Nu har jag provat gurkan som jag la in och receptet kommer från Receptfavoriter.
- 1 vanlig gurka – slanggurka, 350-400 gram
- 1/2 tsk salt
- 1 dl vatten eller mineralvatten
- 2 msk socker
- 1/2 krm vitpeppar eller svartpeppar
- 2 msk ättiksprit 12% eller 1 msk ättiksprit 24%
- 2 msk hackad dill eller persilja (valfritt)
- Skölj gurkan. Skiva så tunt du kan. En mandolin, osthyvel eller med kniv funkar.
- Blanda salt, vatten, socker, peppar och ättiksprit i en skål, bunke, plast- eller glasburk. Helst ej rostfritt då det reagerar med syran i ättikan om du förvarar gurkan lång tid.
- Lägg i gurkskivorna och vänd runt.
- Låt gurkan stå och dra i kylen i minst 1 timmer – gärna 2 timmar eller fram till servering. Inlagd gurka håller sig i kylen någon vecka.
- Vid servering så plockar man upp gurkan ur lagen och lägger på tallriken. Vänd i och garnera med hackad persilja. Eller hackad dill om den är till fisk.
Den här brukar hålla ca 1 vecka men hemma hos oss tar det slut fort, jag kan äta det som godis.
Kram Lotta
💗
Det där receptet ger barndomsminnen. Mormor brukade alltid lägga in gurka med socker och ättika.
Samma här, godaste godiset ju! ☺️