Vad är skillnaden?

Reklam BIXIA

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och timpris?

Timpris på el är en form av rörligt elavtal vilket gör det lätt att blanda ihop de båda avtalsformerna.

Med ett rörligt elprisavtal betalar du samma pris per kWh under hela månaden. Ditt elpris påverkas alltså inte av när på dygnet du tvättar eller laddar bilen. Priset du betalar per kWh kallas för månadspris och är lite förenklat medelvärdet av vad elen har kostat timme för timme under månaden i det elområde som du tillhör.

Trots att du som har rörligt elpris inte kan påverka elpriset under månaden finns det stora fördelar med att sprida ut och minska elförbrukningen. Dels bidrar du till att minska belastningen på elnätet, vilket blir allt viktigare i och med att vi numera använder mer el i samhället, dels hjälper du till att sänka elpriset på sikt. Om alla sprider ut sin förbrukning över dygnet blir effekten att vi kapar de högsta pristopparna och därmed pressar ner priset. Läs mer om det HÄR

Timpris innebär att priset per kWh följer timpriset på elbörsen. Du betalar helt enkelt för den el du använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen. Timpriset sätts efter aktuellt marknadspris (spotpris) på elbörsen Nord Pool och priserna för det nästkommande dygnet publiceras varje dag klockan 12:45.

För att ett timprisavtal ska bli förmånligt är det viktigt att kunna flytta sin förbrukning till när elen är billigare och passar dig som har en lite större elförbrukning. Det kan till exempel passa dig som bor i villa, har en laddbox eller värmepump. Men även att styra när du kör tvätt- och diskmaskinen kan ha betydelse.

Läs mer om skillnaden av rörligt elpris och timpris HÄR

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *