Äppelmos&äppeldricka med assistent

 
Min dotter
Har doftat underbart i vårt uterum idag. Vi har gjort äppelmos i min nya assistent från ankarsrum finns att köpa hos Bagaren & kocken. En liten söt snorig dotter ville vara med och hjälpa till och även pappa i huset. Detta är fullkomlig avkoppling för mig..jag älskar att pyssla med sådana här saker.
 

 
Äpplena fick först bada för att bli rena.


Utekök

Här är jag:-)
 
 
Sedan skar vi äpplena i halvor och fjärddelar. La dem i saftmajan tillsammans med en bit kanel och lät dem ångas mjuka. Bjuder på en osylad bild på Lotta idag..visst ser jag väl söt ut i mitt nya förkläde.
 
 
Att använda denna assistent orginal från ankarsrum ( f.d elextrolux) är rena glädjen..åå vad jag är glad över att jag fått den. Ut kommer moset på ett ställe och på ett annat ställe samlas skruttet.

Vi har även bakat limpor med den och det går att göra dubbelsats vilket är toppen. Det som jag personligen känner är väl att vispen är lite krånligare och att det är många delar att hålla reda på om man jämför med KA…men å andra sidan har denna maskin så många användningsområden och andra fördelar.

Fantasin är fri *ler*


Designmässigt så känner jag att den är kanske inte lika snygg som KA ..men när man väl bakar med den så går den som en gud. Tyst skön motor och med timer..vilket är kanon. Så båda assistenten från ankarsrum och Kitchen Aid har sina för och nackdelar…det är hugget som stycket om man säger så. KA är tråkig på så sätt att två satser bröd eller bullar fungerar inte och att det sätter sig gärna på kanterna i bunken.

 
 
…vidare så hällde vi upp moset i en skål och smaksatte med socker..så som man själv önskar. Vi hade även i lite atamon utspätt med vatten för att det ska hålla lite längre i kylskåpet. En del mos frös vi även ner i påsar. Burkarna är diskade, värmda och sköljda med atamon.

 
Av de ångade äpplena rann det ner saft i behållaren och det blev en flaska äppeldricka..mums så gott.
 


Visst blir man lite extra stolt när man ser allt gott som man kan göra själv och samtidigt ha kul. Nu väntar skogen på mig och jag vill ut och plocka lingon..har sett att det finns gott om dem.

Tack alla ni som skickar mail och kommentarer..ni förgyller min dag. Tveka inte att kontakta mig om du undrar över något..jag blir alltid glad.. och försöker alltid att svara så fort jag kan.

Ha en skön kväll

 

 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

38 reaktioner på ”Äppelmos&äppeldricka med assistent”

 1. Vad gott det ser ut! Jag vill plantera äppleträd så att jag också kan göra mos! När jag var liten hade vi bara hemgjort äpplemos, hela året. Gott!!
  Kul att det gick så bra igår. Ska bli kul att få se reportaget ngn gång framöver!
  Ha en bra helg!
  Kram

 2. Vilka superfina äppelkokarbilder! Underbara! Jättefint förkläde oxå! Så kul med fotograf och stylist hemma hos er! Det kommer alltså ett reportage från er snart då?! Skoj! Trevlig helg! 🙂

 3. Vilken mysig dag ni har haft! Det är inget som går upp mot att få göra såna här projekt tillsammans med sin familj =)
  Jättehärliga bilder oxå.

  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram!

 4. Vilka underbara vackra bilder!Äppelmos är så gott!Jag skulle kunna sitta och titta på dessa hur länge som helst. Ska bli kul att se även era sommarbilder i någon tidning. Det blev nog superfint!
  Kram Sanna

 5. Hej Lotta!
  Har bakat lite glutenfria muffins med äppleskivor i idag och kokat kräm på en del äpplen.
  Jag blir så sugen på att göra äpplemos också när jag ser dina helt otroligt, underbara, ljuvliga äpple-bilder!
  Njut och ha det skönt!
  Kram Jeanette H.

 6. När jag läser detta inlägg så känner jag mig ganska nöjd med min gamla assisten från Electrolux även om den inte är lika snygg som KA:n!:)
  Tänker också göra äpplemos senare i höst. Nu finns inte tiden så äpplena behöver inte mogna riktigt än!:)
  Kram

 7. Hej raring! Vad mysigt ni har haft tillsammans, som i gamla tider, fast du vad jag drog på smilbanden åt en av bilderna…!
  Är sååå trött efter en heldag som loppisgeneral, nu förstår jag hur du känner dig efter en dag med reportage!

  Stor kram
  Lena

 8. Vilka fantastiskt fina bilder från gårdagen och dagens fix med äppelmos. Så mysigt att göra det tillsammans med familjen. Tack för all inspiration du ger mig… i morgon blir det till att göra äppelmos;-)

  Kramar Moa

 9. Ser ju väldigt gott ut. Håller med dig att det är ju betydligt godare att göra egen sylt och saft.Vi har inte så mycket äpplen så någon egen mos blir det inte. Får hoppas att det kommer lite från mina föräldrar.

  Ha en fortsatt bra helg!
  Kram Ullis

 10. Whhii, vilka makalöst fina bilder, blir bara glad av att titta på dom.
  Kul att hela familjen hjälps åt =).

  Har oxå en gammal assisten fr. Elextrolux, fått av Svärmor.
  Hon tyckte inte den skulle släpas fram & tebax mellan jaktdagarna, då det mals en del, så hon köpte sig en ny.
  Superbra, önskade bara jag hade orken att använda den mer !

  Önskar dig & de dina en skön Söndag .
  Kram Nettan

 11. Hej Lotta.
  Har missat massor av underbara inlägg ser jag.
  Ville bara kika in och säga hej och att jag är hemma igen. Ska försöka läsa i fatt i morgon.
  Hoppas allt är bra med dig och din familj.
  Massor kramar Lina

 12. Hej Lotta!
  Vad söta ni är både du o dottern!

  Det är en fröjd att sitta här o se alla dina vackra bilder, ditt utekök är såå fint o vad snygga grejer du har där:)

  Ha en skön söndag,

  kramis Jenny

 13. Men så duktiga ni har varit, det är ju precis så man ska göra ta till vara på det som naturen bjuder.
  Underbara bilder och vad spännande att få se bilderna från reportaget sedan, såg lite farligt ut när fotografen balanserade på poolkanten medan han fotade…
  Kram Anna

 14. Hej Lotta!
  Vad mycket roligt ni får vara med om hela familjen. Såg de fina bilderna från reportaget. Det kommer bli ett mysigt reportage.
  Härligt med hemgjord äppelmos, det brukar mamma göra och komma med. Jag kanske ska prova själv, jag har ju samma assistent som du, men lite äldre…den är så himla bra.
  Läckra bilder måste jag skriva:-) Jag och några tjejer ska ha loppis på hennes gård idag, ska bli kul att prova. Det är första gången. Vi ska även ha café, där våra döttrar står och säljer vårt hembakta bröd. Jag gjorde naturligtvis Leilas cup cakes:-)
  ha en fin söndag!
  Kram Susanne

 15. Åh tack för tipset, då ska jag kika i den! Det är jättekul att läsa om dina jämförelser mellan maskinerna, jag precis som du tycker att KA är så mycket snyggare men att den är dålig på att få med det som sitter på kanterna av bunken. Jag har inte haft min läge, bara sen i mars men igår pajade den…. Skulle baka bröd till kräftskivan och mitt i knådningen slutade den funka, den låter men driver inte runt…. Fy va arg jag blev! Ringde till Bagaren & Kocken men fick inget svar så nu väntar jag på mailsvar vad jag ska göra. Vill ju inte vara utan maskin, så mycket jag vill baka….

 16. Åh tack för tipset, då ska jag kika i den! Det är jättekul att läsa om dina jämförelser mellan maskinerna, jag precis som du tycker att KA är så mycket snyggare men att den är dålig på att få med det som sitter på kanterna av bunken. Jag har inte haft min läge, bara sen i mars men igår pajade den…. Skulle baka bröd till kräftskivan och mitt i knådningen slutade den funka, den låter men driver inte runt…. Fy va arg jag blev! Ringde till Bagaren & Kocken men fick inget svar så nu väntar jag på mailsvar vad jag ska göra. Vill ju inte vara utan maskin, så mycket jag vill baka….

 17. Du har så fint och du är så duktig på att ta vackra bilder så att man blir riktigt sugen på att börja pyssla.
  Du är jättefin i ditt förkläde från Nyblom o Kollén.
  Ha en bra söndag!
  Kram/Maria

 18. Vad mysigt ni ser ut att ha tillsammans. Ditt utekök är såå fint med massor av fina saker.

  En av bilderna fick mig att skratta högt, jag tror du vet vilken 🙂

  Kram Ulrica

 19. Oj vilket läckert äppelinlägg med så många fina bilder!! Och va fina ni är äppelmakare, både stora och små!!

  Ditt utekök kan ju bara dö för och de där korgarna som du vet jag suktat efter länge….

  Söndagshälsningar!!!

 20. Vad gott det ser ut!! Mysigt att hålla på i uteköket 🙂
  Själv var jag tvungen att ta reda på ungefär 20 liter bär igår… våran 'extrafrys' hade stått öppen, så allt hade tinat! Inte alls vad jag hade tid med :S
  Men nu börjar matkällaren bli full med sylt och saft 😉
  tillbaka till städningen nu…
  Ha'de!
  Kram Hanna

 21. Underbart söta mor och dotter! Vilka bilder! Först en bystig förklädesbild och sen en bild av något sannerligen svårtolkat. Eller egentligen så fattar till och med jag vad det är men lite porrig var den ändå.;)Du ser, jag har inga stora krav direkt.

  Kramis Lisa

 22. Hej! Vad gott det ser ut, och extra trevligt när man har kökshjälp. Ditt utekök är så underbart och så många fina kökssaker du har. Hihi* fantasin hänger fortfarande med 🙂

  Ha det gott! kram

 23. Jag har en sådan Electrolux hushållsassistent sedan 1971. Så dom är seglivade. Dessförinnan vet jag att min mamma hade en sådan i hur många år som helst – tror hon faktiskt hade den allra första upplagan. På den tiden var själva maskinen lite gulaktig. Och bröddegar har jag gjort i massor, men det roligaste är nog att göra äppelmos. Kan det bli enklare. Fast jag brukar lägga äppelklyftorna på långpannan med en gnutta vatten och mjukar till dem en stund i ugnen. När jag var yngre malde jag t o m köttfärs själv. Nu maler jag bara nötter och mandel.
  En helt otroligt bra maskin som jag absolut inte skulle vilja vara utan.
  Lycka till med ditt fortsatta hushållsarbete med assistenten!
  Kram Bodil

 24. Hej sötnos! Vilka fina bilder och vad mumsigt det ser ut med alla äpplen och äppelmoset. En fröjd för ögat!:-) Vi måste ses snart känner jag!! Kraam Sofia

 25. Hej Lotta! Vilka härligt inspirerande äpplebilder, det riktigt vattnas i mun. Det är ju otroligt vad mycket gott man kan göra av dessa härligheter. Har i våras planterat ett träd själv men det lär nog dröja ett par år innan jag kan skörda.

  mvh tessan

 26. Vilka vackra göra mos foton….blir så sugen på att göra mos…ska det…måste vänta in äpplena lite
  Haaa ha ja den där lite suspekta bilden satt jag och tittade en stund på…det fotot plockar jag bort från vackra fotot meningen…
  kram Anne-Lee

 27. Hej! Det där är nog den vackraste äppelmos jag någonsin sett! Vilken färg!! Visst är det roligt att ta rätt på vad naturen har att dela med sig av. När barnen var små kokade jag alltid egen saft, egen äppelmos, gelé, lingonsylt. Nu har vi byggt nytt hus och har nyplanterade äppelträd så nu får jag vänta några år innan jag kan få mosa till det igen!
  Du är otroligt duktig på att arrangera och ta vackra fotografier! För att inte tala om vilket vackert kök du har!!
  Kram, Marita

 28. Hej!
  Tänk vad jag förvånad jag blev när jag såg din nya assistent. En ny och fräsch variant på min gamla Electrolux. Jag är säkert lika glad för min som du är för din trots att jag haft den i 33 år (hoppsan så länge!). Jag fick den i 25-årspresent när jag hade mina äldsta barn riktigt små. Den var till stor hjälp och det var jätteroligt att baka med den. Det tycker jag fortfarande efter alla år, men jag har även gjort äpplemos och leverkorv bl.a. Du kommer att ha glädje av den i många år framöver det är jag säker på. Min är ”tjusigt” orange men vad gör det, jag har en vit hätta över den, för framme ska den stå annars blir den inte använd. Lite chockad bev jag över priset, för ett par år sen var priset mindre än hälften av idag. Lycka till med din nya maskin.
  Kramar från Karin i Malmö

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *