Kallså eller kallsådd

Jag har fått så många frågor om kallsådd så jag tänkte besvara dessa så bra jag kan. Jag är också ny på detta sedan vi flyttade hit och har inte all kunskap men så här göra jag och det finns fler sätt att göra på.

Kallså betyder att du sår fröna i jorden och sedan får de stå ute tills de kommer upp av sig självt. Det blir tjockare plantor och det kräver ingen plats inomhus.

Jag har gjort hål i mina lådor och i locken. Jorden jag använder mig av är 1. planteringsjrd/pjord i botten och vattnar

sedan blandar jag i 2. perlite i såjord som jag lägger ett tunt lager 3. Sedan är det dags för fröna och vilka sorter skriver jag här nedan. 4. När fröna ligger i så lägger jag ett till tunt lager med såjord/perlite och 5. överst strör jag på vermiculite.

Perlite gör jorden poösare och luftigare och vermiculite bevarar jordens fuktighet bättre.

Soter av blommor som jag läst mig till och som man kan kallså är tex;

Zinnia, solros, rosenskära, jätteverbena, blåklint, vallmo, lejongap, vädd

Locken får stå på ett tag men kommer tas av framöver. Kommer det snö kan man lägga lite på jorden och sedan ska detta planteras ut i slutet av maj. Ställ lådorna på en skyddad och skuggig plats.

Ja det är lite hur jag gör och förra året lyckades jag med en del , men i år testar jag mer. Nu längtar man se allt gro.

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

5 reaktioner på ”Kallså eller kallsådd”

  1. Tack för en otroligt tydlig beskrivning! 🙂 Jag har precis borrat klart i mina lådor så nu är det dags för mig att så, kör 50 kallsådd och 50 inne längre fram utifall att kallsådden inte vill ta sig 😀

    1. Hej

      Det är en blomma som jag köpt på en blomsteraffär så det är inget jag odlat själv, vet tyvärr inte vad den heter. Kram Lotta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *