Idag har jag bakat två sorters matbröd, jag ska försöka att ha det som rutin att baka matbröd en gång i veckan. Jag älskar ju egentligen att baka bröd, men vill inte göra det för ofta för jag har haft svårt med socker ( bakverk, bullar osv) men nu är mitt sockersug borta sedan fler år tillbaka och matbröd är inget som jag äter själv men jag vill gärna ge min familj. Bra mat är något vi försöker tänka på i vår vardag, så hembakat bröd lite oftare.
Här kommer recepet på detta bröd.
50 g smör
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
1-2 tsk salt
6 dl ekologisk rågsikt
ca 7 dl ekologisk vetemjöl
Smält matfettet i en kastrull. Häll i vätskan och värm till 37 grader (fingervarmt) . Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, rågmöl och ca 5 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig. tillsätt ytterligare 1 dl mjöl om det behövs men spar minst 1 dl till utbakningen.
Jäs degen övertäckt av en bakduk ca 30 min. Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma ca 25 stycken bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min med bakduk och grädda sedan i ugnen i 250 grader i 10 min.
Lycka till med dina bullar!
Kram Lotta
Egen bakad bröd är verkligen super gott! Ha en fin vecka.