Vad är vårflod och varför påverkar den elpriset?

Jag har jobbat med Bixia i massor av år nu och lärt mig så mycket om el. Men visste ni det här med vårfloden och vad det leder till? Gott om vatten minskade priser och tvärtom. Här i Östergötland har vi ingen flod, bara bäcken som rinner ner i vår sjö hela våren 😊

Vad är egentligen vårfloden och varför är den så viktig för våra elpriser? När snön smälter på våren, särskilt i norra Sverige, fylls våra vattenmagasin. Det här fenomenet kallas vårflod och är en viktig del i hur vi producerar el genom vattenkraft.

I takt med att is och snö börjar smälta, ökar tillrinningen till vattenmagasinen, vilket direkt påverkar hur mycket el vi kan producera från vattenkraft. Under en kraftig vårflod, när mycket snö smälter snabbt, fylls dessa magasin snabbt upp. Det leder till att elpriserna ofta sjunker, eftersom det finns gott om el att utvinna.

Men det är inte alltid så enkelt. Om det är för lite snö under vintern, eller om avsmältningen är långsam på grund av kyligt väder, kan vårfloden bli svag och vattenmagasinen fylls inte på tillräckligt. Detta kan leda till högre elpriser senare under året, speciellt under kalla och torra vintrar.

För att balansera detta behöver vi en jämn och välkontrollerad vårflod. Detta hjälper vattenkraftsproducenterna att planera och säkerställa att det finns tillräckligt med vatten för att möta efterfrågan på el under hela året.

Vill du veta mer, läs mer på Bixias sida om vårfloden HÄR

Ha en riktigt fin dag 🌼

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *