Kastanjestaket

Staket är från Skandinaviska Områderskydd som jag också ska fota miljö- och monteringsbilder  till under året

I helgen har vi satt upp kastanjestaketet som jag tänkte berätta lite om. Jag har sett många sådana här staket genom alla de reportage i trädgårdar som jag fotat och själv drömt om att någon gång sätta upp ett sånt. Hemma hade det gått åt så mycket staket, men här blev det en möjlighet att rama in på en mindre yta.

Staketet finns i många olika höjder, vi har valt 1 meter, samma höjd som grinden. Staketet är inte köpt för att hindra råddjur för då behöver man nästan ha lite högre utan för att göra det som ett rum och förhoppningsvis hindrar det något djur också. Vi kommer ha öppet vid gräsmattan och ut mot sjön så om djur vill ta sig in så kan de det.
Här kommer en liten beskrivning hur man gör:
Vi började mäta ut för stolpar genom att sätta upp pinnar och ett band för att få det rakt. Sedan var det bara att slå ner stolparna och se till att de stod rakt med ett vattenpass. Vi sparade lite av stolpen på höjden som vi sedan kommer kapa av för att få samma höjd på alla stolpar.
Stolparna sätter man ca 2-2.5 meter avstånd. Vi hade 1.9 m hos oss som blev ett bra avstånd. Marken runt vår odling är blöt för det rinner upp i från berget, inte från sjön. Vi har styrt om det vattnet nu så det kommer kunna torka upp här, men hos oss var marken mjuk.
Kastanjestaket köper man färdigt på rullar. Vi har valt det täta, som är lite dyrare för jag tycker det är finast. Vårat staket är 1 meter högt och finns HÄR stolparnas storlek är kastanj Ø8-10/180 cm och finns HÄR.
Vi rullade ut staketet och spikade fast det med märlor. Man kan säkert fästa det på olika sätt men märlor fungerade bra.
Grinden HÄR valde vi att sätta med den fina sidan inåt för vi kommer de den sedan 90% av tiden . Den är fin på utsidan också men jag fotar så mycket bilder så jag vill se denna snygga sidan mest. Det gör man som man vill såklart. Gångjärn till grinden hittar du HÄR och HÄR.
Nu behöver vi jämna marken lite under staketet med makadam så det inte hänger så mycket på vissa ställen och ser jämnare ut, men sedan behöver man inte göra någonting mer. Staketet blir ljusgrå med tiden av vind, sol och regn.
Nu har odlingdelen i stugan fått ett rum. Vi började med makadam, jag har kört väldigt många kärror, sedan duk, hål för odlingslådor m.m
I veckan ska jag fortsätta att köra grus och göra fint här och snart kan vi sätta lite växter, kryddor och odla och skaffa självbevattningssystem så det klarar sig av sig självt.
Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

8 reaktioner på ”Kastanjestaket”

  1. Men åhh…så fint ni har det!
    Älskar Kastanjestaket!
    Visst oroar man sej för sjukdom och ekonomi dessa dagar. Jag är mest orolig för mina gamla föräldrar. Pappa som har hjärtsvikt och är 85 år. Sen såklart oroar man sej för om de vuxna barnen ska bli sjuka.
    Men jag tänker som du, att aktivera sej och göra saker man tycker om.
    Man gör sitt bästa och försöker ta en dag i taget.
    Händer det hemska saker så klarar man av det också.
    Ha en fortsatt härlig söndag 💕

    1. Hej, ja visst är det oron över sina föräldrar som är det värsta. Min mamma tillhör också högrisk. Vi får hoppas det går åt rätt håll så fort som möjligt. Kram Lotta 💕

  2. Hej!
    Kanske har du berättat och jag missat, men vart tog det andra, lägre staketet vägen? Det som du skulle sätta finsidan inåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *