Hormonspiral, biverkningar

 
Ska sätta mig och kika på Wahlgrens värld och sedan blir det nog att sova. Orkar inte vara uppe lika länge på kvällarna, men jag ska föreläsa imorgon så jag tänkte upp tidigt och fixa mig. Kalle och Elin gillar Idol och jag brukar pyssla med mitt på fredagarkvällar, jag är ju inte så mycket för tv men kollar några program. 
 
Sedan en annan fråga, kanske lite personlig men ni vet ju att jag har jobbigt vid mens. Både att jag har mycket, mår dåligt, får migrän och påverkar mitt humör. Nu har jag fått rekommenderat att använda hormonspiral. Vad säger ni om det? Är ni nöjda? Har ni några biverkningar på hormonspiral? Jag åt p-piller förr men jag blev en bitch då så jag är livrädd för tabletter och sånt. Tipsa gärna…
 
 
 
Kram Lotta
 
  💗
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

39 reaktioner på ”Hormonspiral, biverkningar”

 1. Tänker lite på cancer när du säger hormonspiral…. Risken är ju liten men har man som jag haft hormonell bröstcancer med metastaser, förändringar på äggstockar och livmoder får man respekt för hormoner. 80 procent av bröstcancer är hormonell, vilket innebär att hormoner triggar cancer….
  Jag fick själv rekommendationer om 5htp. Sök på det och Mia Lundin. Hon har kompetens är min uppfattning…!
  Lycka till!

 2. Jag har haft liknande problem som dig tidigare.
  Jag har bara bra att säga om hormonspiralen! Ända biverkningen är att jag nästan aldrig får mens. När jag väl får det så är det bara som en mindre flytning i en eller 2 dagar. Har en väninna som oxå har hormonspiral och hon har aldrig mens.
  Så tycker absolut att du ska prova!
  Vill oxå tacka för en underbar blogg 🙂

 3. Har haft hormonspiral sedan min första grabb -94.. har aldrig mens, ev lite blodfläckar ett par ggr/år. Har bara gott att säga om den😊

 4. För drygt 1 år sedan opererade jag bort min livmoder, men innan dess hade jag hormonspiral i väldigt många år. Tycker det var sååå bra. Jag hade väldigt glest mellan mina blödningar, typ var 1 gng/kvartal & när jag väl fick mens så blödde jag väldigt lite & högst ett par, tre dagar. Dessutom är det ju väldigt bekvämt att bara behöva byta ut spiralen vart 5:e år. Tycker absolut att du ska testa.

 5. Haft som du, myyyycket blod, pms etc. Min väninna (barnmorska) har länge tjatat om hormonspiral men det tog länge innan jag fick tummen ur. Är jättenöjd, knappt nån mens/pms etc. Dock hade jag blodiga flytningar i nästan tre månader efter isättnigen. Rekomenderar, vill aldrig gå tillbaka till min monstermens igen!

 6. Har haft hormonspiral sedan feb -04 o är jättenöjd. Har sällan mens o när jag får det är det väldigt lite. Prova! Är ju bara att ta ut den om det inte funkar.

 7. Jag led verkligen av mens innan jag satte in hormonspiral , hade mkt och väldigt ont…
  Jag satte in hormonspiral för 9 år sedan och brukar säga att det är Guds gåva till kvinnorna!;) Så nöjd! Från att blöda floder till ingen mens, ingen värk och inga humörsvängningar!
  Bästa bästa! Och det är faktiskt väldigt lite hormoner, motsvarande 1 minipiller/ månad har jag för mig att barnmorskan sa.
  Lycka till!:)

 8. Har det själv kämpigt ett par veckor varje månad 😜 Blöder mycket och fruktansvärt humör. Pratade med min bm och fick utskrivet antideprissivt som jag ska äta när jag har ägglossning fram till mens… när jag hämtade ut sem sa jag på skämt till apotekaren.. jag måste ju pröva så familjen orkar med mig och hon svarade med ja, å så att du orkar med dig själv. Och så var det ju faktiskt… har provat nu sen i sommeras att ta en om dagen ca 2v /mån och jag är mycket trevligare att ha å göra med men de rikliga blödningarna har jag kvar.. äter cyklo-f så det funkar fint. Tack å lov…

 9. Är inne på mitt 3:e år med hormonspiralen och det är så otroligt underbart att slippa mensen varje månad.. Hade jobbigt med både kraftig pms, migrän och stora mängder i 5-6 dagar varje månad. Numera slipper jag allt det där och känner jag mig mer harmonisk på nått sätt. Humöret och känsloregistret svänger inte lika häftigt😅 Nackdelen i mitt fall är däremot att jag har gått upp i vikt (istället för att stå still=måste kämpa mer för att hålla mig i form) under dessa år och samlivet ligger väl på is i längre perioder nu än innan..

 10. Tror inte man ska hålla på med hormonerna. Det kan ställa till mycket i slutändan, tex cancer. Kolla Mia Lundin som nån här ovan skrev ☺

 11. Jag har också problem med migrän , tyvärr flera gånger/månad, och det som fungerar bäst för mig och min sambo är en tablett
  som heter sumatriptan och vid ruggig migrän en sumatriptan och
  en energidryck som förstärker tablettens verkan, tipset om energidryck läste jag på en annan blogg från en som varit på en migränutredning och hen fick tipset av en som arbetade där.

  Mvh Majo

 12. Jag satte in min hormonspiral för någon vecka sen. Hoppas o håller tummarna för att jag slipper kraftiga blödningar, värk o humörsvängningar framöver!
  Våga prova du också!

  Warm cotton är min favorit också. Använder den varje dag och har så gjort i flera år :).

 13. Har haft hormonspiral sedan 80 talet….. ja sedan den kom ut på marknaden. Eller faktiskt tom tidigare då jag kom med i det första svenska testet för hormonspiral. Den kom först till Finland och därefter Sverige, så det fanns lite erfarenhet kring den. Fick den av just samma anledning som du nämner. Rikliga blödningar, värk, humörsvängningar mm.
  Då ja av olika anledningar inte kan äta piller framförallt blir jag så deppig och får ont i huvudet var det inget att använda för mig
  Fick frågan att prova av medicinska skäl och inte ångrat mig en enda sekund:-) Den räddade mig, och jag har rekommenderat den till så många varav de flesta är nöjda. Nu är jag dryga 55år och den sista som sitter skall nu ut och därefter är det slut med spiral:-). Var inte orolig för cancerrisker, etc. Det är extremt lite hormon i staven och som ligger lokalt, så hela kroppen får inte samma belastning som tex vid piller ätande. Prova fungerar den kommer du inte ångra dig en sekund!

 14. Jag studerar till barnmorska o läser just nu om preventivmedel, så jag tror på hormonspiralen ☺️ Lågdos av hormoner som befinner sig lokalt, du får inga direkta humörsvängningar, du får mindre om inte ingen mens, samma sak m menssmärta. Helt klart värt att testa 😊

 15. Har haft hormonspiral sedan 07, tror jag! 🙈 (åren går!) Det är verkligen det bästa jag någonsin gjort! Från riklig mens där inte den tjockaste OB:n hjälpte ens 10 min…🤤😔 till NADA! 😁 inte heller nån värk! 😄
  Har fått lite blödningar när 5-årsdagen närmar sig och det är dags att byta! SÄGER BARA EN SAK…TA O SÄTT IN EN HORMONSPIRAL! Du kommer inte ändra dig!! 😊 tack för en superfin blogg! 😍❤

 16. Inne på min 4:e spiral. Funkar otroligt bra. Första spiralen kan det ta ett tag innan mensen försvinner helt, för min del tog det ca 6 mån. Den kom lite oregelbundet. Sedan dess är den borta 🙂
  Tack för läsvärd blogg 🙂

 17. Jag har precis som du problem med piller och rikligt med blödningar. Jag testade hormonspiral och blödde hela tiden! Till slut (som alltid va min oro) när jag valde att ta bort den så va trådarna borta, ingen kunde ta ut den så dom fick operera bort den! Aldrig mera spiral😱😱😱😱

 18. Min syster har fått tätare anfall av migrän efter att ha satt in en ny hormonpiral.
  Ich den tidigare växte fast och fick opereras bort!

  Läs vad Martina Johansson skriver om hormonspiraler!

 19. Jag är som du och har naturen som religion, då tror inte jag på att tillsätta hormoner som inte är bioidentiska. Jag rekommenderar också Mia Lundin, Marianne arnströms kurser (vitallyft) och hormoni där man kan läsa mycket bra och ta egen ställning. Här fick mannen sterilisera sig och det är toppen för oss. Särskilt när jag som är 46 år vill veta vart jag är hormonellt.. Man får många svar i det övriga måendet om man vet vart man är i cykeln tycker jag. Jag använder bioidentiska progesterall för att balansera problemen vid mens och det funkar för mig. Lycka till Lotta & ha en fin dag!

 20. Har nog bara bra saker att säga om själva hormonspiralen, tänker inte ens på att jag har den. Har ingen eller ytterst lite mens, ingen värk osv. Däremot har jag varit med om att de satte in spiralen fel en gång, detta fattade jag ju inte just då men gick nästan ett år med det tills jag kollade upp det. Det händer säkert ytterst sällan och jag tror kanske att det berodde på att jag har ärr i livmodern efter två kejsarsnitt och den barnmorskan satte in spiralen utan att kolla så att den satt rätt med ett UL. Nu sitter den där den ska och allt är bra. Som läkaren sa till mig att den jag har nu håller i 5 år och jag är ju 41 och kanske bara behöver byta en gång till.

  Tack för en mycket fin och inspirerande blogg, både vad gäller bilder och texter.
  Kram

 21. Har haft hormonspiral sedan -99 och är väldigt nöjd! Det tog några månader innan mensen försvann och den har bara dykt upp några gånger per år sedan dess, så skönt! Rekommenderar dig att prova och enkel att ta ut om det inte känns bra.

 22. Jag klarade inte av spiral tyvärr så har istället P-spruta, rekommenderar det, men inte om man är yngre och tänker sig skaffa barn i framtiden… Annars är den kanon, ingen mens, jämn i humör osv. Lycka till!

 23. Hej! Jag har aldrig provat hormonspiral. Jag använder P-spruta, det tycker jag funkar toppen, har varit helt blödningsfri sedan jag började för 13 år sedan.
  Kram!

 24. Bara positivt att säga om spiral, förutom att det kändes lite olustigt första tiden att ha nåt "där nere". haha Slutade blöda, slutade må dåligt å slutade ha en fruktansvärd huvudvärk den veckan. Toppen! Plockade ut den då jag ville bli gravid, när det sen va dags igen så hörde jag om p-stav så en sån fick det bli. Skitdåligt, funderar på att plocka ur den igen. Blder som aldrig förr å då är det ändå ett tag sen jag satte in den, kan blöda 2 veckor per månad. Nä, det verkar inte funka alls så det rekommenderar jag inte….

 25. Hej! Har bara gott att säga om hormonspiral, haft det i 15 år och har aldrig haft nån blödning eller märkt nån annan biverkn. Jämför man den mot p-piller så är p-piller 30 ggr mer/starkare hormoner, p-piller tar man varje dag och hamnar i hela kroppen, spiralen verkar direkt där den ska, lokalt och är därför 30ggr svagare.
  Älskar din blogg!

 26. Hormonspiral er topp. Har brukt det i 15 år – ingen mens og ingen bivirkninger. Tok den ut da klimateriet var over, så jeg hadde ingen plager da heller. Anbefales!

 27. Jag satte in hormonspiral, (mirena) för ca 3.5 veckor sen. Jag satte in den direkt efter förlossning, eller ja, det tidigaste man kunde göra de, 12 v efter. Jag har blödit ända sen dess.. Men känner inga som helst hormoner elr liknande, då jag blir ett monster av p-piller håller jag verkligen tummarna för dehär då det inte alls ger samma hormonella svängningar som de.

 28. Jag satte in hormonspiral, (mirena) för ca 3.5 veckor sen. Jag satte in den direkt efter förlossning, eller ja, det tidigaste man kunde göra de, 12 v efter. Jag har blödit ända sen dess.. Men känner inga som helst hormoner elr liknande, då jag blir ett monster av p-piller håller jag verkligen tummarna för dehär då det inte alls ger samma hormonella svängningar som de.

 29. Har aldrig fnkat med piller, blivit deppig och gråtmild. Testade minipiller innan Och efter mina första barn, helt ok men glömdexta dem och blev gravid. Efter 4an satte jag in hormonspiral, ca 3år sen, och mår jättebra. Inga blödningar, kan känna av pms i form av lite sötsug och att jag blir varm….och liiiite irriteras men inte i jämförelse medvp-pillerna. I stort sett är det symptomfritt!! Och jag är väldigt lyhörd och känslig person 😉.
  Det bästa p- medlet hitills, helt klart!

 30. Har aldrig funkat med piller, blivit deppig och gråtmild. Testade minipiller innan Och efter mina första barn, helt ok men glömde ta dem och blev gravid. Efter 4an satte jag in hormonspiral, ca 3år sen, och mår jättebra. Inga blödningar, kan känna av pms i form av lite sötsug och att jag blir varm….och liiiite irriterad men inte i jämförelse med p-pillerna. I stort sett är det symptomfritt!
  Och jag är väldigt lyhörd och känslig person 😉.
  Det bästa p- medlet hitills, helt klart!

 31. Jag är väldigt hormonkänslig och mådde piss av min hormonspiral! Dom sa att det är så lite hormoner och bara verkar lokalt men så var inte fallet för mig. Det gick bra i några månader, sen fick jag som en lång hemsk pms som aldrig ville gå över. Dom fick plocka ut den efter 8 månader. Det var så hemska månader och jag ryser bara jag tänker på en hormonspiral. Men jag vet att många mår bra av den, men det här är min erfarenhet. Lycka till hur du än väljer att göra.

 32. Hej har haft hormonspiral i flera år fick ta ur den till slut då jag fick mer och mer migrän av den. Så att hormonerna håller sig lokalt stämmer inte. Inget jag rekommenderar!

 33. Hej

  Satte in en Mirena, hormonspiral för ca 6 månader sedan. Nu äntligen börjar det fungera bra! Man brukar säga att alla blödningsfria dagar första året är bonus😃. Har haft det lite jobbigt med blödningar i 6 månader men dom har upphört nu. Besväras av kronisk migrän och hormonspiral är det bästa preventivmedlet då det är väldigt liten dos av hormon. Om man jämför med p- piller… lycka till ❤️

 34. Har också hormonspiral och skulle aldrig byta bort den. Måste dock säga när jag ser att flera varnar om hormonspiral och cancer. Hormonspiralen skyddar faktist mot cellförändringar, min gynekolog sa sist jag var till honom och vi pratade och jag tyckte att jag skulle ju egentligen kunna sterilisera mig att jovisst. Men med tanke på att mina blödningar har försvunnit och fördelarna är så många med hormonspiral så skulle han rekommendera att fortsätta med den. Speciellt för kvinnor i vår ålder (jag är 42).

  Lycka till med vad du än väljer!

 35. Hej Lotta
  Jag har kopparspiral som inte ska påverka med hormoner då jag är misstänksam mot det mesta inom läkemedelsindustrin och tror att det kanske inte är så bra med hormon när man redan mår dåligt innan, men visst jag har lite pms och mens några dagar.
  Lycka till!!

 36. Hej Lotta!
  Hade tidigare mycket blödnngar och i 6-7 dagar i sträck. Jobbigt.
  Det var en stor lättnad att det funkade bra med hormonspiral för min del. Tog bort den när jag kom in i klimaktieriet för några år sen som är över även om jag hade en lindrig sådan, tack och lov.
  Så prova, funkar det inte så ta bort den.
  Lycka till.
  Kram Anna-Karin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *