skatt och moms och förmånsvärde måste tas upp. Att ta betalt lär man sig och det finns inga regler på hur mycket. Man får förhandla. 
 
Det är annonser, adlinks, event, resor, samarbeten av olika slag, företagsfoto osv som är en bloggares lön. Har man en liten blogg så kan man inte tjäna lika mycket pengar men har man en större blogg så får man tex få erbjudanden genom PR byråer eller genom företag på olika sätt. De riktigt stora bloggarna tjänar otroligt mycket pengar, men att få en sådan stor blogg är mycket svårt. Jag tackar också nej till massor av erbjudanden, event osv varje dag. Det gäller att välja det som passar en själv och ens läsare. Att få in en heltidslön på sin blogg kräver väldigt mycket om du inte får väldigt bra betalt. Det bästa vore ju att ett företag betalar 80000 kr då skulle jag bara behöva ha ett samarbete i månaden 🙂 jag vet bloggare som får så mycket på ett samarbete, men inte jag 🙂
 
Man behöver kunna dra in pengar på olika sätt, man brukar säga att man behöver många ben att stå på. Lite annonser, företagsbilder, föreläsningar, reportage , böcker osv . Det gäller att vara om sig och kring sig och i början får man liksom slava lite för lite pengar innan man lär sig att ta betalt. Jag vet aldrig vad jag tjänar och mina första 7 år med blogg hade jag aldrig kunnat jobba heltid. 
 
Att ta lite i taget är viktigt, svårt att lämna ett fast jobb direkt. Man vet ju aldrig hur mycket man kan dra in i lön. Jag har varit superfattig vissa månader och känt mig rik vissa månader. Skatt och moms ska in varje månad och så ska du ta ut lön, betala alla räkningar, pension, sparande osv 
 
Om man inte vågar kan man inget vinna. Att vara modig är inte alltid så lätt men ska man kunna leva på sociala medier tex. så måste man våga gå utanför de vanliga ramarna, vara kreativ och varje dag hitta på saker för att dra in sin egen lön och bjuda på sig själv. Man måste lära sig att folk känner igen en på stan, att andra har insyn i ens liv, våga bjuda på sina tankar och bilder på sig själv osv. 
 
Driva eget företag som bloggare kräver bra utrustning som tex. kamera, objektiv, dator, mobiltelefoner, skrivare, sparande, pension, olika sorters material, försäkringar, bil, bensin, revisorn som sköter min bokföring, faktureringssystem, domän, photoshop, osv Jag har valt att jobba hemma så jag har ingen lokal som kostar osv Att hålla nere på sådana kostnader gör att jag har råd med andra saker som tex. gå till frisören ganska ofta eller luncha ute. 
 
Du måste synas på sociala medier varje dag. På bloggen måste jag ha inlägg minst 2 gånger om dagen. Jag måste tänka på min statistik för att kunna få samarbeten, jag vill ha fina bilder och skriva om intressanta saker. Ett samarbete på min blogg eller ett inlägg tar i snitt mellan 2-3 timmar beroende på hur mycket som ska fotas, hämtas grejer, stylas och skriva inlägg. 
 
Att blogga är det bästa jobbet jag haft! Jag älskar det och jag älskar att få fota bilder och få jobba kreativt. Jag tar ingenting för givet och bara tacksam att det blivit så här. Man vet aldrig vad som ska hända, men jag älskar det. Jag trodde aldrig när jag började att bloggen kunde bli ett heltidsjobb och att jag skulle kunna bli en influencer.
 
Hoppas det gav lite mer information och tankar hur man kan leva på sociala medier
 
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

19 reaktioner på ”Leva på sociala medier”

 1. Hej fina du och tack för ett inspirerande inlägg! Jag som själv driver blogg och hyfsat stort instakonto (drygt 70 K) tar dina tips med hull och hår och kommenterar direkt 😉 Jag har bara drivit min blogg i ett år men den har växt mkt men det finns mkt jag kan jobba på!! Så tack igen för tips❤️

  Kram Nina

 2. Vad fantastiskt kul att kunna leva på sin blogg! Jag älskar att blogga och gör det nästan varje dag. först var min blogg en dagbok och ett sätt för vår familj och vänner över hela världen att följa vårt liv i Sverige, men efter ett tag hittade okända människor dit och nu har jag läsare som jag inte ens känner. Jag har också hittat vänner i andra bloggare och det är helt fantastiskt. Grattis till din jättefina blogg. Alla dina blogginlägg är så personliga, genuina och trevliga.

  Kram och ha det så gott!

  Anneli i Dalarna

 3. Hej Lotta!

  Så kul att du delar med dig av dina tips. Har själv en liten blogg som jag driver.
  Din blogg läser jag dagligen, härligt att läsa alla dina tankar och idéer, så fortsätt vara dig själv

  Önskar dig en fortsatt fin kväll🌟

  Kram
  Linda

 4. Tack för dina tankar och tips! Intressant och viktigt! 🙂
  Det är ett lockande jobb, trots att det krävs väldigt mycket av en själv känns det så fritt och härligt!
  Tack för du delar med dig! ❤️

 5. Ramlade in här via blogg.se:s startsida… Tack för ett utförligt inlägg som känns ärligt 🙂 Intressant att allt inte beror jättemedvetna beslut, utan de på nåt vis vuxit fram.
  Tycker det låter jättekul (speciellt den visuella delen, att få styla och fota), så enormt avundsjuk 😀
  Men en sak jag skulle tycka var svår är att sätta gränser och sätta värde på sig själv, och veta vad saker borde kosta… puh.

  Förunderliga är Googles vägar 😉 Vissa av mina inlägg är populära. Inte de jag skulle ha trott, och gamla är dom också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *