1- årskontroll katt

 
Våran lilla dunboll ska till vetrinären idag och få sprutor och lite allmän koll. Det blir spännande. Ni vet ju att detta är vår första katt så allt är nytt för oss. Jag tänker varje natt när han ligger bredvid mig i sängen att det är fantastiskt att jag tål honom. Min man är däremot uppvuxen med de flesta djur på en gård men fått astma och allergi på senare år. Som tur är så tål han Findus. Jag är också uppvuxen med en bonuspappa som driver lantbruk och har djur men jag har aldrig fått vara med i ladugården fast jag älskar djur.

 
Jag har varit superdålig som barn. Åt flera mediciner varje dag, fick andas i inhaltor, åka till sjukhuset ofta osv. Fick aldrig träffa djur eller åka hem till kompisar som hade djur och nu har vi vår egna katt, kanin och hönsen. 
 
Jag blev ju allergi och astmafri av att äta lchf för två år sedan. Min tanke med lchf var att bli smalare, hälsosammare osv sedan blev jag fri från astma och allergi är ju bästa hälsovinsten. Trodde aldrig att kosten hade så stor betydelse. Mina föräldrar trodde aldrig på att detta skulle gå så sjuk som jag var som barn, men det har gått toppen. Den sibiriska rasen är också mer allergivänlig. Det finns många som tål just en sådan katt men man måste testa sig fram med olika katter. Man säger att de avger mindre allergener. Rasen är dyr, men jag älskar hans egenskaper som är mer hundlikt. Han är med överallt och är nyfiken. Om vi badar är han med, är vi ute är han med osv. Han är social osv. I början var han lite busig och på när det kom gäster, men det är bättre nu när han blivit äldre. 
 
 
För oss är det här vårt bästa inköp genom tiderna. Att han kom månaden innan Elin blev sjuk har varit fantastiskt för oss. Findus har varit med i allt som hänt, i gråt och i skratt. Han är den första alla frågar efter. Vi alla i familjen är så förälskade i vår lilla dunboll. Han är förknippad med den här halvåret när allt hände och han är vår glädje i allt som hänt. 
 
Nu en fråga. Findus är ju utekatt och kastrerad och vi har köpt kattlucka till honom som vi ska sätta upp med ship så han kan gå ut och in från badrummet. Hur brukar ni göra när ni åker på semester som har katt? Har ni någon som ser till dem två gånger om dagen eller lämnar ni på katthem? Vi funderar på att boka några dagar till fjällen och så ska vi till London i vår. Vår lilla Findus är bortskämd med att vi nästan alltid är hemma när Elin varit sjuk så han har sprungit ut och in som han vill hela dagarna och bara jamat när han vill in. Hur gör ni när ni åker bort?
 
Kram Lotta
 
……………………….
 
Mer om Findus kan du läsa här om du srollar ner
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

26 reaktioner på ”1- årskontroll katt”

 1. Bäst för katten är helt klart att någon ser till honom hemma ett par gånger per dag. Gärna att kattvakten tar en kopp kaffe och myser en stund med katten också. Våra katter har gått ut och in som de velat även när vi varit borta.

  Onödigt att introducera nytt hem, åka bil etc för bara några dagar. Tror den stressen är värre än stressen av att ni är borta.

 2. Hejsan!

  Först – tack för en fin blogg – har läst länge, men aldrig kommenterat.

  Vi har två ute-katter & brukar lämna dem hemma upp till 4 dagar när vi reser bort. Och då går grannen in 2 ggr under den tiden & tittar till maten. Jag ställer fram extra mycket mat, och en extra skål med vatten.

  Jag resonerar som så att de mår allra bäst av att vara hemm i sin miljö, och att kunna gå in och ut som de vill. Att vi har två st gör ju också att de har varandra.

  Men är vi borta mer än 4 dagar så brukar jag hitta en kattvakt. Oftast hemma hos mina föräldrar – då får de vara inomhus (kanske en promenad i koppel om det finns tid).

  En gång var vi bortresta i en vecka, och ingen annan kunde ta dem. Då fick de bo på katthem – men det kändes inte alls bra . Instängda i en liten bur/rum i åtta dagar….. Känndes som förvaring.

  Jag vet att katthemmen är kontrollerade & måna om katterna. Och det är ju det bättre allternativet än att lämna dem hemma ensamma i en hel vecka – men det känndes inte alls bra. Usch!

  Så min regel som fungerar för oss:
  Upp till 4 dagar – stanna hemma med tillsyn
  Mer än 4 dagat – bo hemma hos en annan familj

  Lycka till !

 3. Tack för en bra blogg! Jag älskar också djur och har just nu tre katter som mesta dels är inne. Vi brukar be någon att bo i vårt hus när vi åker bort. Hoppas ni hittar något som funkar för Er och Findus. Kram

 4. Ja, visst är det underbart med katt. Här hemma har vi 4 stycken och de är också mera som du beskriver katthundar som älskar allt dela vardagen med oss alla i familjen på alla sätt och vis. När vi åker bort så ber vi någon granne komma förbi och ge dem mat och färskt vatten varje dag och det går så bra. Vi vänjer dem att ute i vårt uthus/vedbod finns det även mat att kunna gå och äta av när vi är borta. Vi har även platser där i boden på övervåningen där de kan ligga varmt och torrt, vilket också är bra när vi är borta flera timmar eller en helkväll. Det känns mer rätt att de får vara i sin hemmiljö när vi åker bort än att de ska få bli bortlämnade och kanske bara få vistas inomhus vilket ingen av våra katter skulle klara av. Lycka till idag, kram.

 5. Först och främst, hur fasen ser han ut? Ett uttryck min familj använder när katterna är så söta så man inte vet vad och Findus ser ju så himla go ut!
  Vi har aldrig lämnat bort våra katter utan haft kattvakt i hemmet och de får gå ut och in som vanligt via kattluckan. Ett tips då han är ensam katt i huset är att ha tv eller radio igång när han är själv hemma, då känns det inte fullt lika tomt för honom. Kram till er alla

 6. Hej! kattlucka är verkligen toppen, men det som vi har skippat är halsbandet, eftersom katter ofta är på ställen där de kan fastna eller till och med bli hängande i sitt halsband..

 7. Hej!
  Med vår förra katt, som tyvärr blev sjuk, så ordnade vi det så att en god vän bodde hemma hos oss. Katten var ensam på dagen men hade sällskap morgon och kväll. Katten vi har nu, en ragdoll, är också som eran "hundlik". Och den rasen tycker inte om att vara ensam, behöver ha sällskap. En hund skulle man ju inte lämna ensam. Så att ha någon som bara kommer och ger katten mat 2 ggr/dag är inte att rekommendera.På sikt kan det kanske vara bra att skaffa en till katt 🙂
  Kram till familjen

 8. Kattvakt OM den kan stanna någon timme varje dag med katten. Det blir alldeles för tomt och osocialt om kattvakten kommer dit, byter vatten, utfodrar osv och drar inom en halvtimme igen.
  Kan kattvakten stanna en kväll då och då,(eller få bo där) se på film och sån’t vore det toppen. Inget djur behöver tillsyn 2 korta stunder per dag egentligen, utan det är bara "nöd". Särskilt som din katt är ensamkatt är det verkligen INTE att rekommendera….

  Annars är kattpensionat (som ofta finns på katthem) jättebra alternativ. Ofta mycket gos, mycket socialt runtikring och fina stora rum dem delar med andra katter eller får vara i själva. Så har pensionaten i min stad 🙂
  Men din katt är utekatt och kanske får spader efter några dagar inomhus även trots mycket socialt och händelserikt område.

 9. Jag har haft utekatt i 30 år och aldrig lämnat de hemma med en kattvakt som kommer och matar. Har varit rädd att de ska springa bort om det inte är någon i huset. Så helt klart lämna på kattpensionat och veta att katten finns kvar när man kommer hem även om de får tillbringa tiden inlåsta i ett rum. Tror faktiskt att våra katter hade lidit mer av att vara själva hemma med vakt än vara på pensionat.

 10. Vi lämnade bort vår katt när vi reste bort till mina föräldrar. Hon hade varit med oss där flera gånger tidigare över helgerna. Men det blev inget bra när vi inte var med. Hon kissade i sängen där jag brukar sova när vi är där. Det blev bra när vi kom hem igen, men så lämnade vi henne med kattvakt och då började kissandet hemma så fort vi lämnade henne ensam, även för kortare stunder. I sängen, eller på väskor som låg framme. Jag tror att vi skulle haft kattvakt från första början så hade vi inte tvingats avliva henne (efter 2år med kissande inomhus gick det inte längre)

 11. Kattvakt eller pensionat..beror mycket på hur trygg katten är i sig själv… precis som alla levande varelser är alla olika. Vi har rest mycket med våra katter och det har fungerat fint. Har aldrig lämnat på pensionat men däremot haft kattvakt max 2 dar och dessa har då stannat någon timma fm och em/kväll. Längre tid så har katterna bott hos någon dom känner väl. Man måste nog pröva sig fram vad som fungerar bäst för just din katt. Reaktionerna från katten lär inte dröja Vissa pensionat är ju rena drömmen .. men andra kan vara enbart en hemsk förvaring i bur..Finns en del oseriösa Ta referenser o kolla runt är mitt råd om man lämnar på pensionat.Det bästa är ett kärleksfullt hem där han får ta lika stor plats som hemma tillsammans med er. Findus verkar vara en härlig personlighet, lever ett gott liv tillsammans med er. Han kommer att sakna jättemycket men det brukar gå över på ett par dar. Se till att han också får en lika bra semester som ni själva. Lycka till

 12. Enligt djurskyddslagen ska katter ha tillsyn var 6e timme. Kan vara ngt överdrivet tycker jag, i och med att man då skulle behöva tillsyn medan man jobbar. Men jag brukar tänka att runt 8-9 timmar klara de sig själv, vid längre resor flyttar vi helst våra katter hem till någon kattvakt. Om det inte fungerar blir de tillsyn 2 gånger per dag. vanligtvis får de vara inne när vi inte är hemma.

 13. Så fin han är 🙂 Har precis varit på skidresa och hämtat vår katt hos kattvakten. När det gäller kattvakt så är det så olika, beror på hur katten är och om man har flera. Jag har endast haft ensamkatter. När jag växte upp hade vi en katt som älskade vara ute, då såg någon till honom, gav mat, släppte ut och in. Var det varmt sov han tom ute på vår uteplats. Nu har vi en innekatt Brittisk korthår. Han är lugnare och vill ha mycket sällskap så honom lämnar vi bort till svärföräldrar som är kattvakt, funkar jättebra, har övat på detta sedan har var rätt liten. Så tips är att känna efter hur er katt är och vad de gör under dagarna. Välj sedan vad ni tror passar och fundera på hur han brukar vara om ni alla varit hemifrån ett tag. Lycka till!

 14. Så söt han är!
  Min sambos föräldrar bor granne med oss så hans mamma brukar gå över till oss två ggr per dag och mata och kela lite med våra katter när vi är utomlands tex.

 15. Hej, så fin han är er kisse 🙂 Vi har haft( birma) katter och det har gått bra både att lämnas hemma med tillsyn och lämnas på kattpensionat. Som en som skrev innan skulle jag också vilja rekommendera att ni inte har halsband utifall att han skulle fastna någonstans. Hoppas att både ni och han får en trevlig semester 🙂

 16. Vi har kattlucka in till huset så katten får komma och gå som den vill, vi laddar upp med torrfoder och en stor skål vatten när vi åker bort. Han är så van att komma och gå som han vill, jamar alltid när han kommer in för att kolla vart vi är eller bara säga att han kommit in sen lägger han sig någonstans. Eftersom vi har hästar så får vi skaffa djurvakt ändå ca 2 gånger om dagen och då får de se om katten har det bra också. Han är väldigt social men klarar sig ändå själv.

 17. Hej, kan varmt rekommendera Askeby kattpensionat som har både inne- och utebur. Hon som driver det heter också Lotta 😊. Vi vande vår katt som ung att bo där om vi var på långsemester, annars grannar som ser till med mat och kel. Vår katt är en väldigt trygg katt. Ni känner säkert vad som funkar för Findus.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *