Då blir det mörkt

Reklam bixia

Vi har ju haft strömavbrott här några gånger och då kan jag lova att det blir mörkt, helst på vintern. Då blir det att tända ljus, elda brasa och värma sig så gott man kan. Elnätet har blivit bättre med åren men förr hade vi mycket strömavbrott och fick sova framför brasa.

Jag tänkte dela med mig av lite tips att tänka på om ni får strömavbrott hemma hos er i samarbete med Bixia.

Om du får strömavbrott

Kontrollera säkringar och jordfelsbrytare, kontrollera om grannarna har ström och felanmäl strömavbrottet till ditt elnätsföretag

Proppskåp

Om du har ett gammalt proppskåp innehåller det säkringar ( proppar) som ska skydda för överbelastning. Om du har flera apparater igång samtidigt, kan en eller flera säkringar gå sönder. Då bryts strömmen och du kan behöva byta en propp.

Har du en modernare elcentral med automatsäkringar? Återställ säkringen genom att slå av dina apparater och tryck upp den säkringsknapp som fallit ner. Om automatsäkringen inte går att återställa behöver du byta ut den.

Jordfelsbrytare

 De flesta elcentraler finns även en jordfelsbrytare. Den känner av om någonting är fel i elsystemet och stänger då av strömmen. Om din jordfelsbrytare löst ut, prova att slå tillbaka den i tillslaget läge. Det gör du genom att trycka upp knappen som fallit ner. Löser den inte ut igen tyder det på en tillfällig störning som var övergående. Inträffar det igen bör du kontakta en elinstallatör.

Ersättning

Har du drabbats av ett sammanhängande strömavbrott i minst 12 timmar? Då kan du ha rätt till avbrottsersättning från ditt elnätsföretag. Ersättningen är 12,5 procent av din årliga nätkostnad – men minst tusen kronor. Ersättningen ökar sedan för varje påbörjad 24-timmarsperiod. Du kan läsa mer om ersättningar här

Bra att ha hemma
 • Stearinljus och värmeljus
 • Tändstickor och tändare
 • Batterier och ficklampa
 • Powerbank till dator, mobiltelefon med mera
 • Extra säkringar
 • Batteri eller solcellsdriven radio
 • Stormkök

Det sista att tänka på är att håll kyl och frys stängt. Vrid av alla vattenkranar och stäng av elementen om du har elvärme. På så sätt undviker du maximal belastning på elnätet när strömmen kommer tillbaka. Släpp inte ut värme i onödan och tappa upp vatten.

Du kan läsa mer om strömavbrott HÄR och effekt och kapacitetsbrist HÄR

Ha det så fint!

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

2 reaktioner på ”Då blir det mörkt”

 1. Elaine eriksson

  Hej. Det är bra att alltid ha en dunk vatten också. Det vattnet bör man komma ihåg att byta då och då. Tack för mig

 2. Frun och jag var med fem andra par och spelade golf på Hökensås golfbana. Vi bodde över i ett hus kallat Krumpekullen. Mitt i natten börja det pipa. Jag flög upp och letade efter strömbrytaren. Inget ljus. Någon hade en ficklampa. Vi for runt och letade proppskåp överallt. Även i källaren. Inga trasiga säkringar. Vi gick då och lade oss. Efter något timme blev det ljust i rummen. Då kom strömmen tillbaka. När vi pratade med receptionen fick vi reda på att det ofta var strömavbrott i Hökensås. Vi återkom till golfbanan flera gånger utan något strömavbrott. Ett kul minne när 10 oroliga personer vimsade runt i ett litet hus i bara kalsingar och trosor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *