Hairtalk och cancer

Bilder från mobilen
Idag for vi Stockholm för Elin fick möjlighet att sitta hårmodell för hairtalk när de skulle utbilda frisörer i hairtalk och hairware. Hon har väntat på det så länge och nu var det äntligen dags och håret hade växt ut tillräckligt mycket.
För Elin betyder håret väldigt mycket, det är en stor del av hennes identitet och självkänsla som suttit i det och när cancern kom så blev hon rädd för att först dö och sedan fick hon se sig själv sjuk under en lång tid när kroppen trycktes ner.  Att se sig själv i spegeln när man är 16 år ( nu fyller hon snart 18 år ) och inte känna igen sig själv har varit tufft. Det är i den åldern man söker mycket vem man är och alla som har ungdomar i högstadiet vet att klimatet kan vara ganska hårt.
1 månad innan Elin blev sjuk
Gammal jacka och väska
4 månader efter Elin blev sjuk
Även om Elin är en trygg person som vågat visa sig i alla möjliga situationer när hon varit utan hår, haft mössa, eller peruk så har såklart längtat efter att få vara bara hon. Överallt när vi varit borta under hennes sjukdom så har människor tittat på henne. För att hon är svullen, inte har ögonfransar och ögonbryn, för att hon inte haft hår, eller att hon suttit i rullstol osv.
När Elin började på gymnasiet så hade hon först mössa, sedan har hon använt peruken men den har inte varit skön och svår att hålla fin. Peruk tovar sig gärna, den ser inte så äkta ut, den kliar, man tappar den på gympan, hon kan inte simma med den osv.
Jag tycker hon är så söt i den här korta frisyren men Elin förknippar den med hennes sjukdom och gillar den inte alls. Så att äntligen få hairtalk har varit en dröm länge efter hon prövat två månader i somras och idag var det äntligen dags.
Först sätter man själva hairtalken med tejp och sedan sätter man fast en hätta högst upp som heter hairware. Elin fick sitta där framme och visa alla frisörer och berätta om sin historia. Om man har cancer så kan man ansöka om hårbidrag i landstinget, i Linköping får man 6000 kr om året till peruk eller hår osv men tyvärr har ingen butik med hairtalk anslutit sig till det. En peruk kostar ca 10000 kr så man får lägga mycket pengar själv. hairtalk och hairware kostar ca 10000-12000 kr och sedan kostar det att gå och sätta om det varje månad.
När vi var klara gick en väldigt glad tjej ut med sitt fina hår och att se lyckan i hennes ögon gläder en mamma.
Vi fortsatte dagen på stan. Det blev lunch och lite shopping. Jag handlade faktiskt ingenting som vanligt när jag är i Stockholm.
Mitt hår hann tyvärr inte tjejerna med idag, men jag ska boka en tid i Linköping istället och fixa mitt där.
Nu ska jag sätta mig att se sista delen av Mandelmanns trädgård 🙂
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

17 reaktioner på ”Hairtalk och cancer”

 1. Elin är fin även i sitt korta hår, men jag kan förstå att hon känner sig mer som sig själv i det långa. Mycket är tufft med en cancerbehandling, men jag kan tänka mig att det är fruktansvärt att inte känna igen sig själv. Så härligt att det finns denna möjlighet idag!
  Kram

 2. Så härligt att se lystern i Elins hela uppenbarelse! Och hur mycket fin vi kan tycka hon är i sitt korta hår (alltså en kort frisyr är i så klädsamt och tar fram ansiktet) så är hennes känsla det som räknas. Åh jag vet precis hur det känns! Jag var en vuxen, sansad kvinna och accepterade att förlora håret, men inte mer än så. Nu är det bara ett minne som är förenat med tacksamhet. Kram på er och ha det toppen i helgen!

 3. Fina Elin💗 Är så fin med det korta håret, men förstår ju att hon vill ha sitt fina långa hår som hom hade innan hon blev sjuk. Ser ju hur viktigt det är för våra flickor, kläder, smink, att fixa håret och allt sådant som ger dem en identitet och betyder så mycket för dem. År ju så för oss alla, vi vill trivas med vårt utseende och oss själva. Kram

 4. Hej!ville bara säga att jag oxå fått hårbidrag från landstinget pga kemiskt håravfall efter en medicin jag fick ordinerad. Jag får välja vilken salong jag vill o de skickar fakturan till landstinget. Jag tappade ca 80% av mitt hår så har gått o satt i hairtalk sedan dess. Allt över 6000 betalar jag själv, mvh sandra

 5. Elin är fin även i sitt korta hår, men jag kan förstå att hon känner sig mer som sig själv i det långa. Mycket är tufft med en cancerbehandling, men jag kan tänka mig att det är fruktansvärt att inte känna igen sig själv. Så härligt att det finns denna möjlighet idag!
  Kram

 6. Vad snyggt det blev med Elins nya hår!!! Hon är dock modellsnygg i kort hår också!!! Ni är som två modeller båda två!
  Är det svårt att sätta fast hättan ( hairware )? Klarar Elin det själv eller behövs hjälp varje gång? Sitter den stadigt vid blåst?
  Tar hon av hättan om hon har mössa?
  Nyfiken och vill veta då jag själv beställt tid för ny frilla efter cancer…
  Kram Maria

 7. Men herregud vad fint det blev! Så snyggt! Måste säga att det är få som ser så bra ut i kort hår som hon gör, men naturligtvis måste man ju trivas o känna sig trygg 🙂
  Vilken härlig förebild din tjej är. Hon lyste upp min gråa dag :):)
  Kram Annette

 8. Åh att vi inte har tänkt på hairtalks! Min dotter återhämtar sig från sin cancer (slutade cyt, strålning och kortison i augusti 2017) och har inte känt igen sig i sitt korta hår alls och tyckt att hon är ful (ont i mammahjärtat!)så det här måste vi ju prova! Tack för tipset!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *