Solel

Reklam för BIXIA

Det är ju högsäsong för solel just nu hälsar Bixia. Intresset med att minska sina elpriser kombinerat med höga elpriser gör att intresset är rekordstort. Det är mycket att tänka på när man ska installera solceller . Mer information om det hittar du HÄR

Här är några saker att ha koll på innan du installera:

  • Bygglov (Sedan 1 augusti 2018 krävs inget bygglov för byggnader inom ett detaljplanelagt område, så länge solcellerna följer takets riktning. Däremot krävs bygglov om fastigheten är K-märkt samt om anläggningen är tänkt att vinklas i en annan lutning än taket. Även vid placering på fasaden är bygglov nödvändigt)
  • Skatt på solenergi Här gäller olika regler beroende på om solcellerna installeras på en privat bostad eller på en fastighet som ingår i en näringsverksamhet. Vid installation på din privata bostad är det enbart din inkomstskatt som påverkas. Förutsättningen är att anläggningens toppeffekt är lägre än 255 KW, vilken den mest troligt är. Är toppeffekten högre än så behöver du betala en energiskatt på el.
  • Drift och underhåll Som anläggningsinnehavare ansvarar du för drift och underhåll av din solcellsanläggning. Anvisningar får du av elföretaget som utfört installationen. Försäkra dig om att all sådan dokumentation följer med köpet då du ska kunna erbjuda den till det företag som i efterhand utför eventuell skötsel av anläggningen.

Med det sagt är solpaneler är så gott som underhållsfria. Det beror på att det inte finns några rörliga delar som kräver underhåll eller lätt kan gå sönder. Du behöver heller inte tillföra något bränsle och slipper därmed utsläpp, ljud och lukt.

Har du möjlighet kan du ju även sälja solel som blir över. Den elen kallas överskottsel och mer om det kan du läsa HÄR.

Bixia hälsar att alla som är intresserade av solsellanläggning hemma kan kontakta dem på tele eller mail HÄR

Ha en fin dag 🌺

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *