Vara liteöverallt

Det är ofta jag får kommentarer där jag inspirerar att jag hoppat av fast jobb och gått min egen väg. Jag tror det är många, många fler än jag som skulle klara av det. Innan jag vågade kändes det stort och nervöst, men nu rullar det på. Det är klart man funderar ibland hur det ska gå, visst kan det gå åt skogen någon gång..men nu känns det huvudsaken att jag provade. Det är en tuff bransch, man kan inte bara göra en sak, man måste vara lite överallt. Jag är med i ett forum som fotograf och då förstår man att många vill, men inte vågar. Jag säger så här..hade jag haft en dyr lokal som kostat eller ett lager/butik av dyra saker så hade det inte gått. Men när man jobbar hemma med låga omkostnader så funkar det. Man måste tänka på pension, försäkringar och sparande också, inte bara lön som ska tas ut. Jag har en revisor som sköter alla mina papper osv.

Man måste ha många olika saker som drar in lön, man måste vara trevlig i alla situationer, man måste hitta på saker hela tiden om man inte har något att göra, man måste ha disciplin, man kan inte vänta att folk kommer till mig..jag styr min planering och mina jobb, man måste delegera och göra det man är bäst på, man måste prioritera och ibland välja välja bort sådant som kanske inte alltid ger lön, man måste jobba hårt i perioder för att komma dit man vill, våga ta för sig, pröva nya saker, lära sig nytt, ta kontakter, tro att det ena ger kanske något annat, man måste vara lite galen och orädd, lite nyfiken, våga jobba mindre för att hinna tänka …så måste man en massa mer 🙂 Så som jag jobbar är det bra om man gillar köra bil och jobba ensam också.

Fyll gärna på listan med kommentarer vad du har för erfarenheter av eget företag och vad som krävs. Bra för dem som går och funderar.
 
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

11 reaktioner på ”Vara liteöverallt”

 1. Det är ju precis så det är! Det är en frihet att vara egen, men också krävande. Det behövs att man har energi för att vara överallt som du beskriver så bra. Man måste dels utföra de uppdrag man har, men samtidigt också planera för kommande och sälja in nya. Det går inte att bara göra ett bra arbete med det man gör. Man måste också tänka framåt så att det fortsätter att komma in jobb, och därmed pengar 🙂
  Ska bli så roligt att träffa dig Lotta på bloggträffen i Uppsala 🙂
  Ansi (balans i livet)

 2. Jag tror att man måste engagera sig i nätverk också, det kan vara genom forum som du nämner eller genom att gå med i NyföretagarCentrum för att få ett bra nätverk innan man har hunnit bygga upp sitt helt egna. jag tror också att man måste vara beredd på att kunna ta skit, skit från kunder eller leverantörer men man måste kunna ta det dåliga lika väl som det bra.
  Sen är ju jag lite arbetsskadad också så jag förespråkar ALLTID att man ska ta hand om sin egna bokföring för annars har man inte koll på hur det är i företaget. Man behöver inte göra all bokföring själv men iaf så passa att man vet om det går plus eller minus varje månad. Helt enkelt att vara lite insatt i skattereglerna.
  Jag tror också att man måste vara beredd på att det inte går att ha 4 veckors semester, lediga helger osv. Är man egen så måste man jobba när kunderna finns där (inom rimliga ramar förstås).

  Jag tror att det är tungt, hårt och slitsamt men otroligt givande och själsligt stärkande att våga ta steget och bli egen.

  Kram

 3. Vad bra du skriver, känner igen mig precis! Att vara sin egen är ju precis allt det där.
  Ibland tänker jag att ”det här skulle ju alla kunna göra”, men andra gånger förstår jag att nej, det här (alltså vara fotograf med eget företag i mitt fall) kan inte alla göra. Jag pratade med en annan fotograf som var intresserad av att fota mat, men han sa att han skulle vänta tills det perfekta vårljuset dök upp för han hade de mest fantastiska karameller han skulle fota då… Det kommer säkert att bli en fantastiskt fin bild han tar, MEN ibland handlar det ju om att få saker och ting gjorde, man MÅSTE JU VARA VÄLDIGT DRIVEN när man har ett företag, men det vet du ju redan. 🙂 Men som sagt, jag tror faktiskt inte att alla skulle klara av det, samtidigt som vissa andra säkert skulle klara det bara de vågade!
  Kram Jenny

 4. Hej!
  Jag har inget företag …men vill att du ska veta hur du inspirerar och får en att tänka att inget är omöjligt när man helt plötsligt hamnar i en situation som man aldrig trodde skulle hända….jag har jobbat i samma företag i 33 år ( ett av de större i Sverige)…i oktober beslutade man att den butiken jag var butikschef på skulle stängas…Chockad, liv rädd….Nu letar ja nya jobb men fortfarande liv rädd …i det här är du min STÖRSTA inspiration…kan du göra din resa så ska ja kunna göra min nya resa…Kram Lena Färjestaden

 5. Hej!
  Jag har inget företag …men vill att du ska veta hur du inspirerar och får en att tänka att inget är omöjligt när man helt plötsligt hamnar i en situation som man aldrig trodde skulle hända….jag har jobbat i samma företag i 33 år ( ett av de större i Sverige)…i oktober beslutade man att den butiken jag var butikschef på skulle stängas…Chockad, liv rädd….Nu letar ja nya jobb men fortfarande liv rädd …i det här är du min STÖRSTA inspiration…kan du göra din resa så ska ja kunna göra min nya resa…Kram Lena Färjestaden

 6. Hej Lotta!

  Ja, hellre att ta klivet och våga chansa än att gå hela livet och fundera på hur det skulle ha gått om man hade vågat.

  Verkligen personlig utveckling!

  Själv har jag varit egen sedan 2008 och det har absolut varit suuupertufft ibland, speciellt 2009-2012 då jag och min syster ägde och drev ett café och under tiden fick jag min dotter, hon är född 2011 och det var väldigt svårt att balansera en nyfödd med eget företagande.

  Just nu håller jag på och ska arrangera en stor hälsodag den 1:a Februari med fyra föreläsare, bland annat Tina Thörner (kartläsaren) och Ulrika Davidsson (kokboksförfattaren) oerhört mycket jobb men fantastiskt roligt också!

  http://missdalarna.se/halsostarten-2014-2014-01-08/

  Önskar dig en härlig fredag!

  /Malin

 7. Hej! Vilken härlig blogg! Själv har jag tankar på att hitta på något nytt…men inte kommit dit hän än att våga släppa taget..men jobbar på detta. Håller på med yoga och det är något som betyder mycket för mig och så betydelsefukllt att kunna delge det till andra. Enkla redskap som kan få oss att må så mycket bättre. Jag fortsätter följa dig! En annan inspiratör som jag kan rekommendera är Olof Röhlander. Många kloka ord och tankar också. 🙂 wwww.upphopp.se
  //Ulrika

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *