Ca 20 st
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
florsocker
Fyllning
ca 200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–8 dl vispgrädde
Gör så här
1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.
3. Forma runda bullar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
6. Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm ur bottnen på bullarna. Mosa ihop mandelmassa med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.
7. Spritsa visad grädde på bullarna.
8. Lägg på locken och pudra florsocker över bullarna.
3 dl mjölk har nog blivit fel va? 😊
Nej , det ska det vara 😘😘 kram Lotta
Jammi!
Jag brukar fylla dom med en klick nutella istället. Inte dumt det heller 😀
Saffransbröd är gott. Semlor är gott . självklart har jag testat saffrans semlor.Supergott. Kraaam Pia
Såg lussesemlor för första gången på ICA i Skövde under helgen som var. Såg gott ut :-)!!! Kram Sofia
Mums filibabba! Tack för tipset 😀
mums
Gud vad gott!!
men gud vad gott, dör lite grann 😀