Cytostatika

 
Hon sitter på sängen i sjukhussalen helt lungt, hon vet att idag ska hon sövas för att göra två olika sorters benmärgsprov och injektion. Man ska nu kunna se om cancern minskat i benmärgen och om två veckor till vill man helst den ska vara helt borta. Då börjar en ny fas i den 2.5 år långa behandlingen.
 
Ibland kan jag fortfarande tycka att det är svårt att förstå att det är min dotter, min Elin som sitter där och är sjuk. Hur ska man kunna förstå? Veckorna känns som år, allt går så fort. Håret har börjat trilla på hennes axlar och inom några dagar måste det klippas ner eller tas bort. Hennes vackra fina hår som hon sparat så länge. Hon har accepterat det och vet att hon kommer få vara utan hår en tid innan växer ut igen. För frisk ska hon bli och nytt hår kommer det bli. Jag ser att medicinerna tar på hennes kropp. Huden påverkas, trött, blåser i munnen, ont i magen osv. De kör omkring på min dotter som ligger världsvant i sjukhussängen, i början tyckte jag det var så konstigt, som en dålig film.
 
Jag önskar ibland att hon var mer arg och förbannd, att hon skrek osv. men hon sitter och pratar som vanligt och skojar med oss som om vi var ute på ett vanligt ärende. Hon är ledsen ibland och hon har varit förbannad så det räcker säger hon. ”Jag mår inte bättre av att må dåligt varje dag, jag orkar inte det” 
 
Så sövs hon ner i en sal med 6 vuxna människor runtomkring sig som om det vore en helt vanlig sak, ” blir skönt att sova säger hon med ett leende”. ”Jäkla unge känner jag igen, du ler”. Det går inte vara så ledsen i hennes sällskap, hon vill inte att vi ska må dåligt varje dag, hon vill det ska kännas som ett vanligt liv och att accepterar behandlingarna och tar dem en i taget. Så vi sätter oss jag och pappan och läser tidningar och pratar och när Elin vaknar är det lunch och cytostatika i blodet. Sedan åker vi hem och Elin är trött. All prover är normala, så vi åker hem. Gud så skönt!
 
Livet bara fortsätter, inget annat stannar upp, allt bara fortsätter….ikväll ska jag med sonen och klä en vagn och picknick med hans klass. Vi ska fira att imorgon är det skolavslutning. Jag älskar skolavslutningar och jag älskar sommartid. Så imorgon ska jag fixa i trädgården, sätta in blommor i vasar och hämta björkar osv för att fira. Fira livet och sommarlov, det är de värda mina älskade ungar.
 
Så rullar faktiskt livet vidare och på fredag ska Elin gå till skolan och också få sommarlov. Hennes bekymmer är mest om håret komma sitta kvar tills fredag. En 16 årings vardag som håller på att bli vuxen och gått om ett år i skolan för kortid och långtidsminnet krånglar och nu också med cancern och livet framför sig och snart sommarlov. 
  
Kram Lotta
 
Vår cancerresa kan du läsa mer om här 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

49 reaktioner på ”Cytostatika”

 1. Du skriver så fantastiskt, man blir så rörd. Ingen som inte har varit i er situation kan nog föreställa sig hur det känns. Men ni har glädjen och positiviteten med er och det gör det lite lättare. Hoppas verkligen för Elins skull att håret sitter kvar till avslutningen, hon är så fin och stark den tjejen, precis som man blir när man får kämpa i skolan. Ikväll ska vi och titta på balen i stan, precis som vi gjorde för 3 år sen när du var här!

 2. så bra du är att ge oss en inblick i hur det kan kännas❤️ .
  Hoppas att Elin inte ska må alltför dåligt av medicinen och förstås att hon får ha en fantastisk skolavslutning!

 3. Alltså din dotter! Vilken underbar människa! Jag blir så rörd av att lösa hur fantastisk hon är. Och ni alla som familj. Tänker på er ofta och önskar er allt gott. Och en extra kram till din son som också måste ha det tufft. Att se sin syster kämpa … Massa kramar till er alla!

 4. Vilken inställning hon har er dotter den kommer bära henne långt i allt det jobbiga. Jag önskar så att hon får behålla sitt hår till fredag och håller allt jag har för det. Kram och hoppas er picknick blir lyckad

 5. Åh er familj har det så tufft, du skriver väldigt fint samtidigt som det är så vansinnigt sorgsligt i allt det du skriver. Vilken kämpaglöd er dotter har. Ha en fin avslutning imorgon, kramar till dig och familjen!

 6. Så fin text så jag måste kommentera. Skickar styrkekramar till hela familjen. Kämpar för att inte börja grina nu när jag sitter på jobbet.

  Ha en fin sommar!

 7. Å vad du skriver fint, och vilken fantastisk dotter du har! Jag blir alldeles rörd och tårarna rinner . Har haft en usel eftermiddag för en liten skitsak, vilket visar att man är lite trött och behöver lite ledighet . Så kom jag hem och läste din fina text och allt annat känns futtigt. Så stolt du måste vara över din dotter och så klok hon är. Har följt din blogg ett bra tag, men idag behövde jag få skriva att ni är fantastiska som orkar dela med er av detta. Många kramar till dig, Elin och hela din familj.
  Kram Brittis

 8. Önskar er två fina skolavslutningar <3 Här slutar de nästa vecka, ser fram emot det fina i kyrkan, sången och Den blomstertid nu kommer.
  Livet går vidare mitt i det svåra, kram till er alla och en extra varm kram till er Elin. Vilken tuffing mitt i allt det ofattbara <3

 9. ÅÅå Lotta…tårarna droppar och ögonen svider.
  Gud så fint du skriver. Man blir rörd och mållös, förbannad och ledsen och glad på samma gång.
  Glad för att Elin är stark, förbannad över att det drabbat henne….ledsen över den del av hennes tonår hon blir bestulen på….
  Ni är så fina och tack för att du delar med dig!
  Stor stor styrkekram.
  Katarina

 10. Berörs ännu en gång ända in i själ och hjärta av dina ord. Med två tonårstjejer förstår jag att Elins önskan är att få behålla håret till fredag, så det hoppas jag innerligt att hon får. Samtidigt förundras jag över hennes positiva inställning, men det märker jag ju också med våra tonåringar att de lever mycket mera i nuet och accepterar allt mycket snabbare än oss. Ha en härlig skolavslutning och många kramar och tankar till er❤️

 11. Hej Lotta! Jag följer dig och fina bloggen sen flera år tillbaka! Nu känns det som att jag måste "säga" nåt. Men vad? Vilka ord ska jag finna?! Tänker på er och sänder kramar och kraft till Elin och er! Det kommer gå bra! Hoppas ni och Elin får en fin sommar!

 12. Brukar inte kommentera men känner att jag vill visa mitt stöd till dig och din fina familj. Styrkekramar är ett löjligt uttryck som kommit, men just nu är det precis vad jag vill ge er. Massor med töntiga men förhoppningsvis stärkande cyber-styrkekramar ❤️

  Kram Petra

 13. Så fantastiskt du skriver om din otroligt vackra och starka dotter. Önskar jag haft din styrka när vi genomgick helvetet på jorden med vår cancersjuka son. Det är många år sedan innan interners intågande så man kände sig så ensam. Nätets framsida att man kan söka information, skriva blogg, dela med sig och få uppmuntrande ord på vägen. Jag önskar er så mycket jävlar anamma på denna tuffa resa./ Jeanette

 14. Fantastiskt att läsa dina eftertänksamma och kloka ord om er fina Elin, jag får en stor klump i halsen och tänker beundrande, på en bara 16 år gammal tjej som är så otrolig! Tänker mycket på er och sänder varma kramar till er alla!! Ni är starka och detta kommer att gå jättebra!!!

 15. Fint skrivet och vilken härlig inställning i en väldigt tuff situation! Jag känner igen mycket i hur jag skrev om ett av våra sjukhusbesök förra månaden. Hoppas ni får fina avslutningsdagar, trots allt. Ta hand om varandra!

 16. Dina texter berör ända in i hjärteroten.
  Er styrka kommer hjälpa Elin att besegra monstret ❤️
  Ha de bäst.Massor av kärlek, Catarina

 17. Fint skrivet och vilken härlig inställning i en väldigt tuff situation! Jag känner igen mycket i hur jag skrev om ett av våra sjukhusbesök förra månaden. Hoppas ni får fina avslutningsdagar, trots allt. Ta hand om varandra!

 18. Hej,
  Jag förstår hennes lugn och oviljan till att vara arg. Det är så destruktivt för kroppen att vara arg och det är bättre att vara lugn och ge energierna till att läka. Gud så klok hon är er fina Elin!
  Kram L

 19. Jag hittar inga ord att skriva, inga tillräckligt stora och fina ord… Tycker bara att ni är sååååå fantastiska och…. fantastiska.

  Kramar från en helt vanlig läsare och mamma.

 20. Tänkvärt inlägg! Och vilken gåva din dotter har att kunna ta tillvara ljusglimtarna i det svåra och att förmedla det till er. Det är enorm styrka. Kram till dig och din familj.

 21. Jag tänkte tidigare, å nej, så grymt att råka ut för detta just till sommaren och allt, få den förstörd liksom. (fast det spelar ju ingen roll när det händer utan att det händer…) Men jag tror att ni får chansen att göra annat då, kan ta tillvara på allt hemma och njuta av det lilla – som ni är så bra på! -och kan få återhämtning där. Jag började på cellgifter i januari, det var så erbarmeligt dötråkig vinter och man kunde knappt gå ut, räddningen var att läsa böcker 😉 Och de där blåsorna i munnen… huwa, men det finns medicin, det får ni säkerligen hjälp med. Fantastiska människor som jobbar i denna typ av vård, guldvingar borde alla få. KRAM ** Milla

 22. Har följt din blogg länge och alltid fascinerats av dig, Du är klok, positiv och stark ( fast förstår om man i eran situation också kan känna sig liten och svag) Sänder här den största hjärtligas kram till Elin jag kan skicka.❤️ Att gå igenom en sjukdom som hon gör och behöva tappa sitt hår när man är 16 år och älskar mode och skönhet, det måste vara ett helvete.
  Styrka, hopp och kärlek till er alla! ❤️

 23. Tänker på er nästan varje dag, det är lustigt hur påverkad man kan bli av människor man inte ens känner. Men på sätt och vis så gör jag ju nästan det. Hon är klok din tjej, helt fantastiskt resonemang när man är så ung. Härligt med sån vilja!

 24. Du är så himla bra på att klä dina och era känslor i ord. Jag hoppas och tror så innerligt att det kommer att gå bra för Elin. Hon har en fantastisk kämpaglöd, det har hon efter sin mor.
  Varm kram till er alla!

 25. Tack för en fantastisk blogg, älskar att läsa dina inlägg, din vardag, både glädje o sorg.
  Tävlingen Göteborgs kex, : gräslök, tomat &basilika

 26. Brukar inte kommentera på din blogg men har följt dig i flera år😍. Lider med er och måste bara säga vilken fantastisk dotter ni har, en sån kämpe✌️Ni vet säkert redan men vill ändå tipsa om att man kan få hjälp med klippning och peruk tillverkning av hennes egna hår. Blir så fint med hennes egna hår, har själv en vännina som fick det gjort när hon fick cancer. Bör göras innan hon tappar för mycket hår. Väninnan min hade också långt hår och klippte sig i en page, sedan gjordes en peruk i lite längre page modell. Vill bara tipsa och skickar många styrke kramar till hela er familj💪💞💞

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *