Småfranska

 
 
 
Här kommer ett av mina brödrecept på förfrågan. Ett jätte gott bröd på småfranska..men som jag även använder som brytbröd.

Ingredienser:50 g jäst, 5 dl ljummet vatten, 50 g smör el. margarin, 1-1½ tsk salt, 1/4 dl socker (för jäsning) ca 12 dl vetemjöl

Pensling och garnering:Uppvispat ägg, Vallmofrö el. sesamfrö eller annat frö

Beskrivning:Rör ut jästen i sockret och tillsätt vattnet. Smält matfettet och blanda i det tillsammans med saltet. Arbeta in mjölet, degen ska vara något kladdig. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Knåda degen väl. Dela den i 24 lika stora bitar. Rulla varje bit i händerna till små bollar. Låt dem jäsa en liten stund. Pensla dem sedan med det uppvispade ägget och strö över garneringen (kan uteslutas). Grädda i 225-250° mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt dem kallna på galler under bakduk.

 

 
Jag bakar dubbelsats i min Kitchen Aid  som rymmer 4.8 l. Om man låter degen jäsa i buken så rinner nästan degen över…hi, hi..det har jag fått erfara några gånger..Kom ihåg att degen ska vara kladdig när den jäser och så tar du i mer mjöl när du bakar ut dem. Lätta och super goda
 
Lycka till

Mer bakning hittar du här om du scrollar 

Kram / Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

8 reaktioner på ”Småfranska”

  1. Undrar om jag ska dra fram den gamla assistenten 🙂Den är orange, och inge vacker att se på, som din. Men jobba kan den 😛 (undrar on det är antikvärde på den, hihi..)Tack för receptet!Du är så flitig med dina inlägg, så jag hinner inte med 😀Ha en fin alla hjärtans-helg!!Kramar / Hanna

  2. Tack för ett bra recept! Jag har en receptmapp där jag sparar tips på godsaker från bloggen, börjar bli några stycken nu 🙂Min KiA ska få knåda pizzadeg idag ;)Mums för hembakad pizza på dinkelmjöl.Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *