Ikväll har jag tagit hand om lite gul och polkabetor och kokat lag och lagt in i burk. Passade på att äta lite chevresallad också.
Jag har använt Per Mobergs recept
- 1 kg rödbetor med blast
- 2 dl ättika 12 %
- 3 dl socker
- 1 l vatten
- 10 st vitpepparkorn
- 2 msk vaniljsocker
- Fyll upp en stor kastrull med saltat vatten och låt det koka.
- Lägg ner dom sköljda betorna med blasten kvar. Små betor kan koka 30 minuter, stora i 50 minuter. Prova med en provsticka.
- Ta av blasten och skala sedan med händerna.
- Blanda och koka upp vatten, ättika, socker och vitpepparkornen. Lägg dom skalade betorna i en burk.
- Häll den kokande lagen över. Låt stå och dra några dygn innan servering.
Nu får jag vänta ett litet tag innan vi kan smaska i oss dessa och snart kan jag plocka in fler.
Kram Lotta
Men mums, vad gott! Vad är det för skillnad i smak mellan betorna?
Jag känner ingen större skillnad , kanske att gulbeta är lite sötare. Kram Lotta