Våga gå sin egen väg

När jag var ung trodde jag ofta att den rätta vägen var att göra som andra…man var så rädd att bli ensam och utanför. Under min ungdom och efter att jag flyttat hemifrån kom jag nog på att det var ingen rolig väg. Mer och mer hittade jag mina egna vägar och mitt självförtroende. Jag gick på massor av nitar och dumheter.. men som jag lärde mig saker av. Den kunskapen som jag lärde mig genom att välja fel fick mig också att bli den jag är idag.

Nya vägar leder till nya upplevelser och nya utmaningar. Fel väg kan vara rätt väg på lång sikt och tvärtom..det kan man inte veta..det finns inga garantier på vad som är rätt eller fel. Är det något som jag har kommit fram till i mitt liv så är det att följa hjärtat..vilken väg säger den? Att våga vara den man är, pröva nya vägar, stå för sina val, bjuda på sig själv och känna trygghet i det.

Jag är så glad att mamma tex. förstod att det var viktigt för mig att få pröva flytta hemifrån när jag var 16 år. Jag kom på efter ett år att det var inget kul att leva på knäckebröd och vatten och bo i en etta själv i staden..så jag flyttade hem igen till mamma och låtsas pappa trygga vrå på landet..men jösses vilka roliga fester vi hann med:-) och vad jag lärde mig mycket detta år. Jag gjorde fel val, men i slutändan växte jag enormt mycket på detta år. Man lär sig verkligen genom att få pröva. Tack mamma för det!


Genom min ungdom och en del av mitt vuxna liv har jag sneglat så mycket på andra, andras sätt att vara, hur de har hemma, vad de gör, vad de kan köpa, hur folk tänker och tycker osv. Numera och sedan flera år tillbaka har jag bara fokus på mig och min familj. Vad är det vi vill med vårt liv? och inte vad grannen, släktingarna eller kompisarna tycker, tänker och gör. Det är så skönt att känna stolthet och trygghet i att vi lever vårt liv, gör våra egna val, väljer våra vägar och glädjs över det. Vi lyckliga av att vara vi!

Tack för att du vill lyssna!

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

30 reaktioner på ”Våga gå sin egen väg”

 1. Visst är det så att man vissa tider i livet går på vad ” alla andra” tycker o gör.
  Men visst är det skönt när man hittar sig själv o vad det är som passar bäst för sin egen familj!!
  Att landa lte i livet liksom 🙂

  Stor kram o tack för din härliga blogg!!

  Jeanette

 2. Kloka Lotta. Har gått den vägen jag med men började hitta min egna väg när jag fick min första.
  Men det finns stunder jag inte riktigt vet vad mitt hjärta vill.. Och jag kan tycka att det är svårt att skilja på hjärta och vilja.

  Men jag antar att man faktiskt blir klokare med åldern. Att man ”hittar” sig själv och med allt vad det innebär.

  Det kan vara svårt idag att gå sin egna väg också..Pressen att vara på ”ETT” sätt är stort så det gäller att man har stor pondus!

  Får hoppas att jag hittar min pondus snart 😉

  Många godnatt kramar Erika

 3. Hej Lotta!

  Vad fint skrivet. För visst är det så att vi sneglar lite mycket på grannen emellanåt. Det är viktigt att se till sig själv och familjen. Inte jämföra sig. Tycka att man är tillräckligt bra och att vara glad för det man har istället för att sakna det som vi inte har. Det är inte helt lätt av någon anledning. Men bra att tänka på!

  Ta hand om dig!

  Kram Jenny

 4. Ja, Lotta visst är det lätt att snegla på andra men i långa loppet är det viktigast att gå på vad hjärtat säger. Om man har bra självkänsla struntar man i vad andra tycker och det är en av fördelarna med att bli äldre.
  Ha det så gott!
  Kram/Maria

 5. Så klooooka tankar!!! Jag håller helt med i allt och känner så väl igen mig. Det är en konst att gå sin egen väg och inte tänka vad andra ska tycka, men när man gör det är man stark!

  Tack för dina kloka ord, de tar jag med mig och sover på!

  Kram L-L

 6. Underbara Lotta! Tänk om jag kunde vara så och tänka mer som du! Jag jobbar med mina tankar hela tiden och hoppas att jag någon dag inte ska behöva vakta varenda tanke.

  Du skriver så mycket bra, fint och tänkvärt.

  Många vinter kramar!

 7. Hej vännen!
  Satte mig en liten kort stund vid datorn nu ikväll.
  Kanske nytt inlägg från dig.? Ja……
  Alltid tänkvärt. Vilken glädje du ger oss andra.
  Godnatt! /Jeanette H.

 8. Tack för tänkvärda ord som vi alla bör tänka. Följ ditt hjärta och må bra av dina val. Jag kommer troligen inte jobba heltid som lärare längre fram när jag börjar jobba igen. Jag vill gärna ha en egen liten firma vid sidan av jobbet med hemgjorda inredningssaker, kanske med en kompis. Drömmen lever vidare och på söndag står vi ännu på en julmarknad och säljer nya saker.
  Kul att läsa om dig i tidningen.
  Lycka till med allt!!!
  Kram Susanne

 9. Hej Lotta!
  Tack för att du delar med dig av dina kloka och tänkvärda ord! Jag försöker att följa mitt hjärta, men drabbas ibland ändå av det dåliga samvetet. Men har nu börjat att tänka mer på mig själv, vad jag vill.
  Ha en riktigt härlig jul tillsammans med dina nära och kära!
  Kram, Helene

 10. Tänker på sådant ofta som du uttrycker Lotta. Känner att jag själv står inför val just nu som en dag blir dags att göra… men väntar ut det just nu. I olika faser i livet är man mer trygg och ser gärna vad alla andra gör, sedan är man där själv ett tag utan att kanske tänka på det. Alla de här nitarna…jo nu har jag en dotter på 18 som står inför så mycket, att vara DEN där mamman är många gånger en rejäl utmaning då man får väga allt för och emot… man blir helt SLUT :=) Kram

 11. Du er blitt en riktig kjendis! Så flott reportasje om deg. Fine sko også! Og javisst, det er viktig å gå sin egen vei! 🙂

  Ønsker deg ei riktig god jul, Lotta. Takk for alle besøk og koselige ord fra deg på bloggen min.

  Juleklem fra Hulda.

 12. Helt enig med dig Lanta-Lotta! (Det var mammas och pappas smeknamn på mig som barn och passar ju till en Lotta på landet). Man måste gå sin egen väg.
  Jag flyttade 30 mil bort när jag var 17 för att gå gymnasiet i Uppsala och hade jag inte gjort det hade jag aldrig haft mina 14 år i min bransch.

  Stå på!
  Emma

 13. Hej Lotta!
  Mycket tråkigt att du trodde så länge att man ska vara ”som andra”…. Synd! Men det är ju ”normalt” för ungdomar att känna tillhörigheten för att kunna identifiera sig själv! Få kan stå emot trycket och i nutiden det är ännu svårare att våga vara annorlunda. Inte det ”alternativt begåvade” men att kunna sticka ut. Jag försöker lära min äldsta att just att inte likna andra – Det Är ROLIGT!!!!
  Ha det gott Lotta!
  kramar från stormig Söderköping, Olh@

 14. Vilket härligt inlägg! Det kräver stort mod att gå sin egen väg och det verkar som att du har det, så underbart 🙂 Jag kan bara gratulera dig till att du funnit DITT sätt att leva och att du VÅGAR göra det du vill. Det är stort. Och det inspirerar oss andra att kanske, kanske, en dag våga ta steget och göra vårt liv till VÅRT.

  Tack för all inspiration, jag har bara nyligen hittat till dig men hit kommer jag tillbaka och njuter av värmen och glädjen och inspirationen 🙂

  Tack och varma kramar till dig!

 15. Ett jätte bra inlägg med kloka ord! Fler borde följa sina hjärtan och fullständigt strunta i vad andra tycker eller säger! Man lever bara en gång, det gäller att ta vara på det!

  Varma kramar till dig
  / Jennie

 16. Ja Lotta, nog har mångat tagit sig tid att lyssna till dig och verkligen sett dina ord som du skrivit. Att reflektera till livet då och då och känna efter inåt är så himla nyttigt. Står i ett val i livet just nu där jag måste fatta många avgörande beslut så för gäller det att verkligen känna efter och ta en reflektion. Stor kram till dina kloka reflektioner! Marie

 17. Du har så rätt Lotta!
  Visst borde man lära sig av andra, men inget sätter sig som egen erfarenhet… Även om den är dyrköpt ibland.

  Hur det än är så gäller det att ta vara på lärdomarna. De gör en till den man är. Och det ju det som är det viktigaste i livet – att vara den man är. Inte någon annan…

  Tack för dina ord!
  Kram
  Willewira

 18. Du har så rätt!
  Men jag är nog lite tvärtom. Har ibland känt att jag bara måste göra som mitt hjärta säger fast det ibland kanske skulle vara både bättre och enklare att låta bli och anpassa sig istället…
  Det viktiga i det hela är ändå att hitta sig själv och kunna vara nöjd med sig själv. Då känner man ju också att det är okej att göra misstag och man kan alltid lära sig nåt av dem!

  Pernilla

 19. Det här behöver jag verkligen höra! Jag är 20 år och känner mig som i ett slags vägskäl; nu ska jag börja välja väg, finna vem jag är, vad jag vill göra, hur jag vill leva … Det är så otroligt lätt att kika på andra och tro att man måste göra som dem. Och det har jag gjort, länge! Därför har jag trott att man MÅSTE flytta till en storstad, ut och festa varje helg, dricka och så vidare, bara för att man är 20 år. Nu har jag insett att det omöjligt kan vara så – för det gör mig ju inte lycklig! Jag blir lycklig av naturen. Av min familj, av att skriva och läsa. Av musik. Inte av att dricka, festa, inte av storstäder och att ha hundratals vänner som jag egentligen knappt känner. Nu blev det här långt men det är en fråga som verkligen brinner inom mig … Och din blogg hjälper mig att våga vara mig själv, ta de vägar jag vill ta, din blogg får mig att inse vad det är jag faktiskt vill. Tack för det!
  /Cecilia

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *