JAG SKA SLUTA SKADA MIG SJÄLV

Mina 10 första samtal med min mentala coach är slut men tack och lov väntar 10 stycken nya. Att prata med Jülyet är som att prata med en psykolog, på ett bra sätt med inriktning på framtid. Det känns som att vi är på väg framåt till den person och liv som jag vill leva och vara. I mina samtal har jag kommit till en stor insikt som jag vill dela med er och som påverkat mitt liv enormt mycket genom åren. Jag har skadat mig själv genom detta beteende sedan jag var liten och kommer från och med nu ta ansvar över mitt agerande och mina känslor och inte tillåta det mera i några situationer.

Ända sedan jag var liten så har jag varit extremt konflikträdd. Det började på högstadiet då jag umgicks med en person som ville styra mig och som inte ville att jag skulle umgås med andra vänner mer än henne. Jag vågade aldrig säga emot henne, jo en gång på alla år men jag lät mig styras av denna person istället för att göra det jag själv ville ( vi har ingen kontakt efter högstadiet) Efter högstadiet har detta bara fortgått. Jag har fortsatt vara extremt rädd för att egentligen säga vad jag tycker när det kommit till personer som upplevt som starka personer eller nära familjemedlemmar som man inte vill bråka med osv jag tror att detta ligger sedan min barndom. När mamma och pappa skildes ville jag att båda skulle må bra, jag var rädd för bråk och att människor skulle vara högljudda och arga. Jag blev den tokiga Lotta som ville göra alla glada, ville vara snäll mot alla. I en grupp så blev min roll att känna av och ta hand om den som mådde dåligt för jag ville inte att någon skulle vara ledsen, jag ville göra mina föräldrar stolta, ville de skulle må bra osv

I situationer när andra människor haft åsikter om olika saker så har jag inte alltid vågat säga vad jag tycker, vilket lett till att jag skadat mig själv i många år genom att inte säga ifrån. I arbetslivet, med vänner, med mina föräldrar osv. Jag har varit rädd att säga vad jag tycker för då kommer inte de här människorna tycka om mig, bli arga på mig och jag vill inte gå och må dåligt år efter år och vara osams med människor så jag har tystat ner mig själv . Det gånger under mina år som jag har sagt ifrån eller tagit bort människor ur mitt liv då har dessa människor sedan begränsat mig. En av dessa är tex att jag mått så dåligt av att på in på Ica eller åka till den staden. Jag har liksom haft ångest innan jag ens kommer dit för att möta den personen som jag slutat umgåtts med för jag inte vågat möta den här personen och stå för mina åsikter.

När Elin blev sjuk så blev jag den sjuka dotterns mamma. Jag tappade min stolthet över mitt jobb, jag orkade inte med mina sociala relationer, jag orkade inte stå upp för mig själv och kände mig värdelös på många sätt. Det som jag var bra på och byggt upp i mitt företag, försvann. Jag skämdes att åka till stan och träffa människor för jag kände mig så värdelös att jag inte orkade hålla ihop. Jag var ingen längre. Jag tog den rollen och såg ner på mig själv och allt det jag kämpat för. Jag gjorde mig själv till ett offer. Till slut orkade jag inte längre upprätthålla någonting och där kom väggen.

När jag inte alltid möts av människor som hejat på mig och mina tokiga saker jag velat pröva då jag jag istället försökt att förklara, bevisa och kämpa. Min kära mamma tex som inte alltid tyckt om mina idéer. Då har jag behövt förklara, bevisa och kämpa för att nå mina mål. tex huset vid sjön, när min mamma är extremt rädd för vatten och inte velat att vi ska flytta eller bo vid vatten för att någonting ska hända oss. Hennes rädsla och omsorg har menats väl men blivit fel. Då har jag förklarat, bevisat och kämpat att det ska gå bra. För det har ju varit min dröm. Jag gjort det på väldigt många plan. Jag har jobbat ännu hårdare, bevisat ännu mer och kämpat ännu mer för att göra det jag brinner för och tycker om. Jag har gott emot min vilja genom att skriva på avtal som min pappa behövt för att rädda upp hans dåliga val i livet. Hans sorg efter blivit bortadopterad som barn och behov av kärlek.

I mina relationer med vänner har jag inte vågat säga vad jag tycker ( ännu mer de senaste åren när jag inte mått bra) utan istället tagit åt mig och gått och funderat och hört andras röster och åsikter i mitt huvud istället för att våga stå upp för mig själv och min väg som jag vill gå.

När jag började med bloggen tex så tänkte inte jag att den skulle bli stor, jag förstod aldrig att så många människor skulle ha åsikter om mitt liv men så blev det. Ni kan ju tänka er hur svårt det varit för mig genom åren att hantera att alla tycker inte om mig, människor har skrivet elaka saker om att jag fotar mig själv i spegeln, mitt konstiga jobb, att jag inte kommer kunna fota bilder till en tidning , hur jag är som person osv. Jag har ju bara velat att alla ska tycka om mig, alla ska vara snälla och inga konflikter ska uppstå. Min enorma konflikträdsla att inte vara omtyckt av alla, har grävt min egen grav.

Å ena sidan jag har varit en stark person som gått min egen väg. Min drivkraft har varit att ha roligt och roligt har jag haft så pass mycket att jag glömt bort att ens vara rädd. Jag har inte förstått att det jag gör ska skapa avundsjuka, jag har bara gjort någonting jag tycker är kul. Ju mer framgångsrik jag blivit ju mer har jag fått höra. När jag känt mig annorlunda, gjort annorlunda val så har jag inte alltid våga stå upp för mig alla gånger. Mitt sätt att hantera detta på har blivit att jag har jobbat ännu hårdare, jag har försökt att förklara, bevisa och kämpa för att få fortsätta vara jag och göra det jag brinner för. Men längst vägen tog allt liksom slut. När Elin blev sjuk så orkade jag inte mer på många olika sätt. Elins sjukdom i sig, ekonomin att inte kunna jobba , mitt företag jag byggt upp, mina relationer, allt jobb, osv Allt föll efter hennes sjukdom. Jag kände mig jagad och ville fly men innan kraschen fortsatte jag bara förklara, kämpa och bevisa.

Utan att gå in på allt för mycket här och personliga saker så vill jag bara för en gång säga att jag kommer från och med nu att aldrig mer tillåta mig själv och skada mig själv genom att inte våga säga vad jag tycker och stå upp för mig själv. Människor i min omgivning kanske kommer uppleva mig som mer hård osv och det är för att jag kommer sätta gränser på vad jag tillåter, stå upp för vem jag är och vad jag tycker om för saker. I alla situationer där jag skadat mig själv genom tystnad kommer jag göra min röst hörd. Jag kommer fortsätta att tränas i detta av min coach.

Det känns oerhört befriande för mig att fått denna insikt. Att det här handlar om mig och mitt ansvar att ta hand om mig själv. Det löser upp många knutar och en frihet. Jag har trott att jag är snäll genom att vara tyst, men det jag har istället har gjort är att skada mig själv i många år. Det är slut på det nu.

Jag vill tacka alla er som vill lyssna på min historia och vill ta del av den. Det betyder mycket för mig.

Kram Lotta

loggo

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

60 reaktioner på ”JAG SKA SLUTA SKADA MIG SJÄLV”

 1. Otroligt fint att dela med dig.
  Jag har gjort en liknande resa och det betyder allt att kunna vara sann mot sig själv och andra.

  KRAM!

 2. Fina Lotta, detta gick rakt in i hjärtat ❤️ Både för jag tänkt många gånger under dessa snart 13 år jag haft som daglig rutin att gå in här hos dig att det är orimligt de gånger du ska behöva försvara och förklara dina val. Men det gick även in i hjärtat för egen del, jag gör på samma sätt och undviker för att det inte ska blir jobbigt och för att man vill andra ska må bra – och då skadar man ju sig själv precis som du skriver. Jag har inte insett det innan så tack för du är öppen och delar detta, stor kram ❤️

  1. Jätte bra att du nu kämpar för att vara du önskar dig all lycka till. Följt din blogg länge och varje dag möts jag av fina bilder och rolig text från dig. All lycka till dig kära Lotta.

 3. Stor igenkänning på allt det du skriver🙏
  Har efter många många år blivit bättre på att säga ifrån, insett att det inte har sååå stor betydelse vad andra tycker om mig.
  Det du skriver är så bra o jag ska också jobba med mig själv i den riktningen.
  Varm tack för inlägget🙏

 4. Du är en fantastisk människa som delar det här med oss, med det kan du hjälpa andra att våga.
  Hejja dig och största kramen till både lilla❤ och stora Lotta❤

 5. Så bra skrivet Lotta. Tror att vi är många som känner igen oss. Du är en sån inspirerande kvinna. Önskar dig all lycka. Kram

 6. Tack för att du delar med dig! Du har inspirerat mig att också ta hjälp med coachning och jag ser fram emot det första samtalet.
  Allt gott till dig! ❤️ Kram

 7. Be Pride, be very Pride !! In Europe people feel ashamed of success. WE SHOULD CELEBRATE success and freedom. Feel free to be who you are. Be Pride of what you have earned. Don’t ever feel bad for jealous people. You are such an inspiration for many women. WE LOVE YOU Anne-Charlotte ! kind regards, Sophie Belgium

 8. Skönt att komma till insikt och att ta beslut som leder i rätt riktning. Bra kämpat och lycka till framåt.
  Kram❤️

 9. Bra beslut att du äntligen tog hjälp! Att arbeta med sig själv och få syn på sådant som finns i sin egen ”ryggsäck” är så befriande. Lycka till!!

 10. Åh Lotta. Mina tårar rinner både för din skull men även för min. Har inte kommit lika långt som dig men så stor igenkänning. Livet sagt stopp så är hemma och sjukskriven, Har också turen att få gå och prata med en kurator som håller på att lära mig säga nej.
  Så starkt av dig att dela med oss alla här.
  Har följt dig länge och alltid beundrat dig.
  Inte varit med från början. Hittade dig för recept tror jag. Långt innan din bok som jag förstås har. Har följt dig och din familj. Sett dina barn växa upp till fina vuxna
  Kram <3

 11. Fina fina Lotta ❤
  Tack för att du delar med dig av detta.
  Jag kan känna igen mig i mycket av det du skriver och jobbar mycket med det själv – tror att även du är en HSP, vilket gör att allt sätter sig på insidan och gör så ont, men ingen ser det riktigt…
  Du är en fantastiskt person och att göra det du gör nu är en gäva till dig själv. På sätt och vis gör jag det med iom min utbildning
  Gör din resa och jag vill skicka med dig en sak vi gjorde på utbildningen förra veckan ”Här står jag” – säg det till dig själv i spegeln. För mig handlar det om min ståndpunkt och att stå upp för mina värderingar och moral i livet.
  Kärlek till dig,
  Anna

 12. Varje morgon i många år läser jag din blogg men tror att jag inte har kommenterat tidigare , vilket fint inlägg det är nog många som känner igen sig , själv fick jag många andra aha upplevelser, intressant som tex att din mamma försökte stoppa er pga av sin egen rädsla så är det ju , man lär sig nytt alla dagar , så givande inlägg detta är tack för att du delar med dig ❤️❤️❤️

 13. Lisa Gunnarsson

  Tack Lotta för allt du delar med dig. Livet är verkligen inte lätt. Jag känner igen mig i det du skriver. Det är verkligen inte lätt att vara alla tillags och den enorma avundsjuka som finns det förstår inte hur mycket jobb det krävs för att nå dit du är idag. Ibland försöker man kompenserar med en present eller dyligt sina nära eller vänner och det blir inte heller bra. Jag har verkligen sorterat bland mina vänner även om det känns trist och kan upplevas konstigt, men idag umgås jag bara med de som tillför mig något som jag blir glad av. Varför umgås med personer bara för att det förväntas att man ska göra de och efteråt känner man sig ledsen. 😥 Tur att du har en fin man och barn vid din sida. Kram

  1. Fina fina Lotta❤️
   Tack för att du delar med dig av detta så starkt av dig.
   Känner igen mig i mycket av det du skriver.
   Varm kram till dig❤️

 14. Du är så stark, jag beundrar dej verkligen. Jag känner igen mycket av mig själv i flera saker du skriver om. Du har varit ett stöd för mig i att våga göra saker jag inte trott mig kunna. Inte minst det ni gjort nu, du och din man; att flytta till ett så mycket mindre boende och våga ge upp det som varit ert liv förut. Vi håller på med samma sak, vi har sålt vårt stora hus ( som vi byggde för ”bara” tio år sen, vilket många tycker är galet…) och bygger ett mindre vid en sjö, jag har också alltid drömt om att bo vid vatten. När vi bestämde oss för att göra detta som många tyckte var galet, så har jag hittat stöd och mod i det ni har gjort. Fortsätt vara den du är Lotta, tack för en fin blogg! / Ninnie

 15. Här sitter jag och gråter. Dina ord gick rakt in i mig. Så igenkänning på mycket. Tack Lotta för att du delar med dig. Det är viktigt att stå upp för sig själv. Jag tränar på det, varje dag. Kram till dig❤️

 16. Så starkt och fint av dig att dela med dig! Känner otroligt mycket med dig ❤️ Känner också mycket igen mig själv i det du beskriver, och känner att jag ska applicera samma tänk på mig själv hädanefter. Stor kram till dig fina, kloka Lotta!

 17. Go girl🥰 din blogg är bäst
  Aldrig kommenterat men läser varje dag
  Du är inspirerande och verkar vara så härlig
  Fortsätt att ta hand om dej
  Kram

 18. Tack Lotta för dina sanna ord! Även jag har rensat i min bekantskapskrets och sållat bort de som har inte har mått bra av! Stor kram till dig!🥰🥰

 19. Åh Lotta, vilken fantastisk text att läsa, tack! Och jag blir så glad att du har, vad ska jag säga kommit fram till denna otroligt viktiga insikt.
  Att vara snäll mot sig själv är ju många saker men bl.a. att kunna säga vad man tycker och tänker och säga vad man behöver. Kunna säga nej och kunna säga ja.
  Hejja dig, du är GRYM!
  Kram Maggan ❤️

 20. Det krävs både mod och styrka att skriva din text.❤️
  Ta till dig allt det som står i kommentarerna och våga lita på att alla menar det de skriver. Det är konstigt att det negativa gör så starkt intryck, när det är det positiva vi behöver så väl.
  Lycka till på din nya väg i livet 💕

 21. Så starkt att du berättar. Jag har läst hela din text och känner igen så mycket och vet vilken kraft och resa som du gjort för att kunna stå upp och berätta. Kram ❤️

 22. När jag tröttnade på att vissa vänner och familj bara hörde av sig när de ville ha hjälp av mig eller av min man och sa ifrån….ja då var det några som slutade höra av sig helt….men jag inser att jag inte behöver dem för jag saknar dem inte ens…jag bara gav men fick inget tillbaka! Jag värdesätter desto högre de som är kvar och där vi både ger och stöttar varandra i med och motgång! ❤️

 23. Vilken härlig, positiv berättelse … att alltid vara på tå, att aldrig säga nej, trots att både kropp och själ skriker ”nej”, jag orkar inte, kan inte, vill inte …
  det är svårt! Jag har också varit en sån som sagt ja trots att jag inte alltid vill el har möjlighet. Till slut tog jag mod till mig och sa nej när jag blev tillfrågad … jag förväntade mig att jorden skulle rämna och alla skulle bli irriterade på mig men vad hände? Jo ingenting … ok fick jag till svar och inget mer hände. Sen den gången säger jag nej när jag inte vill el kan … den duktiga flickan har lagt mer krut på sig själv.

  Kram på dig och lycka till!

  Inger

 24. Stor Varm KRAM till dig Lotta som delar detta ❤ ❤❤
  Det du skriver gick rakt in i hjärtat och
  tyvärr så har jag liknande bakgrund, går i coachsamtal och har liknande tankar att Nu Räcker det, ska inte tillåta att känna mig överkörd mer utan stå upp för mig själv. Känner en form av befrielse då jag insett att man måste inte umgås med vissa Och man får säga ifrån.
  Styrka och mod till dig, mig och alla som behöver KRAM från mig

  1. Har ibland funderat på att du skriver ofta om din livsresa och alla val du gjort längst vägen men sett det som ett sätt för dig att bekräfta dig själv (väldigt viktigt) och gör mig en inspirationskälla för att våga mer i mitt liv (jo, för mig krävs lite upprepning så jag ska äntligen våga 😉) men förstår nu det låg annat bakom för dig också. Tror du gör rätt som berättar för alla om din nya riktning så att alla ger dig utrymmet och stödet du behöver för att testa dig fram och hitta den rösten som känns mest rätt för dig. Heja! Vad stark och klok du är!!

 25. Vad fint att du delar med dig av detta du modiga kvinna! Så viktigt ämne och även så vanligt.
  Det blir mycket lättare att ha en bra relation när en vågar vara ärlig med hur en tycker och tänker. För alla! Människor är ju inte tankeläsare så att i alla välmening kan de ju fortsätta om en inte säger stopp eller talar om vad en vill ha istället.
  Lycka till med att våga stå upp för dig själv och dina åsikter, du är så himla inspirerande & härlig!
  Kram P

 26. Tack för att du delar med dig! Har liknande problem med att säga nej, säger ofta ja till saker eller personer som egentligen stjäl energi, sen får jag ångest för att jag sagt ja och inte nej😩 letar efter utsäkter och ojar mig!
  Har en chef som peppar och lyft mig de senaste åren, att våga utvecklas och säga mej och vad jag tycker, det är jag glad över!
  Tack för dina fina inlägg, både i text och bild!

 27. Tänk att få komma till insikt och utvecklas som människa. Något av det bästa OCH svåraste med livet. Men så så fint av dig att dela med dig av din resa och tänk att så många av oss som känner igen oss i dig.
  Stor KRAM till dig!

 28. Åh, va härligt. Som många andra känner jag igen mig, och har själv jobbat jättemycket med detta. Det är en underbar känsla när det klickar och insikten kommer. Samtidigt som det också kan vara jobbigt och obekvämt. Men växtvärk är nödvändig. 😊
  Fortsätt att vara snäll mot dig själv nu, och ställ inte för höga krav på dig själv. Det är så lätt att vilja köra ”allt eller inget” – ”jag ska alltid stå upp för mig själv. Jag tänker inte låta någon köra över mig igen.”
  Bra tänkt, och bra mål. Och det tar tid att komma dit. Tillåt dig att åka berg-och-dalbana medans du lär dig. Vi åker alltid tillbaka i gamla vanor till och från. Men så länge vi gör framsteg så är det en vinst i sig
  Jag tycker du är grym. Och tack snälla för att du delar. Det är alltid lika roligt och givande att följa dig. 😊

 29. Åh Lotta! År 2017 gick min pappa bort och först då vågade jag stå upp för mig själv i två relationer som annars gjort att han kommit i kläm. Människor som använt mig som dörrmatta och styrt och ställt.
  När jag ”helt plötsligt” vågade stå upp för mig själv, säga nej och stå för mina åsikter så blev det helt plötsligt MIG det var fel på?! Jag kunde få kommentarer som ”Vad är det med dig? Vad har hänt? Varför är du så hård?”
  Till slut gick det så långt att jag valde att bryta HELT med en av dem, den andra har jag sporadisk kontakt med.
  Av någon anledning får de mig att känna att det är fel på mig, trots att min nära familj och vänner backar upp mig och låter mig inte utnyttjas längre.
  Är stolt över dig, ditt beslut och ditt inlägg och tacksam för att du får mig att inte känna mig så ensam. 🙏🏼♥️

 30. Jag kunde ha skrivit det själv, nu vet jag att jag inte är ensam. Tack, för att du skrev.
  Var rädd om dig.❤️

 31. Varm kram ❤️ Och tack för ditt väldigt personliga inlägg. Du har väckt många tankar och bra sådana. Och i mina ögon fastän vi inte känner varandra så är du en pärla 😊

 32. Heja dig 🙌❤

  Så viktiga saker du delar med dig av

  Du är en egen person, ingen annan ska bestämma vad du ska tycka och tänka

  Känns fel att säga lycka till men hittar inget bättre
  😊🥰

 33. Starkt och fint skrivet Lotta! Modigt av dig att dela detta med oss ❤️. Grattis, blir glad för din skull. Det kommer fortsättningsvis vara lika trevligt, bra och inspirerande att följa dig.

 34. Hoi Lotta… now I start understanding how your way of talking life and ”dina känslor” have come to be… there is mostly more to a story than meets the eye… Everyday I read your stories på Svenska, och jag lär mig Svenska vid att lesa din livsresa… It feels strange but I think I am the only MALE here… det er så konstigt egentlig…. but also… I donot care to be the only male here… I love your style and livsnärhet… Why I learn Svenska… would I ever come to live i det så vackra landet… funderat på det så många år…. tak for alt du er…. från Nederlanderna

 35. Så fint skrevet! Tusen takk for at du deler🥰
  Har lenge villet fråga om du ville skrive litt om din hjärntrötthet.
  Jeg er der nå og vet at du skrev litt om symptomene, men orker ikke hitta tilbake i arkivet. Har en lignende historie, med en syk son som nå er frisk. Men ser at resten av din historie også passer. Orker ikke høg ljud, titte på tv, paddan.
  Nå som du har delt bakhistorien, så hadde det vært så fint å høre hvordan du opplevde hjärntröttheten. Det er vanskelig å hitta informasjon og erfarenheter som din er den beste kilde.
  Ønsker deg alt godt og det gir meg håp at du har blitt så mycke bettre 🧡

 36. Känner igen mycket av mig i din beskrivning! Har haft turen att få prata med en psykolog .Där har jag fått många insikter och hjälp att träna på att stärka mig själv! Bla att säga nej!
  Vilket kan vara så svårt! Men det går !
  Ta hand om dig !
  Anna

 37. Bra skrivet <3 !!
  Kan känna igen mig i mycket det du delade med dig om. Har haft dålig självkänsla, och vill bara blir sedd och hörd.
  Kramizar

 38. Vad modig du är som delar med dig. ❤️ Du är fantastisk och det är absolut rätt att ta steget. Heja heja!
  Kram

 39. Oj vad jag kände igen mig i dina ord… I mitt fall har det även lett till övergrepp. Nu håller jag också på att ”borsta upp” mig. När min beteendevetare sa att det är ett självskadebeteende fattade jag inte ett dugg. I min enfald trodde jag bara det handlade om rakblad och sånt, men nu förstår jag. Hejja oss alla som jobbar på det här. Nu reser vi oss!!!!! Kram till dig

 40. Fina fina Lotta! Väldigt stark berättelse och respekt till dig att du delar med dig. 🙏 I en del kan jag känna igen mig. Det är intressant det där att man vill att alla ska vara glada och lyckliga. Jag har nog en del av det i mig också men har med åldern blivit bättre på att säga vad jag tycker och vad jag vill. Vad gäller dumma och elaka kommentarer som du har fått av bloggläsare så är det som jag har skrivit till dig tidigare, ren och skär avundsjuka. Det är så lågt och jag hoppas innerligt att dessa personer skäms riktigt rejält.

  Tack för att du delar med dig av dina tankar, din vardag och din inspiration. Jag älskar att gå in här på ditt konto och på Instagram. Jag önskar dig och din familj allt gott. 🙏🥰💕😘

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *