Personligt

Nu ska skriva något som jag tänkt på länge, något personligt som har varit lite svårt att sätta ord på.
För snart två år sedan startade jag mitt företag som fotograf och stylist. Jag visste inget om företag, knappt något om hur en kamera fungerar, hur man redigerar bilder osv. Jag hade en känsla av att jag kanske kunde lära mig…att jag hade ”något” som inte alla andra har som tex. kunna se i bilder, skapa för ögat osv.
Det har varit en lång väg med att jobba med sin självkänsla när man går ut och kallar sig själv för fotograf. Hur skulle det gå, vad skulle andra säga och tycka osv. Men jag bestämde mig för att det jag inte kan…kan jag säkert lära mig. Jag tar lite i taget och jag tar ingenting för givet, jag gör bara detta för jag måste testa..se om det kommer att gå….och det gjorde det. Jag har fått sälja alla reportage utom 2 tillsammans med mina underbara kollegor, jag har fått fota familjer och många vackra brudpar och bilder till företag.
Men jag har fortfortfarande svårt att stå upp för ordet fotograf och att tipsa om hur man redigerar bilder osv. För när är man en riktig fotograf? Jag litar bara på min känsla och den kunskap jag sökt på vägen. Jag kan mycket nu , men jag har mycket kvar att lära. Är det jag kan rätt? Hur ska jag kunna lära er, när jag fortfarande försöker att lära mig själv:) Med tanke på de mail jag får att tipsa om redigering och foto.

Jag känner mig mer och mer som en fotograf, jag jobbar som det nu 50 % ..jag tar betalt för mina jobb..men fortfarande så är det en dröm för mig som blivit sann. Tänk att jag får jobba med det jag älskar…fotografera och styla och tänk att det går faktiskt ganska bra.

Imorgon har jag fått i uppdrag att fotografera framsidan till Drömhem och trädgård, vem trodde det för två år sedan när jag fick elaka mail om att jag inte skulle tro att jag är en riktig fotograf:) Man lär sig så länge man lever..bara man tror på det som känns rätt för en själv. Låt aldrig någon annan ta dö på din dröm…
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

41 reaktioner på ”Personligt”

 1. Tja, vet du, jag gick en ettårig fotolinje med bildredigering och allt men är ännu osäker med titeln fotograf!!… I och för sig har jag inte yrkesfotografexamen,vilket egentligen skulle berättiga till att kalla sig det sådär riktigt på riktigt.. Amatörfotograf låter ju inte bra heller, sådär i marknadsföringssyfte. Självlärd fotograf låter krångligt och något måste man ju kalla sig även om man inte gått skola..
  men ändå. Jag jobbar på det jag också, att verkligen säga det högt: Jag är fotograf. 🙂
  Känns som att när man väl sålt tillräckligt av sina bilder så vågar man säga det-

  Lite samma med skribent. Jag väljer det istället för journalist eller redaktör, fast jag nog skriver hela reportage och säljer dem..

 2. Jag tycker att du är en riktig fotograf, som gör riktigt snygga bilder och riktiga reportage. So keep on going, girl! I'm a fan! 🙂
  Kram!

 3. Magkänslan ska man alltid lita på och du vågade lita på din. Du är duktig och du kommer att bli suverän för du har verkligen öga för fotografering. I mina ögon ÄR du en redan en fantastisk fotograf.

  Heja dig, söta Lotta!

  KRAM

  // Inredningsfrun

 4. Jaa du Lotta…… Min syster kan nog känna igen sig i dina tankar. Men vadå när kan man kalla sig fotograf?!! Det syns väl klart och tydligt på dina bilder att du är!! Om jag får ett yrke där jag utan teorin lär mig och gör ett bra jobb,ska inte jag få kalla mig vid yrkesnamn bara för det?!! Jobbade inom restaurang innan mitt nuvarande jobb som servitris. Hade ingen utbildning men jobbet passade mig som en smäck och jag var bättre servitris än många andra med gedigen utbildning bakom sig! Skulle inte jag kalla mig för servitris då eller? Det handlar inte om vad man har för papper bakom sig!Utan hur bra du gör ditt jobb och hur det passar dig som person! Och fota Lotta….DET är nåt du kan så räta på ryggen och släng iväg alla osäkerheter. DU ÄR en fotograf!!!! För vad jag har förstått finns det inte många fullärda fotografer. Alla lär sig av varandra och speciellt i detta yrke tar kunskapen aldrig slut. Men åter igen är det inte det som är viktigt. det är hur man ser en bild och kan fånga den! Och kan man det, ja då är man fotograf :)!
  Kram på dig min vän

 5. Det är människor som du som får andra att våga att ta steget mot sina drömmar.

  Min svåger är ingen utbildad fotograf men han är grym och brinner för det han gör. Han bryr sig inte vad andra tycker han provar sig fram och lyckas för han har en bild framför sig, han vet vart han vill komma.

  Efter att ha följt din blogg ett tag så känner jag samma vilja och engagemang hos dig trots att jag inte känner dig alls.

  Fortsätt drömma för din skull. Det gör att jag kanske en dag förverkligar min dröm.

  Tack!

  Mvh Anna

 6. Först vill jag bara säga, Ucsh, vilka dumma som skickar sådana elaka mail, så tråkigt att höra…

  Jag tycker du ska vara stolt, att du kan och är bra har du ju bevis på, företaget går bra och du får jobb och säljer.

  Men man lär sig ju hela livet, det tar ju lixom aldrig slut…

  Vissa har kanske kommit längre men förmodligen börjat tidigare också, inte vet jag…

  Men jag kan absolut förstå dina känslor som du beskriver, men som sagt sträck på dig för du Är bra på det du gör.

  Sen vare sig man är fotograf eller något annat kan man inte vara på topp jämt, vissa dagar blir saker perfekt och andra lite mindre perfekt, Det får man försöka lära sig leva med kanske…

  Oj vad jag pladdrar på, sorry!

  Ha det gott 🙂

 7. Du har en känsla Lotta, och du förmedlar den genom dina härliga bilder! Jag blir glad och inspirerad när jag följer din blogg. Tycker du förtjänar alla chanser, du är modig och vågar satsa på det du brinner för. Mycket ligger i betraktarens öga, om man själv är nöjd och andra gillar det man gör – varför ska man behöva ha en titel? Finns många som kallar sig både det ena och det andra och med fleråriga utbildningar, men med total avsaknad av den känsla och talang du visar. Lycka till med alla dina uppdrag! Kram

 8. Jag tycker du är en fotograf, resultaten är strålande, jag önskar att jag vore så duktig, drömmer om att gå en utbildning inom foto och bli i alla fall hyfsat duktig, dina bilder gör en riktigt glad!

 9. Heja, heja Lotta!:) Såklart du är en riktig fotograf. Vem bestämmer när man får kalla sig det? Du jobbar med det, du får sälja dina bilder, folk ringer dig och bokar tid för att få sina foton tagna av dig.
  Inget snack om saken:)

  Fortsätt fånga din dröm Lotta!!
  Kram Susanne

 10. Åh vad kul att få fota den framsidan, och det kan du!!! Fotograf är den som håller i kameran och fotograferar har jag lärt mig, hade själv svårt att kalla mig det men läste på ordentligt om ordet innan jag tog mig an titeln = ), du kan sträcka på dig, du är ju proffsfotograf!

  Kram L-L

 11. Du är inte bara fotograf – du är konstnär också!
  De texter du bidrar med här i bloggen tillsammans med dina fantastiska foton är ren och skär konst.

  Heja dig!

  (och jag kan inte fatta vilka som bemödar sig med att skriva elaka mail???? obegripligt och inte värda uppmärksamhet)

 12. Vilket underbart inlägg…så kloka tankar! Jag tycker du är helt fantastisk som vågade….vågade ta klivet ut i det ”okända”! Det är att vara modig! Det är så roligt att du skriver det här just nu, maken och jag har egna funderingar att starta upp var sitt litet företag. Han som fotograf, som du, vid sidan av, samtidigt som han har sitt heltidsarbete. Jag med inredning, dekoration… Men vi tvekar…vågar vi?? Varför skulle vi inte våga? Vad kan hända? Det är sååå många tankar som snurrar i våra huvuden just nu! Vem skulle vilja ha våra produkter? Varför skulle ingen vilja ha dem? Kan vi ta betalt för våra jobb???? Hu!
  Jag beundrar dig, ditt mod… din uppriktighet! Tusen tack för att du ville dela med dig! Massor av kramar, Marita

 13. Grattis Lotta, att jobba med det man älskar och samtidigt få betalt för det är det bästa bevis att man kan sin sak och att kunderna tycker det också. De elaka mailen .. stryk de ur minnet, det finns tyvärr en del som gillar att göra andra människor ledsna, men de är bara avundsjuka. Jag älskar din blog och dina bilder. Önskar dig en jättefin fredag. Kram Irene

 14. Din text inspirerar verkligen.
  Jag själv fotograferar mycket och har gjort några uppdrag. Men när man ska börja kalla sig fotograf? Jag tycker det har blivit ett ord för många använder. Men i mina ögon är du en duktig fotograf och stylist.

 15. Vem kan säga att du inte är en riktig fotograf, om du vill ha titeln! Dina bilder är helt underbara! Jag önskar jag hade bott närmre dig, då hade du haft en kund till!

  Som du säger, det svåra i livet är att lära sig höra den man själv viskar över det alla andra skriker! 😉

 16. Det är ju så fantastiskt kul att följa din resa Lotta! Jag förstår din tveksamhet, det är en tuff bransch. Min dotter gick IT Media på gymnasiet och fotade massor och har fått en fin kamera, men har alltid varit oerhört självkritisk. Hon har en klasskompis som har lyckats fantastiskt bra med porträttfoto och har eget företag, skillnaden är nog det här att våga, att ta ett steg till. Jag tycker absolut du kan kalla dig fotograf, inom ditt specialområde är du ju strålande. En annan typ av fotograf kanske inte alls skulle lyckas inom ditt område. Tror det är lite lika runt författare… en del lyckats så bra med att skriva en viss typ av böcker trots annat yrke, men blir kanske inte respekterade av alla för det. Jag hejar så på dig!!
  Kram Milla

 17. Du har gjort en fantastisk resa o än är den inte över! Det är bara att bocka o buga för oss som får följa med lite såhär via nätet. Det finns många människor i alla yrken som kanske skulle blivit något annat på både gott o ont. Du berör med dina bilder, det är viktigt för en Fotograf.
  Grattis! //Li

 18. Det är som många skriver, ganska självklart att du är en fotograf, det är bara att titta på dina bilder. Jag gillar färgerna, ljust och skärpan i dem och vill gärna höra hur du redigerar och tänker när du fotar!
  Är man fotograf när man har gått en utbildning som gör en till det? Eller när man jobbar 100% med det? Det finns massor av urdåliga fotografer då och många som gått utbildning jobbar säkerligen inte som det, det är hård konkurrens! Du är väl det optimala exemplet på vad en fotgraf är! Någon som kan fånga ljuset och få folk att vilja se mer 🙂

  Lycka till!!

 19. Åh Lotta. jag vet ju hur det är. Har ju själv fyllt 2 år som egen företagare. Jag tycker du gör jätte fina jobb. Sträck på dig du är super duktig.

  Roligt med framsidan på Drömhem- Grattis!!

  kram Anna

 20. Jag kikar ofta in på din blogg för jag gillar ditt sätt att se på saker och ting och att du följer ditt hjärta och väljer att inte lyssna på ”pessimistkonsulter”, så kallar jag de där negativa människorna som alltid ska ta ner en på jorden och stampa på en! Jatelagen är jobbiga grejer!!!
  Klart att du är fotograf!! Med eller utan utbildning spelar ingen roll. Jag brukar ställa en motfråga när folk ifrågasätter sånt (nu har jag ju utbildning men ändå..) jag säger: ”vad kom först, hönan eller ägget??!!”
  Alltså om alla måste gå i skola för att lära sig saker, vem lärde den första läraren???
  Det ÄR inte så att alla har behov av utbildning, jovisst, alltid kan man lära sig något nytt, men det finns de som har det här med bilder i sig, rent naturligt från födseln.
  Däremot så finns det många som går konstnärliga utbildningar men inte har det konstnärliga i sig. Sånt går inte att lära ut, antingen har man det eller inte.

  Jag står själv i startgroparna att försöka tjäna några slantar på mitt konstnärliga uttryck, fotograferandet.

  Och det här med att när man ”får” kalla sig fotograf…den proffessionelle naturfotografen som blev vald som Årets Naturfotograf i Sverige det här året har, vad jag vet, ingen speciell fotoutbildning bakom sig, däremot är det en djäkel på att se i bilder!!!! 🙂

  Ha det så fint! Och skit i pessimistkonsluterna!!! 🙂

  Wictoria Boije
  -Boije Photography-

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *