Godaste semlorna

De här semlorna tar lite tid att baka men är det godaste jag bakat. Kan verkligen rekommenderas. Vi äter utan mandelmassa och har hjortronsylt istället för Kalle tål inte nötter.

Receptet är från Fridas Bakblogg

Semlor, 36 st:

Deg:
5 dl kall standardmjölk
50 g jäst
1100 g vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
150 g strösocker
2 msk mortlade kardemummakärnor
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
+ 1 ägg att pensla med

Mandelmassa:
200 g sötmandel
2 dl florsocker
1 äggvita
2 msk vatten

Topping:
5 dl vispgrädde
1 nypa vaniljpulver

Gör så här:

  1. Bulldeg: Blanda mjölk och jäst i en bunke (gärna den till din assistent om du har en sådan). Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan resterande ingredienser.
  2. Arbeta ihop en smidig deg, 15-20 minuter i maskin eller lika länge aktivt knådande för hand. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk.
  3. Dela degan i 36 jämnstora delar. Rulla varje bit till en tight boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca. 2 timmar – tills de nått dubbel storlek. Gör mandelmassan under tiden.
  4. Mandelmassa: Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna tills de fått en lite mörkare färg. Rör hela tiden för att minska risken för brända mandlar. Tag av från värmen och häll ner dem i din matberedare. Mixa tills det blivit lite grovmixat mandelmjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en fin massa. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om du önskar en lösare konsistens. Låt stå.
  5. Sätt ugnen på 220°c över/undervärme och pensla bullarna med uppvispat ägg.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått fin färg både på ytan och undersidan (lyft en bulle med en stekspade och kika).
  7. Tag ut bullarna och låt svalna helt.
  8. Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp, vispa långsamt så att grädden blir riktigt fluffig. Häll ner grädden i en spritspåse med eller utan tyll.
  9. Klipp upp semlorna och fyll dem med mandelmassan. Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra till sist över lite florsocker.

Ikväll har vi ätit fiskgratäng och ärtor, mums så gott. Jag skulle gärna vilja ha en sådan HÄR att göra sallad med. Skiva grönsaker osv vi har bara en sådan HÄR och de är ju livsfarliga om man inte tänker sig för. Jag kan bara laga mat om jag har recept, är dålig på att kryddor osv men Kalle är grym. Försöker i alla fall bli bättre på det men älskar att baka.

Idag tipsar jag om supersöta muggar HÄR och HÄR

Fin kväll

Kram Lotta

Fina klänningar

HÄR HÄR och HÄR

Från Boozt

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *