Varför leva i framtid?

Har ni tänkt på hur ofta ni lever i framtid. Hur ni i hjärnan redan planerar för nästa dag, vecka, nästa månad..ja till och med nästa år. Jag har svårt att se och leva i framtid, planera inför nästa vecka osv. Jag kom till en vändpunkt när det blev för mycket i mitt liv (samtidigt fick en mamma i min omgivning canser) jag var nog nära att gå in i den kända väggen. Det var då jag började tänka om..jag var tvungen att tänka om, skala bort en massa och istället ställa mig frågan..vad är det jag gör med mitt liv? Vad är det jag vill?

Jag var en planeringsmänniska. Jag skrev listor och bockade av och jag glömde inte så mycket..men jag levde aldrig i nuet som jag gör nu. Jag såg till att ha ett perfekt hem, att mina barn absolut inte glömde varken frukt eller gympapåse. På kvällen när barnen lagt sig så plockade jag undan och städade och jag hann aldrig med det jag tyckte vad kul. Mina barn var också små då så jag hade inte så mycket tid.

Numera kan jag fråga mig..vad är det jag vill idag?, vad är viktigast i denna stund.? Jag har inget behov av att leva upp till ett fint hem längre och jag ställer inga höga krav på varken mig själv eller vad jag tror att andra förväntar sig av mig. Jag styr över mitt eget liv. På kvällen sätter jag mig ner även om det ser ut som bara den här. Jag/vi städar visa stunder och då kör vi järnet. Men mitt hem är sällan fint överallt.

När jag sänkte kraven så visade sig att jag hade en massa intressen som tex. att få pyssla här hemma. Numera planerar jag sällan i framtid…mer än det som jag måste. Jag lever mer i varje stund, varje dag och försöker att mer och mer leva spontant. Jag är väldigt glömsk, jag hinner inte lika mycket här hemma (fast ni tycker det) ..men jag är lycklig och jag har nog aldrig mått så bra som jag gör nu. Jag säger inte att det passar andra..men det passar mig.

Det var mina tankar idag…

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

33 reaktioner på ”Varför leva i framtid?”

 1. Visst lever många för ofta i framtiden.Jag försöker tänka på att leva här och nu men lyckas så klart itne alltid. Listor gör jag gärna på vissa saker. Om jag har en dag då jag känner at tjag ahr mycket energi och vill hinna mycket, då kan ajg göra en lista över det jag vill och sen bocka rjag av. Men itne listor för att komma i håg en massa saker. Jag låter gärna fikadisken stå kvar på soffbordet på kvällen för att hellre mysa i soffan med familjen.
  Vi kan alltid bli bättre på att leva här och nu tror jag, de flesta av oss i alla fall. Kram!

 2. Som sagt gumman, lev i nuet, vi kommer inte för att se ditt stylade hem, det får gärna se ut som kriget, allt sånt där stuntar jag i, jag kommer för att träffa DIG, glöm inte det!! Och det ska bli så kul att ses snart igen, har tagit ledigt den dagen:-) Kraam Sofia

 3. Fine tanker, syns jeg. Jeg er veldig enig. Selvom jeg legger planer for framtida, er det godt å leve i nu-et, og nyte livet som det er.

  Syns bildene dine er vakre også, med sauefellen, greengate-koppen og sola som skinner skrått. Flott!

  Og takk for dine søte kommentarer hos meg 🙂

 4. Kloka ord!!!Jag har dragit ner på den sk.veckostädningen och gör ryck med städ när det behövs!!!
  Nu när 'junior' leker mycket med kompisar har man helt plötsligt MER egen tid,då gäller det att hitta ngt som får en att må bra…för mig är det kolonin & 'bloggandet'(=inredningsintresse…& med den kom fotograferingen med.)
  Ps.för inte är det väl ett fritidsintresse att sköta hemsysslor…för när sambon åker o fiskar då kan ju jag också göra det jag vill…så hjälps vi åt hemma sen ……….?!!!!
  Njut Dagen! kram *piah*

 5. Mycket tänkvärda ord. Det är nu livet är och det är NU det ska
  levas INTE imorn. Tack för din mycket kloka och fina blogg.Rita

 6. Det här inlägget ska jag spara och ha som ett hjälpmantra nu när jag ska börja jobba lite mer, för jag vet att jag lätt halkar dit, som många andra kvinnor är jag lite kontroll-freak.
  Men jag vet ju vad jag ”tankar” med – att vara med barnen, att pyssla med mina blommor, baka och sitta här och blogga en stund, så det måste prioriteras, i stället för listorna…

  Största kramen
  Lena

 7. CARPE DIEM!
  Det står det på min rygg och jag tror att jag lever för dagen …
  Kan nog inte säga att jag lever som om den vore den sista men jag gillar inte heller att planera.
  Vilket kan reta gallfebern på mina föräldrar *fniss*

  Jag är av tron att man inte ska ta ut segern i förskott…. Man vet ALDRIG vad som händer och allt kan vara slut på ett litet kick.

  Så njaa, man ska nog inte planera fööör mycket utan njuta av var dag!

  Du är en stoooor inspiration för mig du Lotta. TACK!!

  varma kramar Erika

 8. Konstigt att det behövs en rejäl smäll innan man fattar. Men det låter skönt att du funnit ditt sätt att leva på. Och det låter väldigt sunt och förståndigt. Man behöver ju inte ha tipptopp jämt och komma ihåg allt.
  Kram mamma C

 9. Så sant som det är skrivet, man vill för mycket många gånger och man slår knut på sig själv för att hinna alla måsten som man sätter på sig själv.

  Ibland behöver man skaka om lite i vardagen för att få till en förändring.

  Kram Anna

 10. Det där med att inte glömma gympapåse & frukt känner jag igen- var med om samma som du förut..jag bara körde på..tills en dag då jag föll ihop- en propp i hjärnan.
  Har inte sänkt mina krav tillräckligt, men är på god väg.
  Ditt inlägg var verkligen tänkvärt!

 11. Härligt att hitta en väg som passar en själv.
  Vare sig det är med planering eller i att fånga stunden.
  Bara själen mår bra och förlikar sig med det.
  Som Sofia säger är det dig vi vill träffa , så jag förväntar mig att du inte städar som en galning innan.
  I slott eller koja Lotta gillar vi dig för den härliga person du är!
  Hoppas att dagarna går snabbt så vi får träffas snart igen.
  Ta nu hand om dig så hörs vi.
  Massor bamsekramar Lina

 12. Du tänker och handlar helt rätt. Det tokiga är att det måste gå så långt innan man vaknar upp och reagerar. Livet är för kort för att fyllas av en massa måsten.
  Och tänk så skönt för dina barn att ha en så närvarande mamma!!
  Kram Bodil

 13. Mycket kloka ord som du har skrivit idag!
  Visst är det viktigt att leva i nuet och det påminns man om varje dag ju äldre man blir. Jag är ungefär 20 år äldre än du är och jag har förstås nära vänner och kompisar som drabbats av sjukdomar och annat elände och det påverkas jag väldigt mycket av. Jag försöker därför tänka som du och det materiella får därför mindre betydelse. Därför känner jag mig väldigt ambivalent när jag samtidigt har min butik med saker i som mina kunder ska konsumera och även jag förstås. Visst funderar jag ibland;
  behöver vi allt det här?
  Ha en fortsatt bra höstvecka!
  Kram/Maria

 14. Vad skönt att släppa kontrollen och se att allt löser sig ändå! Jag har också varit ett ”listfreak” men har nu på senare år insett att det bara leder till mer stress. Tack för att du delar med dig av dina tankar och tack för att du kikade in hos mig! Kram, Helene

 15. Härligt att du har hittat hem! Låter mycket sunt tycker jag. 🙂

  Jag har alltid varit dålig på att städa (hihi) och mycket hellre ex. suttit med mina söner och byggt med lego…Minns fortfarande när grannpojken kom in just när jag och mina söner tömde ut hela legobacken på golvet i vardagsrummet (bodde i radhus då). Tjohoooo vad han tyckte att den ”tanten” var konstig. 😉

  Men även fast vi sällan har välstädat i hela huset (som vi har nu, men det beror på reportaget) så vill jag självklart ha det fint runt omkring mej, mår bättre då. Men perfekt? absolut inte.

  Jag tror på en balans mellan att leva i nuet, men även att blicka framåt. Älskar nämligen att se fram emot saker och även att planera! 🙂

  Återigen -ni bor sååå fint!
  🙂
  Kram
  /Helena

 16. Lev här och nu-fånga dagen-carpe diem! Det är något jag tagit till mig efter att ha varit sjuk i över ett år. Nu jobbar jag heltid och märker att mitt batteri inte är fulladdat än, så jag pratade med min chef att gå ner lite i tid idag. Som lärare vill du att allt ska vara bra och plnerar i minsta detalj, så jag är helt slut när jag kommer hem. Är livet värt att bara jobba och inte orka mer? Nej, lev i nuet och planera inte bara för framtiden.
  Kram på dig!
  Susanne

 17. Håller helt med. Jag gick ju själv in i väggen så jag vet vad du pratar om med listor och att allt ska vara perfekt. Nu lever jag helt annorlunda. Klokt av dig att stanna upp tidigare! Bloggen är en stor räddning för mig, det blir att jag pausar och struntar i att det ligger grejer framme, vill man ha tid för sig själv och sina barn så måste man kliva över saker ibland. Vi har ju bara ett liv och varför då lägga det på alla måsten, det är ju dumt, bättre att ge livet innehåll och fylla det med glädje. Sen finns det ju vissa måsten som ska göras, mat måste man ju ha och tvätta ska ju göras det med, men inte hålla på jämt. Kloka tankar!

  Kram L-L

 18. Ja, vi är nog många som skulle behöva träna oss i att leva i nuet. Jag försöker ständigt men kommer ändå på mig själv att längta framåt många gånger.

  Ha en det riktigt fint!
  Kramar Pernilla

 19. Så kloka ord, det får bli det sista jag läser för ikväll innan jag somnar. Tål att tänkas på faktiskt..man ska inte planera för mycket utan leva mer i nuet och inte ha för många måsten..men det är för vissa, ink mig lättare att säga än att göra!
  Tack för fina och tänkavärda ord!

  Annelie

 20. jag önskar att jag hade förstått det där medan ungarna var små. så mycket mer jag hade kunnat njuta då. i stället skulle allt vara perfekt hela tiden o jag var säkert en tjatig, sur morsa som skurade o bonade jämt. till ingen nytta. idag förstår jag bättre.
  kram
  ingela

 21. Hej!

  Vilka vackra bilder och kloka tankar om livet. Har blivit lite bättre på att leva i nuet. Förlorade en kär familjemedlem för 6 år sen och det fick mig att tänka om. Visst planerar jag för framtiden men kanske inte så långt fram som förr. Vi lever tyvärr i ett samhälle som kräver viss planering. Jag gillar bilden på äpplena i skålen. Är den ifrån Green Gate?
  Kram ifrån Eskilstuna.

 22. Tack för dessa ord! Jag blev väldigt rörd av det du skrev. Man är inte mer än människa, och livet ska inte gå ut på att stressa runt för att allt ska se perfekt ut utifrån. Huvudsaken man känner sig perfekt innifrån! Fånga dagen… den kommer aldrig mer igen…
  Kram från Jeanette

 23. Gud va underbart att leva så. Att ha kommit på vad man vill med sitt liv och fokusera på det som är här och nu. För det är faktiskt det som är viktigt. Framtiden vet vi ingenting om så den kan vi inte planera fast vi gärna vill tro de.

  Jag lver tyvärr mest i de förgångna och i framtiden. Planerar ,oroar mig, sörjer de som varit osv. Tränar och kämpar för att njuta av de som är här och nu. Kanske jag en dag lär mig….

  Kram

 24. Jättebra skrivet! Jag är en sådan människa som lever alldeles för mycket imorgon och alldeles för lite idag. Ibland kan en hel, underbar dag gå och jag står som ett fån och undrar vart den tog vägen. Din blogg hjälper mig faktiskt att leva mer i nuet, för det är så tydligt att du är bra på det, att leva här och nu. Jag inspireras av dig och det vill jag tacka dig för 🙂

 25. Jätteklokt skrivet. Kan inte annat än hålla med dig. Jag har perioder i mitt liv då jag har en förmåga att hamna i planerar, list o framtidsstadiet men kroppen visar direkt att den inte gillar det. Listor o ritningar o allt om framtida planer gör jag men det mesta är på kul o inget jag lever i. Tar mest dan som den kommer o vilket humör jag e på o det är skönt att kunna leva så, att ha kommit till den insikten. Tack för en bra o inspirerande blogg. Ha en bra kväll.

 26. Du är så klok kära du!Inte för att jag på något sätt vill påstå att du är gammal men jag tror att många insikter här i livet kommer med åren och erfarenheterna….jag är en planerings människa, av många olika anledningar. Lappar är en underbar uppfinning….fråga fadern min, han har dem överallt. Jag har kommit över vissa av anledningarna till varför jag skrev planeringslappar men vissa av dem håller jag kvar i för att de får mig att må bra…de är kanske också en insikt….
  Ha det fint och krama barnen från mig…Kalle kan också få en kram=)

 27. TACK!!!!
  Det här inlägget var precis vad jag behövde som en påminnelse för att stanna upp och tänka till.
  Det var ett tag sen jag var inne på din blogg, så det här får jag ta som ett tecken…..:=)
  Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *