Här kommer ett av mina brödrecept på förfrågan. Ett jätte gott bröd på småfranska..men som jag även använder som brytbröd.
Ingredienser:50 g jäst, 5 dl ljummet vatten, 50 g smör el. margarin, 1-1½ tsk salt, 1/4 dl socker (för jäsning) ca 12 dl vetemjöl
Pensling och garnering:Uppvispat ägg, Vallmofrö el. sesamfrö eller annat frö
Beskrivning:Rör ut jästen i sockret och tillsätt vattnet. Smält matfettet och blanda i det tillsammans med saltet. Arbeta in mjölet, degen ska vara något kladdig. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Knåda degen väl. Dela den i 24 lika stora bitar. Rulla varje bit i händerna till små bollar. Låt dem jäsa en liten stund. Pensla dem sedan med det uppvispade ägget och strö över garneringen (kan uteslutas). Grädda i 225-250° mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Jag bakar dubbelsats i min Kitchen Aid som rymmer 4.8 l. Om man låter degen jäsa i buken så rinner nästan degen över…hi, hi..det har jag fått erfara några gånger..Kom ihåg att degen ska vara kladdig när den jäser och så tar du i mer mjöl när du bakar ut dem. Lätta och super goda
Tack för det! ska försöka baka ditt recept till helgen nu!>>Ha det gott!>Kram Erika
Undrar om jag ska dra fram den gamla assistenten 🙂>Den är orange, och inge vacker att se på, som din. Men jobba kan den 😛 (undrar on det är antikvärde på den, hihi..)>Tack för receptet!>>Du är så flitig med dina inlägg, så jag hinner inte med 😀>>Ha en fin alla hjärtans-helg!!>Kramar / Hanna
Tack för ett bra recept! Jag har en receptmapp där jag sparar tips på godsaker från bloggen, börjar bli några stycken nu 🙂>>Min KiA ska få knåda pizzadeg idag ;)Mums för hembakad pizza på dinkelmjöl.>>Kram
Det lät gott, kanske det blir baka av ikväll.. >Trevlig helg,>kramelikram Sofie
Kul att se ditt resultat från baket…Gäspar lika mycket nu= konstant trötthet….Jätte fina bilder som vanligt…>>Kramkram Anne
Ser jättegoda ut.>Kram Åsa
Ser vrålgott ut, hihi, surprise när degen väller över kan jag tänka mig 😀>>kram
Å så gott det ser ut 🙂