Väntar du på elstöd?

Reklam BIXIA


Just nu är det mycket frågor kring det elprisstöd som regeringen beslutade att hushållen skulle få ta del av som en kompensation för de höga elpriserna som vi alla drabbades av. Det första stödet avser perioden oktober 2021 till september 2022 för de som bor i elområde 3 och 4.

Stödet betalas ut av Försäkringskassan och pengarna kommer att betalas ut succesivt och de flesta ska ha fått sitt elstöd senast 7 mars.

HÄR kan du läsa mer om vad stödet innebär och räkna ut hur mycket du kommer få tillbaka

Då pristopparna på el fortsatte vara höga under november och december 2022 tog regeringen beslut om ytterligare ett elprisstöd för just den perioden. Stödet omfattar denna gång privatpersoner i hela Sverige. Det är fortfarande inte helt bestämt när detta stöd kommer att betalas ut men regeringen jobbar just nu med att besluta om detta.

Trots att det fortfarande saknas besked om hur utbetalningarna kommer att ske kan du redan nu räkna ut hur mycket du beräknas få tillbaka. Ersättningen bestäms av hur hög din elförbrukning var i din nuvarande bostad under perioden november – december 2022. Du får sedan stöd för 80 % av den förbrukningen. Men eftersom priserna varierar i Sveriges elområden gör även stödet det. Det finns ännu inget beslut om även företag kommer att omfattas av det nya elprisstödet. Läs mer om det andra elprisstödet och hur du räknar ut det HÄR

Som ni kan läsa så är det alltså inte elbolagen som administrerar dessa elprisstöd och kan därför heller inte svara på frågor när just du kommer att få pengarna utbetalade. Vill man har mer info finns det även information på Försäkringskassans hemsida HÄR

Undrar du över vad elområden är eller hur den svenska elmarknaden fungerar? Då kan jag tipsa om att läsa mer om det HÄR

Ha en fin kväll

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *