Julbord

Recept från Citygross

Här kommer några bilder från julmat som Kalle och jag fixade med och åt en dag. Jag har glömt att visa några av dem här. Infogar några av recepten också.

Snittar med julskinka
  • 50 g grönkål
  • 0.5 msk olivolja
  • 1 krm flingsalt
  • bakplåtspapper
  • 2 msk majonnäs
  • 90 g ädelost
  • 100 g julskinka
  • 4 st skivor kavring
  • apelsin/ingefärsmarmelad
  • 0.5 st granatäpple
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Ta bort mittenstjälken på grönkålen och hacka sen bladen. Blanda med olivolja och salt. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen ca 20 min, rör om då och då och passa noga så att de inte bränns.
  3. Rör samman majonnäs och ädelost. Skiva skinkan tunt. Bred på ädelostkrämen på kavringen, dela den sen i snittstorlek. Lägg på en bit skinka, lite marmelad och toppa sen med grönkål och granatäpplekärnor.
Citronägg
  • 8 st ägg
  • 4 msk majonnäs
  • 1 st citron
  • 2 msk rödlök
  • 2 msk färsk dill
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
Gör så här
  1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten och låt koka i exakt 6 min.
  2. Häll av vattnet och spola äggen i kallt vatten tills de svalnar.
  3. Dela äggen och garnera dem med en klick majonnäs, rivet citronskal, hackad rödlök, dill, salt och grovmald svartpeppar.

Julköttbullar
  • 2 st gula lökar
  • 1 kg blandfärs
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 0.5 dl ströbröd
  • 0.5 tsk kryddpeppar
  • 100 g ansjovis
  • salt
  • svartpeppar
Gör så här
  1. Mängd: ca 20 st
  2. Sätt ugnen på 200°. Riv löken på ett rivjärn och fräs den i stekpannan.
  3. Lägg löken i en skål och blanda med köttfärsen. Tillsätt grädden och mjölken. Blanda i ströbröd och kryddpeppar. Finhacka ansjovis och rör i. Krydda med salt och peppar.
  4. Rulla köttbullarna och låt dem få färg i en stekpanna. Lägg dem sedan i en ugnsfast form så de får steka klart i ugnen.

Janssons Frestelse

  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 kg potatis
  • 2 krm salt
  • 1 burk ansjovisfilé + lite spad
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor, använd gärna en mandolin.
  2. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, salt, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 min.
  3. Servera.

Det var lite julmatsbilder från mig till dig

Kram Lotta

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

1 reaktion på ”Julbord”

  1. Tack för ett fin bloggår! Jag har följt dig ett tag så det känns nästan som att jag känner dig ❤️Hoppas du får en lugn och fin jul tillsammans med familjen ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *