Jag var sugen på att baka igår och fyllde på med lite bröd till familjen och mig. Det blev rågbullar till familjen, enkla och lätta att göra och jag använde både vanlig plåt och muffinsplåt. Om man vill använda muffinsplåt så smöra formarna först.
ca 25 bullar, men jag fick under 20 st som gjorde lite större
50 gram smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1-2 tsk salt
6 dl ekologisk rågsikt
ca 7 dl ekologiskt vetemjöl
Smält matfettet i en kastrull. Häll i vätskan och värm till +37 grader. Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, rågsikt och 5 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig, ca 4 min med maskin eller 8 min förhand. Spar minst 1 dl mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min
Arbeta först ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Rulla till små bullar och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper eller smord muffinsform. Jäs i 30 min. Grädda i mitten på ugnen i 250 grader i ca 10 min.
Kram Lotta
💗
Vad gott. Alltid gott med hembakat!