Vad är ett anvisningsavtal?

Ungefär 1 av 3 svenskar glömmer att teckna ett nytt elavtal när de flyttar. Om du inte gör ett aktivt val innebär det att elnätsbolaget automatiskt tecknar ett avtal åt dig – ett så kallat anvisningsavtal. Dessa är ofta betydligt dyrare än vanliga elavtal, vilket innebär att du betalar mer än du faktiskt behöver för din el.

Anledningen till att du tilldelas ett elavtal trots att du inte har kontaktat något elhandelsbolag är att elnätsbolagen, som äger elnätet i området, har leveransplikt – det vill säga att de måste se till att alla hushåll får el levererad till sig.

Vilket avtal du har framgår vanligtvis på fakturan, så om du är osäker kan det vara läge att dubbelkolla din senaste faktura. Elhandelsbolaget är skyldiga att meddela om du har ett anvisningspris, och det är även direkt till dem som du gör din uppsägning.

Bixias elmarknadsanalytiker, Gustav Olsson, förklarar: ”Anvisningspris är ett rörligt pris som justeras varje månad efter elmarknadens pris. Påslag, elcertifikatavgift och en fast avgift tillkommer. Ett anvisningspris är ofta ekonomiskt ofördelaktigt, och därför bör du så snart du kan teckna ett vanligt elavtal i stället. Ett anvisningsavtal är skapat för att vara tillfälligt och kan sägas upp när som helst.”

Är du nyfiken på vad ett elavtal från Bixia skulle innebära för dig kan du kolla in länken här. Bixia är ett av de elbolag i Sverige som köper in mest lokalproducerad el från förnybara energikällor och genom ett elavtal hos dom är du med att öka mängden förnybar el samtidigt som du bidrar till Erikshjälpens viktiga arbete via Bixia Miljöfond.

Om du är osäker på vilket elavtal du ska välja är du alltid välkommen att kontakta Bixia, så kan de hjälpa till att se vilket avtal som passar bäst för dig och din situation.

Ha en fin dag 🌺

Kram Lotta