Vi kom ut på en lång promenad idag och det var så skönt. Solen tittade fram och det glänste på isen över sjön. Pettson har blir så lycklig när han får springa i skogen och har så mycket energi.
Att vara ute i naturen ger mig så mycket glädje. Det är ett sätt att fylla på med massa må bra hormoner och helst den här tiden när det är lite grått ute.
Vi hade med oss varsin semla med hjortronsylt. Kalle tål inte nötter så då blir det att vi fyller med annat och hemmagjord hjortronsylt är mums.
Här kommer receptet på riktigt bra semlor, receptet är från Fridas bakblogg
Semlor, 20 st:
Deg:
5 dl rumsvarm standardmjölk
50 g jäst
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
2 rumsvarma ägg
1 msk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
14 dl vetemjöl special
0.5 tsk salt
+ 1 ägg att pensla med
Mandelmassa:
200 g sötmandel
2 dl florsocker
2 äggvitor
2 msk vatten
Topping:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
Gör så här:
- Bulldeg: Blanda mjölk och jäst i en bunke (gärna den till din assistent om du har en sådan). Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan resterande ingredienser.
- Arbeta ihop en smidig deg, 5 minuter i maskin eller 10 minuter aktivt knådande för hand. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk.
- Dela degan i 20 jämnstora delar. Rulla varje bit till en tight boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca. 2 timmar – tills de nått dubbel storlek. Gör mandelmassan under tiden.
- Mandelmassa: Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna tills de fått en lite mörkare färg. Rör hela tiden för att minska risken för brända mandlar. Tag av från värmen och häll ner dem i din matberedare. Mixa tills det blivit lite grovmixat mandelmjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en fin massa. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om du önskar en lösare konsistens. Låt stå.
- Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått fin färg både på ytan och undersidan (lyft en bulle med en stekspade och kika).
- Tag ut bullarna och låt svalna helt.
- Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp, vispa långsamt så att grädden blir riktigt fluffig. Häll ner grädden i en spritspåse med eller utan tyll.
- Klipp upp semlorna och fyll dem med mandelmassan. Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra till sist över lite florsocker.
Kalle och jag har inte gått långt på länge så imorgon lär vi få träningsvärk men det är ju bara bra. Vi behöver komma igång med våra långa promenader igen.
När vi kom hem satt Findus i skogen och väntade, ja han kunde inte följa med när vi går långt. 9,5 km blev det idag så nu blir det att lata sig resten av kvällen. Philip har kommit hit så ska jag mysa med honom.
Ta hand om er
Kram Lotta
Fina hemstickade riddaritröjor!
Hej
Det är en vän till mig som stickat dom, hon är så duktig! Kram Lotta ❣️